zaterdag 7 december 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 07-12: Aflossingsmarathon Terneuzen
za 07-12: 27e Inkelcross Kruiningen
zo 08-12: 31e Bruggenloop Rotterdam
za 14-12: Steense Rattenloop Sint Jansteen
zo 15-12: 14e Spark marathon Spijkenisse
za 21-12: 20e Aagtekerke Run
za 21-12: 2e IGA Natuurloop Axel
do 26-12: 18e Kerstloop Dishoek
vr 27-12: Snertloop Arnemuiden
za 28-12: Eindejaarscross Axel
di 31-12: 39e Sylvestercross Soest
di 31-12: Tankloop Westkapelle
di 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet
za 04-01: Jeff Thuy Memorial Heikant
za 04-01: 59e Wallenloop Goes
zo 05-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen
za 11-01: Berlaerloop Koewacht
za 11-01: 48e Deltacross Westenschouwen
Recente uitslagen meer uitslagen
za 07-12: 27e Inkelcross Kruiningen
zo 01-12: Jules Unlimitedloop Breskens
za 30-11: Grand Slam Vlissingen
za 30-11: Scheldesportloop Terneuzen (105)
zo 24-11: 20e Zakloop Nisse (527)
za 23-11: 34e Elderschanscross Aardenburg (107)
za 16-11: 19e Hobbeldebobbelloop Zoutelande (345)
za 16-11: Juul Van De Walleloop Nieuw-Namen (95)
zo 10-11: Natuurloop Cadzand-Bad (73)
za 09-11: 52e Mosselloop Westenschouwen (324)
za 09-11: Jeff Thuy Memorial Heikant (105)
za 02-11: 34e Moerschanscross Hulst (109)
za 02-11: Appelloop Axel (94)
za 26-10: 8e Stelleplascross Heinkenszand (76)
za 26-10: Piet Spruit Memorial Loop Sluiskil (78)
 

JARO crossen 2011 – 2021


donderdag 14 november 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Na de 8e Stelleplascross op 26 oktober heb ik alles voor mezelf eens op een rijtje gezet. Op zich was het een geslaagde middag, maar toch had ik in de aanloop naar deze wedstrijd en ook na afloop de nodige bedenkingen. De belangrijkste vragen: Is dit wat me 8 jaar geleden voor ogen stond en moet ik hier nog jaren mee door gaan? Eerst een terugblik.

Uit onvrede met de gang van zaken bij het crossen in Zeeland wilde ik laten zien dat het anders en in mijn ogen beter kon. Een korter programma, meer strijd en veel lopers warm maken voor de cross was mijn uitgangspunt. Ook versnippering wilde ik voorkomen, maar noodgedwongen moest ik op dat punt wel eens water bij de wijn doen.

Bij de eerste cross op de Stelleplas in december 2011 waren er ongeveer 60 deelnemers. Een aparte vrouwencross over ongeveer 3 km naar Belgisch voorbeeld sloeg niet aan. De tweede cross op de Hollandse Hoeve kende nog minder deelnemers en bleek ook te bewerkelijk. Allerlei bijkomende eisen van de gemeente Goes zorgde voor een snel einde van deze poging om de gelouterde HH cross van vroeger nieuw leven in te blazen. Een cross in Kapelle op een prachtig parcours met echte hellingen en veel lovende woorden nadien was echter voldoende om mijn activiteiten het volgende seizoen voort te zetten.

De volgende jaren bleven de deelnemersaantallen schommelen tussen 70 en 100. Soms minder vanwege erg slecht weer, soms iets meer door deelname van mijn Belgische club ACSS of het uitloven van geldprijzen. We hadden vooral moeite om een goede datum te vinden, want altijd was er dat weekend wel een andere loop en was de deelname van de Zeeuwse clubs buiten de regio Goes minimaal. Vandaar dat ook de formule van de crossen wel eens veranderde. Zo was er op de Stelleplas een paar keer een veldloopestafette en dat viel redelijk in de smaak.

