maandag 24 juni 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
di 02-07: Boulevardloop IJzendijke
wo 03-07: 30e Stratenloop Zoutelande
di 09-07: 2e Zomerloop Nieuwvliet
wo 10-07: 9e Sportvissersloop Yerseke
vr 12-07: Track Meeting Utrecht
za 13-07: Guldensporenmeeting Kortrijk
di 16-07: 3e Zomerloop Retranchement
wo 17-07: 40e Stratenloop Westkapelle
di 23-07: 4e Zomerloop Groede
wo 24-07: 36e Bokaalloop Burgh-Haamstede
za 27-07: Internationaal Antwerps Atletiekgala Merksem
Recente uitslagen meer uitslagen
vr 21-06: 11e Griffioenloop Middelburg
za 15-06: Loop voor MS Westkapelle
vr 14-06: 8e Schellachloop Middelburg
wo 12-06: 3e Hoek Run (61)
vr 07-06: 19e Stadsloop Middelburg
wo 29-05: 11e Stadsloop Biervliet (162)
zo 26-05: 7e Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk (41)
vr 24-05: 4e Gaperloop Gapinge (243)
zo 19-05: 9e Halve van Renesse (492)
za 18-05: Lenteloop Terneuzen (93)
za 18-05: Krammer Run Bruinisse (93)
za 11-05: 23e Meidoornloop Nisse (349)
 

De “reactieterreur” van JaRo


donderdag 27 september 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Sinds ongeveer het bestaan van hardloopsites voel ik me geroepen om op bepaalde onderwerpen te reageren of zelf een item aan te roeren. Sommigen kunnen dit wel waarderen, maar een ander deel van de lezers vindt het verschrikkelijk. “Boycotten die Jan Roose met zijn meedogenloze kritiek”, is dan nog een aardige opmerking. Sites waar Jan Roose te dikwijls aan het woord wordt gelaten, worden zelfs gemeden. Argumenten hebben ze bijna nooit, hoofdzakelijk loze kreten.

Waarom ik dit doe? Hardlopen is al jaren erg populair, maar bepaalde zaken zijn een eigen leven gaan leiden en dan is het net of prestaties, methodes en visies uit het verleden niet goed meer zijn. Een heleboel hardlopers weten ook niets over het hardlopen van voor de grote “runningbooms” vanaf de jaren 80 en dan mag ik daar toch op wijzen? Ik geef in stukjes mijn visie op hardlopen, bijvoorbeeld het indelen van een jaar in periodes, het zinloze of waardevolle van bepaalde trainingsvormen, hulpmiddelen, e.d.

Soms heb ik ook kritiek op hardlopers. Vooral de manier waarop ze “wel eens even iets zullen presteren”. Ik vraag me dan openlijk af of Jip Vastenburg wel zo’n groot talent is, of de 2.26 uur van Andrea Deelstra in 2016 geen uitschieter was, die ze nooit meer kan waarmaken en dat 2.32 uur haar niveau is, of Choukoud, Butter en al die anderen niet te weinig basissnelheid hebben om fatsoenlijk onder de 2.10 uur te lopen, of al die toppers niet te weinig wedstrijden lopen en te veel op stages gaan in Kenia, en zo nog veel meer. Voorlopig hebben ze het tegendeel en tevens mijn ongelijk nog niet kunnen bewijzen, maar hopelijk gebeurt dat nog.

Dikwijls verwijs ik dan naar ongeveer 40 jaar geleden, toen gewone blanke ( of mag je dat woord ook niet meer gebruiken? ) West Europese lopers nog de dienst uitmaakten op de langere afstanden. Zijn de Afrikanen nu werkelijk superieur of zijn wij te lui, te gemakzuchtig of te wetenschappelijk bezig? In de laatste Spiridon wees ook Manfred Steffny ( haal ik dikwijls aan ) op het falen van Duitse afstandslopers en hoe je dat moet veranderen: minder wetenschap, minder metingen in het labo, minder stages, minder pieken op een enkele wedstrijd, maar harder trainen en veel wedstrijden lopen. En daar horen ook de crossen in de winter bij.

