maandag 16 september 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 20-09: Wemeldingeloop
za 21-09: Halve Marathon van Tholen
za 21-09: Bamisrun Kloosterzande
zo 22-09: 2e Vaart van Vlissingen
zo 22-09: 35e Dam tot Damloop Amsterdam
zo 22-09: 3e Kraaieloop Lewedorp
za 28-09: Ten Miles Philippine
za 28-09: 16e Tielemanloop Middelharnis
za 05-10: Clingse Bosloop Clinge
za 05-10: 17e Kustmarathon Zoutelande
zo 06-10: 34e Singelloop Breda
zo 13-10: 36e Marathon Eindhoven
za 19-10: Hulsterloo Loop Nieuw-Namen
za 19-10: 58e Singelloop Middelburg
zo 20-10: 44e Amsterdam Marathon
Recente uitslagen meer uitslagen
zo 15-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 14-09: 6e d'Ossekoppenloop Ossenisse (103)
vr 13-09: 24e Stadsloop Goes
za 07-09: 13e Kustloop Vrouwenpolder
za 07-09: Bosse Pielenloop Vogelwaarde (52)
vr 30-08: 10e Kapelsedag Loop Kapelle-Biezelinge (138)
wo 28-08: Kreekloop Terneuzen (77)
zo 25-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
za 24-08: 33e Halve Marathon Westenschouwen (489)
zo 18-08: 3e Saeftinghe Run Paal (129)
za 10-08: 15 van Wolphaartsdijk (154)
vr 09-08: 35e Strandloop Ouddorp
di 06-08: 6e Zomerloop Zuidzande (103)
 

Was het nu eigenlijk wel een marathon?


vrijdag 21 juni 2019 - Auteur/Bron: Jan Roose

Het woord marathon wordt te pas en te onpas gebruikt voor dingen die erg lang duren. Na een marathonontsnapping werden de 4 koplopers 3 km voor de finish gegrepen. Na een marathonvergadering heeft het kabinet een oplossing gevonden. Het marathoneetfestijn heeft veel geld opgeleverd voor het goede doel. Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Wij kennen het woord marathon vanwege de hardloopwedstrijd over 42195 meter. De loop in Griekenland van Marathon naar Athene tijdens de eerste Olympische Spelen in 1896 was echter maar een kleine 40 km. Hoe ze aan deze rare afstand zijn gekomen, is algemeen bekend. Iets met een koninklijke familie in Londen 1908. Maar dan moet een marathon natuurlijk wel 42,195 km zijn. Iets meer mag, maar zeker niet minder, en is dat wel altijd het geval?

Om bij een wedstrijd over welke afstand dan ook de juiste afstand te lopen zijn er 3 zaken van belang: de afstand moet door een erkende official gemeten zijn, het parcours moet op de juiste manier afgezet en bewegwijzerd zijn, en ….de hardlopers moeten zelf de juiste lijnen lopen en indien nodig opletten.

Dat laatste is dus niet voor de verantwoording van de organisatie. Als loper kies je voor elke binnenbocht, want zo is er ook gemeten ( als het goed is!!! ). Wie dat niet doet, benadeelt zichzelf. De details over juist meten heb ik al eens uitgelegd, maar ik heb daar in de loop van het jaar nog meer informatie over. Helaas gaat het bij het afzetten en bewegwijzeren van een parcours wel eens mis. Ik had bijna tegenwoordig gezet, maar dat is niet zo.

Bij de marathon van Amsterdam in 1980 liep Gerard Nijboer als eerste Nederlander onder de 2.10 uur. Bij de beelden op televisie was echter duidelijk te zien dat hij naast het officiële parcours liep, namelijk op een onverhard paadje naast de Amstel. Op een paar plaatsen was ook het afzetlint kapot en zodoende stak hij op die plekken behoorlijk wat meters af. Theo Reitsma sprak er zelfs over in zijn commentaar, maar toch werd de tijd erkend als Nederlands en Europees record?????

Dit jaar is het ook al een paar keer misgegaan. Bij de marathon in Utrecht liepen deelnemers aan de 10 km verkeerd, omdat een afslag voor de halve marathon verwarring veroorzaakte. De verkeersregelaar kreeg de schuld, maar daar moet natuurlijk iemand van de organisatie staan. Het veelgebruikte concept om bij een hardloopevenement meer afstanden aan te bieden, die gedeeltelijk ook nog eens gelijktijdig plaatsvinden, werkt dit soort toestanden natuurlijk wel in de hand.

Dat gebeurde dus ook bij de Brabantse Wal marathon in Bergen op Zoom op 2 juni. Diverse afstanden bij het hardlopen en nog andere activiteiten. Bovendien snikheet, zodat snelle tijden uitgesloten waren. Dit grotendeels onverharde en heuvelachtige parcours is sowieso niet geschikt voor snelle tijden. Het gaat volgens het moderne hardlopen om de beleving, maar een marathon is een marathon, dus moet het zeker 42,195 km zijn. Liever 20 meter te lang, dan 1 meter te kort.

Uit Zeeland waren er op de diverse afstanden flink wat deelnemers, waaronder een deel bij de volledige marathon, waar het Zeeuwse succes groot was. Erwin Harmes won bij de mannen in 2.53 uur, zo’n 24 minuten boven zijn PR. Logisch bij deze omstandigheden. Bij de vrouwen won Eliny Diakakis van Scheldesport, Terneuzen in 3.22 uur. En nu het opmerkelijke: met deze tijd verbeterde zij haar PR met ongeveer 8 minuten en dat bij deze zware omstandigheden.