In het seizoen 2016/2017 probeerde ik het toch nog een keer met een cross in Goes. De Parkcross zo ongeveer naast mijn deur. Samen met de plaatselijke hardloopwinkel had ik een concept bedacht met 3 crossen onder de naam JARO CROSSSERIES. Geen klassement op punten of zoiets, maar een mooi shirt voor de deelname aan deze 3 crossen. Dit leverde een aardige deelname op, maar van een vaste kern deelnemers was geen sprake.

Een vervolg kwam er niet. Voor een cross in Goes bleken de eerdere hindernissen nog steeds te gelden. Verder is er bij dat park geen echte locatie om een secretariaat en kleedgelegenheid te huisvesten. In dat park heb ik in december 2018 wel een sponsorloop georganiseerd zonder verdere voorzieningen en ook voor georganiseerde trainingen maak ik er regelmatig gebruik van. Ik kan er in principe binnen een week iets op poten zetten.

Vanaf 2017 werd het voor mij ook steeds moeilijker om iets te organiseren. Als een soort mantelzorgers konden mijn broer en ik soms onmogelijk weg. Stel dat er op de dag van de wedstrijd iets zou gebeuren! Daarom in dat jaar geen Stelleplascross en in 2018 een Kapellecross in aangepaste vorm, d.w.z. een simpel rondje waar bijna niets uit te zetten viel. Mocht ik die dag onverhoopt niet gekund hebben, dan kon er weinig fout lopen. Dat werkte en zodoende heb ik ook de volgende Stelleplascross in 2018 op die manier georganiseerd. Gewoon 4 rondjes rond de plas en verkeerd lopen was eigenlijk niet mogelijk. Het leverde een mooie deelname op, maar ook opmerkingen over de gemiste kans met de leuke paadjes en de hellingen.

Nu ben ik in principe weer in de gelegenheid om parcoursen uit te zetten waar meer werk aan is en zodoende veel aantrekkelijker. Bij de laatste Stelleplascross hebben de aanwezigen dat al kunnen merken. Toch hou ik rekening met het einde van de JARO crossen binnen enkele jaren. Na bijna 8 jaar moet ik concluderen dat er in Zeeland in verhouding tot andere wedstrijden nog steeds weinig echte crossen zijn en de belangstelling niet geweldig groot is.

Bij de laatste Kapellecross in februari van dit jaar waren er liefst 200 deelnemers, maar eigenlijk had ik een groot deel daarvan “gekocht”. Als stunt om deelnemers te trekken en enthousiast te maken voor de cross had ik namelijk een behoorlijke bonus uitgeloofd voor elke club of loopgroep, die met minstens 25 deelnemers over de finish zou komen. Dat waren er dus 5 en zo kom je al aan zeker 125 hardlopers. Bij de volgende cross zonder deze bonus zag ik de meesten helaas niet terug. Het bleef steken op 115 en met 74 voorinschrijvingen op de middag voor de wedstrijd was ik eigenlijk teleurgesteld. Zeker omdat de inschrijving de laatste 2 dagen bijna stagneerde.

Ook andere factoren gaan een rol spelen. Organiseren van achter mijn computer is geen probleem. Op de dag zelf heb ik echter zo’n 15 medewerkers nodig. Ik kan putten uit een behoorlijk arsenaal, maar soms is het toch even billen knijpen of er op de dag zelf genoeg zijn. Afzeggingen op het laatste moment en dan weer vervanging regelen is nu niet iets waar je in de week van de wedstrijd op zit te wachten. Behoorlijk wat van die medewerkers zijn al iets ouder, dus sjouwen met materiaal kost steeds meer moeite. Zelf ervaar ik dat ook. Bovendien is er iets met mijn ogen. Weliswaar heb ik daar nu geen last van, maar hoe is dat over 2 jaar?

Zoals ik al eens heb laten weten, word ik volgend jaar 70 jaar. Hardlopen gaat al bijna niet meer en eeuwig doorgaan met organiseren kan natuurlijk ook niet. Het lijkt me het beste om de organisaties af te bouwen om toch voldaan te kunnen terugblikken op 10 jaar JARO crossen. Geen super succes, maar wel altijd leuk en in de wetenschap er alles aan gedaan te hebben. Of dat afbouwen tot en met 2021 automatisch nog 2 x een Stelleplascross en 2 x een Kapellecross wordt in de huidige vorm weet ik niet.