Een paar weken geleden had ik op “Losse Veter” een opmerking gemaakt over een tot dan toe voor de meesten onbekende Zeeuwse ultraloper. Begin september kwam hij plotseling in het nieuws toen hij bij het WK 100 km over de finish kwam in een tijd van 7.32.47 uur. Niet deze tijd, maar het feit dat een voor mij onbekende Zeeuw aan dit WK mee kon doen, wekte mijn verbazing. Na enige navraag en opzoekwerk werden er 8 resultaten van de afgelopen jaren bekend en toen werd mijn verbazing alleen maar groter. Een marathon onder de 3 uur in 2016, maar verder alleen maar in mijn ogen erg matige prestaties. Anderen berichten ook nog over enkele trails, maar tijden van 12 tot 13 uur over trails van ongeveer 100 km en de Marathon des Sabels met een totaaltijd van 33 uur zeggen mij niet veel.

In mijn reactie op “Losse Veter” heb ik hem van niets beschuldigd en het voordeel van de twijfel gegeven. Ik heb wel geschreven, dat ik bij dit soort prestaties op mijn hoede ben en mijn vrees uitgesproken of we hier andermaal met een “maniak” te doen hebben, waar we binnen nu en 5 jaar niets meer van horen. In een 2e reactie heb ik mijn uitleg over “maniak” nog maar eens gegeven en dat ik al die ultra- en traillopers veel plezier wens, maar dat ik het geen topsport vind. Ik zie liever honderden Nederlandse hardlopers met een tijd onder de 32 minuten over 10 km, zodat Nederland er op den duur misschien eens 10 toppers met tijden in de 27 minuten aan overhoudt. Voor topsport moeten ze eerst maar eens proberen om de 100 km tijd van de dit jaar overleden Don Ritchie te benaderen. Deze Brit liep in 1978, dus ook al 40 jaar geleden, op een atletiekbaan in Londen deze afstand in 6.10.20 uur.

Wat er dan niet allemaal loskomt bij hardlopend Nederland. Behalve matig taalgebruik, onsamenhangende zinnen en doordrammen over nauwelijks ter zake doende details, komen ze met verwijten, die nergens op slaan. “Jan Roose liep zelf geen deuk in een pakje boter”. Dat klopt en dat heb ik al vele keren in mijn verhalen aangegeven. Mijn niveau was nauwelijks goed genoeg voor een 30e plaats bij een regionale wedstrijd, maar met 36.08 minuten over 10 km of een 10 mijl binnen het uur kom je tegenwoordig dikwijls op het podium. “Hij doet alsof hij toptrainer is, maar hij heeft zelfs geen trainersdiploma”. Dat eerste klopt niet, dat laatste wel. Ik ben geen toptrainer, zelfs geen trainer. Ik geef desgewenst hardlopers adviezen en een schema en deze hardlopers zijn daar blij mee. Heeft iemand met 50 jaar ervaring iets aan zo’n diploma? Als ik sommige baantrainingen zie, vraag ik me af van welke “deskundige” deze cursisten les hebben gehad. Waarschijnlijk van iemand, die zelf ook nooit echt hard heeft gelopen of iemand die gedwongen de lesstof van de atletiekunie uitdraagt. Van interval- of tempotrainingen als een verkapte duurloop ga je echt niet veel beter lopen.

Ik probeer met mijn opmerkingen en tegenwoordig ook organisaties en het verstrekken van adviezen zoveel mogelijk om het hardlopen weer op een behoorlijk niveau te krijgen. Niet voor de absolute top, niet voor de gezondheidsjogger of meeloper vanwege het heilige moeten, maar voor de grote groep daar tussen. Zij kunnen namelijk met een andere aanpak veel meer progressie boeken dan ze zelf denken. Soms, in mijn geval dikwijls, moet je dan minder vleiende woorden gebruiken. Wat hebben we aan meepraters en media, die prestaties nauwelijks kunnen inschatten. Grote verhalen in de media over ultra- en traillopers die meedoen aan woestijnwedstrijden, maar een 8.20 minuten over 3000 meter van Tim van den Broeke moet het doen met 4 regeltjes in de kantlijn.

