maandag 22 juli 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
di 23-07: 4e Zomerloop Groede
wo 24-07: 36e Bokaalloop Burgh-Haamstede
za 27-07: Internationaal Antwerps Atletiekgala Merksem
di 30-07: 5e Zomerloop Cadzand-Bad
wo 31-07: 82e Boulevardloop Vlissingen
za 03-08: Memorial Rasschaert Ninove
di 06-08: 6e Zomerloop Zuidzande
vr 09-08: 35e Strandloop Ouddorp
vr 09-08: Track Meeting Utrecht
za 10-08: 15 van Wolphaartsdijk
za 17-08: Sabbinge Loop Oud-Sabbinge
za 17-08: Meeting voor Mon Kessel-Lo
di 20-08: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
vr 23-08: Hardloop3Daagse Groot-Valkenisse
za 24-08: Allonsius Sport Meeting Huizingen
za 24-08: 33e Halve Marathon Westenschouwen
Recente uitslagen meer uitslagen
wo 17-07: 40e Stratenloop Westkapelle
di 16-07: 3e Zomerloop Retranchement
za 13-07: Ronde van Sint Kruis
wo 10-07: 9e Sportvissersloop Yerseke (250)
di 09-07: 2e Zomerloop Nieuwvliet (158)
wo 03-07: 30e Stratenloop Zoutelande (200)
di 02-07: Boulevardloop IJzendijke (80)
vr 21-06: 11e Griffioenloop Middelburg (105)
za 15-06: Loop voor MS Westkapelle (56)
vr 14-06: 8e Schellachloop Middelburg (144)
wo 12-06: 3e Hoek Run (61)
vr 07-06: 19e Stadsloop Middelburg (381)
 

Hanteer eens limieten


maandag 8 juli 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Dit weekend werd ik gebeld door een wedstrijdleider uit de regio. Een wedstrijdleider is bij een hardloopwedstrijd het hoofd van de jury en zorgt dat alles volgens de regels verloopt. Zijn vraag was of ik bij een wedstrijd kan fungeren als fietser bij de laatste loper(s). Eerlijk gezegd verbaasde dit verzoek me. Ik ga er van uit dat een organiserende vereniging met honderden leden zelf wel iemand kan vinden voor zo’n taak. Blijkbaar is het vinden van juryleden en vrijwilligers een steeds groter wordend probleem bij het organiseren.

Je kunt het ook omkeren: Maak je wedstrijd niet te groot, zodat je door een eenvoudigere opzet minder mensen nodig hebt! Ik heb genoeg organisatorische ervaring en met 3/4 medewerkers kan ik echt wel een wedstrijdje op poten zetten. Stel dus limieten aan je programma, misschien aan het aantal deelnemers en zeker aan de lengte van je ronde. Hoe langer de ronde, des te meer afzetting en parcourswachten en daar zijn mensen voor nodig.

Tijdens het telefoongesprek kwamen we automatisch op nog meer “niet lekker lopende” zaken in de Zeeuwse hardloopwereld. Bijvoorbeeld over het niveau van sommige deelnemers. Een loper die 1.14 uur over 10 km ( en dan was het nog 250 meter te kort ) doet en hele stukken loopt te wandelen. Zeker omdat er tijdens deze wedstrijd de mogelijkheid was voor de mindere goden om 3 km te lopen.

Bij de KAVVV in België zijn nog meerdere 80 plussers actief. Bijna allemaal van oorsprong mannen van de lange afstand. Toch beperken de meesten zich tot de sprintafstanden, omdat het langere werk niet meer lukt. Eén loper van nu 85 jaar blijft echter meedoen aan de iets langere afstanden, maar heeft dan voor een kilometer bijna 10 minuten nodig. Wandeltempo zogezegd. Voor een goed begrip: 15 jaar geleden kreeg ik nog klop van die man. Het bestuur van de organisatie heeft hem nu toch maar gevraagd om zeker op de atletiekbaan niet meer aan looponderdelen boven de 1000 meter mee te doen. Een soort limiet dus.

Moeten we daar hier ook niet naar toe? Ik heb het al eens eerder aangeroerd i.v.m. de Wallenloop in Goes, waar veel loopsters en lopers 2 of meer keer gedubbeld worden bij een afstand van 7,5 km over 6 ronden. Hardlopen is natuurlijk een gemakkelijke sport, zeker als het over breedtesport en gezond bewegen gaat. Maar is dit wel de juiste manier? Dat we de tijd niet kunnen terugdraaien naar de jaren 80 en 90 is duidelijk. Toen liepen bij wijze van spreken alle deelnemers aan de wedstrijd een 10 km binnen de 40 minuten. Voor de mindere goden was er een aparte prestatieloop zonder uitslag, waar ze zelf konden beslissen over het aantal te lopen rondjes.