Kenners fronsen dan het voorhoofd. Een journalist van de PZC vond het aanleiding voor een groot verhaal. Op een nationale hardloopsite las ik iets over deelnemers, die op 5 plaatsen verkeerd gelopen zijn. Zou???? Min of meer bevestiging krijg ik 2 weken later. Tijdens een onderling wedstrijdje in Goes sprak ik één van de deelnemers. Hij liep deze marathon in 3.46 uur, maar had er een nare smaak aan over gehouden. Het grootste deel van de deelnemers aan de marathon had niet de juiste afstand afgelegd maar minder, omdat ze verkeerd waren gelopen. De vrouwelijke winnaar liep achter hem, maar finishte 24 minuten eerder.

Niet de schuld van Eliny en als ze het goed aanpakt komt die betere tijd er de komende jaren ongetwijfeld, maar van de organisatie. Volgens de deelnemer uit Goes hadden alleen hij, winnaar Erwin en nog iemand de volledige afstand overbrugd. De andere resultaten zijn dus voor de prullenbak, in ieder geval niet voor de ranglijsten. Ook een andere Zeeuwse hardloopautoriteit vond het terecht nodig om de beheerder van de ranglijsten op de hoogte te brengen.

Nu kan deze natuurlijk niet bij alle wedstrijden gaan controleren of alles juist verlopen is en om alleen maar resultaten te erkennen van wedstrijden op een parcours met certificaat en bevestiging dat het juiste parcours is gevolgd, gaat ook te ver. Toch moet een marathon wel een marathon blijven en niet een zware wedstrijd over ongeveer 40 km. En dat geldt natuurlijk ook voor andere courante afstanden.

“En jouw Halve Marathon door de binnenstad van Goes dan? Dat was toch ook maar 19248 meter?” Klopt helemaal, maar toen bestond de halve marathon nog niet als officiële afstand. In Nederland liepen we op de weg behalve de marathon afstanden van 15, 20, 25 en 30 km alsmede de 10 Engelse mijl. In België kenden ze het fenomeen halve of semi marathon: stratenlopen t.g.v. kermis, braderie of jaarmarkt over ongeveer 20 km. Maar het kon net zo goed 16 of 23 km zijn. Zo heb ik dus ooit een “halve marathon” binnen het uur gelopen en dat resultaat is terecht niet op de ranglijst terug te vinden.

Wat betreft de Brabantse Wal Marathon. Ik was er niet bij en vertel alleen wat ik gehoord heb. Graag reacties van deelnemers, organisatie en iedereen die er meer van weet.

Reacties
Persbericht BWM marathon: Uitslag marathon ongeldig verklaard

Beste marathonlopers,

De Brabantse Wal Marathon ligt inmiddels alweer een maand achter ons. Naast veel complimenten voor de vrijwilligers en de goede wijze waarop de route is uitgezet, hebben we helaas ook berichten gekregen dat een deel van de marathonlopers niet de volledige afstand heeft gelopen.

De afgelopen weken hebben we hier als organisatie onderzoek naar gedaan maar het is voor ons niet te achterhalen wie wel en wie niet de volledige afstand heeft gelopen. Hierdoor kunnen we de juistheid van de uitslag niet garanderen.

Tot onze spijt moeten we dan ook de uitslag van de marathon ongeldig verklaren en van de website halen. Om lopers die wel de juiste afstand hebben gelopen niet te duperen zullen we op basis van de door de marathonlopers aangeleverde ‘bewijzen’ een nieuwe uitslag opbouwen en deze per 1 augustus plaatsen.

Alle marathonlopers ontvangen op korte termijn een mail met bovenstaande tekst en de wijze waarop de bewijsstukken aangeleverd kunnen worden.
Jos den Hollander - Goes - 10/07/2019 09:04:37


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Nieuwe Hardloopwedstrijd….. 1e..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
15-09: 40e Bikse Natuurmarathon Hilvarenbeek (6)
10 km Jack Suijkerbuijk (PR 42.35)49.26  M60
halve Bram Verhage (PR 1.26.01)1.34.12  M55
halve Maurice Steketee (PR 1.36.11)1.41.06  M35
marath Ingrid IJsebaert (PR 3.10.27)3.48.23  V50
marath Guy van Driessche (PR 3.19.20)3.48.23  M50
marath Robert Carol (PR 3.15.57)3.53.05  M50
08-09: Marathon Munster (1)
marath Marcel van Delden (PR 3.19.18)3.41.54  M50
08-09: Halve Marathon Oostland Pijnacker (1)
halve Heddie Nieuwdorp (PR 1.20.40)1.23.32  M60
08-09: Quikrun Roosendaal (6)
10 km Lion Baas (PR)38.59  M40
10 km Marco Olivier (PR)44.42  M45
10 km Nancy Koch (PR)48.12  Vse
10 km Rosette Verkaart (PR)50.09  V40
10 km Jacqueline Meijers (PR)54.04  V45
5 km Andre Meijers (PR)19.43  Mse
07-09: Halve Marathon Evergem (11)
07-09: Kramp Run Varsseveld (1)
5 km Tim van den Broeke (ZR + PR)14.37  Mse
03-09: Baanwedstrijd Vlissingen (11)
01-09: 31e Tilburg Ten Miles  (29)
30-08: Track Meeting Utrecht (5)
29-08: Seuterloop s-Gravendeel (1)
24-08: Allonsius Sport Meeting Huizingen (1)
22-08: Baanwedstrijd Rotterdam (2)
17-08: Meeting voor Mon Kessel-Lo (3)
09-08: Track Meeting Utrecht (2)
03-08: Memorial Rasschaert Ninove (1)
27-07: Internationaal Antwerps Atletiekgala Merksem (4)
26-07: NK baan Senioren Den Haag (8)
21-07: Gentse Feesten Meeting  (2)
Atletiek Zeeland © 2019