Nog een week en dan hebben we het hoogtepunt van het Zeeuwse hardloopjaar met de Kustmarathon. Een geweldig evenement, maar op de sportieve waarde heb ik in het verleden al de nodige kritiek gehad. Een marathon moet je lopen op een zo vlak en beschut mogelijk parcours en liefst voorzien van het beste asfalt. Het gaat in onze sport om snelle tijden en niets anders. Kipchoge start niet voor niets in Berlijn. Dit soort uitspraken komen me vast op gehoon te staan, want het grootste deel van de deelnemers is niet geïnteresseerd in snelle tijden. Ook de berichtgeving gaat steeds meer die kant op. Maar natuurlijk wens ik alle deelnemers veel succes en ik zal het zeker op de voet volgen.

Reacties
Een hoog 'ik'-gehalte in combinatie met een betweterig toontje. Daar trek je geen volle zalen mee. Hooguit een klaslokaaltje.

De loopsport is veel breder geworden. Er zijn lopers voor een funrun, voor trails, voor cityruns, enz., enz.. Wat interesseert snelheid de meeste lopers? Ze lopen toch niet als Kipchoge of Krumins. Ze lopen voor gezondheid, plezier.

Dat waarderen en laten scheelt een hoop energie en mogelijk zelfs tegenwerking.

Het doel om een flinke groep welwillende hardlopers sneller te maken is prima. Houd het daarbij. Breng een positieve boodschap. Loper X is na een jaar trainen met deze aanpak, 2 kilometer per uur sneller geworden op de 10 kilometer. Dat spreekt aan.

Al dat reageren -of is het ageren - levert helemaal niets op. Mensen die op de baan training geven hebben daar geen tijd voor, die doen iets nuttigs.

A.C. (Arthur) Hillis - Aardenburg - 27/09/2018 23:09:44


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
23-06: 36e Halve Marathon Roosendaal (34)
23-06: Grote Prijs Lokeren (6)
3000 m Noor Dekker (PR 10.19.38)10.25.52  Vse
1500 m Yunis Stitan (PR 3.55.57)3.56.87  Mse
1500 m Floris Willeboordse (PR 3.57.37)4.01.83  Mse
1500 m Patrick de Vos (PR)4.12.87  Mse
1500 m Abraham Mehari (PR)4.25.36  JoA
1500 m Dimmy Ivens (PR)4.55.12  Mse
21-06: Track Meeting Utrecht (3)
3000 m Rik van Laarhoven (PR 8.32.14)9.19.14  M40
800 m Bezuayehu Petersen (PR 1.57.99)2.00.89  JoA
800 m Jarno Kooijman (PR)2.06.44  Mse
19-06: Hardloopgala Gilze (2)
5 km Micha Janse (PR)18.22  M45
5 km Carolien van de Kreeke (PR)18.31  V45
15-06: Baanwedstrijd Oostburg (10)
15-06: Nijmegen Global Athletics (3)
15-06: Maasdijkmarathon (1)
13-06: Track Meeting Dordrecht (3)
10-06: Pinksterwedstrijd Hulst (10)
08-06: 37e Lenteloop Papendrecht (1)
08-06: Memorial Jos Verstockt Lier (1)
08-06: 48e Gouden Spike Leiden (3)
02-06: 9e Brabantse Wal Marathon Bergen op Zoom (52)
01-06: Putbosmeeting Oordegem (4)
01-06: Baanwedstrijd Zierikzee (18)
30-05: Harry Schulting Games Vught (1)
28-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen (9)
26-05: Rock 'n' Roll Marathon Liverpool (6)
25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem (6)
24-05: Track Meeting Utrecht (4)
19-05: Leiden Marathon (10)
18-05: Ter Specke Bokaal Lisse (1)
18-05: Marathon Helsinki (5)
16-05: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (3)
15-05: Avondbaanwedstrijd Dongen (1)
12-05: Great Breweries Marathon Puurs (11)
11-05: Memorial Vertommen-Cuddy Duffel (3)
09-05: Track Meeting Barendrecht (5)
07-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen (12)
05-05: 2e Omloop van het Meetjesland Sint-Laureins (5)
03-05: Avondbaanwedstrijd Zierikzee (34)
03-05: Track Meeting Utrecht (4)
01-05: Knokke 10 KM (8)
01-05: Belgisch Studenten Kampioenschap Oordegem (1)
01-05: Tungri Run Tongeren (1)
28-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen (34)
28-04: London Marathon Londen (1)
Atletiek Zeeland © 2019