De organisaties kunnen echter wel een soort ontmoedigingsbeleid voeren, zonder dat je iemand deelname ontzegt. Limieten instellen kan op verschillende manieren. Bij een wedstrijd over 1 ronde of een wedstrijd van punt A naar B kun je een bepaalde tijd als limiet nemen. Boven die tijd kom je niet in de uitslag en krijg je geen herinnering. In de praktijk lopen deze mensen wel door tot aan de finish, dus heeft dat geen zin. Alleen het vooruitzicht van niet geklasseerd te worden kan misschien leiden tot niet starten.

Bij mijn eerste marathons gold een limiet van 3.30 uur, maar werd er bij 30 en 35 km al gekeken of dat haalbaar was. Zo niet betekende het einde wedstrijd. Bij wedstrijden met rondjes kun alle gedubbelde lopers na de finish van de winnaar uit de wedstrijd nemen en zonder tijd klasseren. Geen probleem bij een incourante afstand of een cross, maar wel jammer als er bij een echte 10 km een snelle winnaar is en iemand een respectabele tijd daardoor niet kan halen. Ongetwijfeld zijn er allerlei andere oplossingen te bedenken, zodat iedereen binnen de 50, 55 of 60 ( ik ga niet kiezen ) minuten toch haar of zijn prestatie kan neerzetten.

Toch moeten organisaties ook eens voor kwaliteit kiezen. Een soort A of eliteloop voor een select gezelschap en dan een B loop over een kortere afstand voor de anderen. En niet vrijblijvend, maar verplicht of anders niet meedoen. Ik had dat als advies meegegeven aan de organisatie van de 15 km in Wolphaartsdijk, maar de initiatiefnemer wil er niet van weten. Hij wil de oude gloriejaren van deze loop terug, maar kan dat nog wel? Op het hoogtepunt van deze wedstrijd waren er dikwijls 300 wedstrijdlopers. Toen ik daar als master nog ongeveer 1.08 uur liep, was dat overall de 240e plaats. Je kunt dus nagaan dat bijna iedereen deze 15 km binnen de 1.10 uur liep.

Hoewel ik de herstart van deze wedstrijd toejuich en al de op mijn schema’s trainende lopers adviseer om mee te doen, vrees ik dat deze oude glorietijden niet zullen terugkomen. Waarschijnlijk loopt nu de helft of meer van de deelnemers boven de 1.10 uur met uitschieters boven de 1.30 uur. Zeker als het op 10 augustus ook nog een beetje warm is. Mindere goden kunnen weliswaar meedoen aan een 3, 6 of 9 km, maar doen ze dat allemaal? Ik krijg dikwijls het verwijt alleen maar aandacht te hebben voor het verleden, maar teruggrijpen naar het oude concept lijkt me hier toch niet de oplossing. Hopelijk heb ik het mis.

Nog even terug naar het verzoek om bij de volgende wedstrijd mee te fietsen bij de laatsten. Ik heb het voorlopig afgehouden. Ik moet op de fiets naar deze wedstrijd en ga alleen als het weer fatsoenlijk is. Dat was ik al voor het telefoontje van plan, vooral om een paar loopsters en lopers eens aan het werk te zien. Als fietser achteraan zal dat niet lukken. Maar als de nood aan de man is, laat ik ze natuurlijk ook niet in de steek.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Lion Baas: Mijn Naam Is Haas En Ik Weet…...
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
13-07: Guldensporenmeeting Kortrijk ( 2)
1500 m Noor Dekker (PR)4.37.36  Vse
800 m Mees Verbrugge (PR)2.05.08  JoB
12-07: Track Meeting Utrecht ( 2)
800 m Yunis Stitan (PR 1.53.38)1.56.67  Mse
400 mh Paavo de Leng (debuut)64.99  JoA
07-07: Gouden 3000m Ertvelde ( 4)
07-07: Gletscher Marathon Imst ( 1)
04-07: Track Meeting Rotterdam ( 3)
23-06: Grote Prijs Lokeren 6)
23-06: 36e Halve Marathon Roosendaal 34)
21-06: Track Meeting Utrecht ( 3)
19-06: Hardloopgala Gilze ( 2)
15-06: Maasdijkmarathon 1)
15-06: Nijmegen Global Athletics 3)
15-06: Baanwedstrijd Oostburg ( 10)
13-06: Track Meeting Dordrecht ( 3)
10-06: Pinksterwedstrijd Hulst ( 10)
08-06: 48e Gouden Spike Leiden ( 3)
08-06: Memorial Jos Verstockt Lier ( 1)
08-06: 37e Lenteloop Papendrecht ( 1)
02-06: 9e Brabantse Wal Marathon Bergen op Zoom ( 52)
01-06: Putbosmeeting Oordegem ( 4)
01-06: Baanwedstrijd Zierikzee ( 18)
30-05: Harry Schulting Games Vught ( 1)
28-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen ( 9)
26-05: Rock 'n' Roll Marathon Liverpool ( 6)
25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem ( 6)
24-05: Track Meeting Utrecht ( 4)
Atletiek Zeeland © 2019