Misschien een veldloopestafette in het parkje bij mij naast zonder verdere voorzieningen. Misschien eens een zogenaamde Handicapcross op leeftijd naar Belgisch voorbeeld. Misschien eens een wedstrijd over een bepaalde tijd i.p.v. over een bepaalde afstand, zoals bij het veldrijden. Misschien ga ik nog eens een serie eenvoudige baanwedstrijden op de atletiekbaan in Goes organiseren met in beginsel alleen loopnummers. Dit alles voor in principe 50 tot 70 deelnemers, zodat het met een paar medewerkers te regelen is. Voor deze ideeën heb ik de concepten al klaar, maar je leest het … het is vooral misschien. Er moet namelijk in de eerste plaats belangstelling voor zijn en er is al zoveel. En misschien heb jij een idee en kan ik je helpen, zodat we een soort JARO crossen toch kunnen voortzetten.

Als er geen gekke dingen gebeuren is de 9e Racketcentrum Kapellecross op 23 februari 2020 de volgende JARO cross. Ik heb in ieder geval bij de gemeente Kapelle en Staatsbosbeheer een vergunning aangevraagd en afspraken gemaakt met de tennishal. Gekke dingen? Een autoloze zondag kan bijvoorbeeld nog roet in het eten gooien. Het is de bedoeling dat bij de Kapellecross een deel van de heuvels weer in het parcours worden opgenomen. Het strookje asfalt blijft er helaas in, want een andere verbinding tussen de 2 stukken bos is niet voorhanden. Verder net als op de Stelleplas een Promotie – en een Azencross, maar om de allerkleinsten toch iets meer kans te geven om mee te doen ook een zogenaamde Bambinicross over ongeveer 500 meter voor alle meisjes en jongens t/m 8 jaar. Alle gegevens kun je al vinden in de kalender op deze site.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
01-12: Surpriseloop Halsteren (4)
10 km Ronald Geertse (PR 39.02)40.25  Mse
10 km Colin Harmsen Van Der Vliet (PR 40.41)43.47  M35
10 km Sjef Goris (PR 40.53)43.59  M55
5 km Jaco Rip (PR 19.32)19.42  M40
01-12: Montferland Run s-Heerenberg (1)
15 km Wouter Jansen (PR 46.47)48.30  Mse
24-11: Marathon San Sebastian (9)
marath Arthur van Aartsen (PR 3.18.18)3.32.20  M45
marath Maurice Steketee (PR 3.51.31)3.53.03  M35
marath Hans Minnaard (PR 3.12.22)4.07.25  M55
halve Loura Kleinepier (debuut)1.33.55  Vse
halve Marije Besuijen (PR 1.45.31)1.49.05  V40
halve John Guequierre (PR 1.17.01)1.51.17  M65
halve Sebastian Nijssen (PR 2.06.22)2.06.27  M45
10 km Jos Janse (PR 40.27)49.41  M45
10 km Wim Jobse (PR 55.29)58.36  Mse
17-11: Kievitloop Bergen op Zoom (7)
17-11: Marathon Kasterlee  (3)
17-11: 36e Zevenheuvelenloop Nijmegen (109)
17-11: Marathon Palermo (3)
11-11: Halve Marathon Deinze-Aalter  (5)
03-11: 14e Drechtstadloop Dordrecht (11)
03-11: New York City Marathon  (7)
03-11: Marathon Nice (1)
03-11: Marathon Porto (1)
27-10: 37e Marathon Brabant Etten-Leur (83)
27-10: Frankfurt Marathon  (1)
20-10: 44e Amsterdam Marathon  (24)
14-10: Kermisloop Putte (4)
13-10: Rondje Seppe Bosschenhoofd (5)
13-10: Marathon Chicago (1)
13-10: 36e Marathon Eindhoven  (14)
13-10: 4 Mijl van Groningen  (2)
13-10: Marathon Köln  (2)
Atletiek Zeeland © 2019