zaterdag 25 mei 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem
zo 26-05: 7e Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk
di 28-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
wo 29-05: 11e Stadsloop Biervliet
do 30-05: Harry Schulting Games Vught
za 01-06: Putbosmeeting Oordegem
za 01-06: Baanwedstrijd Zierikzee
zo 02-06: 9e Brabantse Wal Marathon Bergen op Zoom
vr 07-06: 19e Stadsloop Middelburg
za 08-06: Memorial Jos Verstockt Lier
ma 10-06: Pinksterwedstrijd Hulst
wo 12-06: 3e Hoek Run
vr 14-06: 8e Schellachloop Middelburg
za 15-06: Baanwedstrijd Oostburg
za 15-06: Loop voor MS Westkapelle
vr 21-06: Track Meeting Utrecht
vr 21-06: 11e Griffioenloop Middelburg
za 22-06: Rondje Veerse Meer Middelburg
zo 23-06: Grote Prijs Lokeren
zo 23-06: 36e Halve Marathon Roosendaal
Recente uitslagen meer uitslagen
vr 24-05: 4e Gaperloop Gapinge
zo 19-05: 9e Halve van Renesse
za 18-05: Lenteloop Terneuzen (93)
za 18-05: Krammer Run Bruinisse (93)
za 11-05: 23e Meidoornloop Nisse (349)
zo 28-04: 8e Zwaakse Weel loop Kwadendamme (117)
za 27-04: Koningsloop Oostburg (24)
za 27-04: 44e Omloop van Menheerse Middelharnis
za 20-04: Sluitingsprijs SSP Westdorpe (95)
za 13-04: 11e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst (579)
vr 12-04: 8e Oranjemuidenloop Arnemuiden (79)
wo 10-04: Kika KWF Run Heinkenszand (123)
 

Veranderingen stratenloopcircuit


dinsdag 26 juni 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

Op woensdag 4 juli begint het jaarlijkse stratenloopcircuit met de wedstrijd in Zoutelande. Dit jaar is er blijkbaar een kleine verandering in de opzet. Een extra loop over ruim 3 km bij de wedstrijden van het stratenloopcircuit zie ik bij alle aankondigingen. Bedoeld als trimloop om meer deelnemers te trekken, maar wordt daar dan wel of geen uitslag gemaakt en worden er prijsjes gegeven?

Op het eerste gezicht lijkt het een wedstrijdje voor de iets oudere jeugd en een promotieloop voor beginnende lopers. Verder is het misschien ook wel goed voor veel oudere lopers. Ik bedoel dan de mensen die al jaren lopen, maar op den duur moeite krijgen met een 10 km binnen een uur. Precies… lopers zoals ik, maar kun je ze “dwingen” om voor deze kortere afstand te kiezen?

Het idee van zo’n “promotiewedstrijd” komt me overigens bekend voor. Bij dit soort ingrepen vrees ik altijd voor versnippering. Kiezen de subtoppers van de langere afstand niet bewust voor de korte versie om daar te scoren? De start is samen met de hoofdafstand en dat vind ik een vorm van wedstrijdvervalsing. Ik heb me al dikwijls afgevraagd of het bij een officiële wedstrijd wel mag. Dat samen starten is overgewaaid uit de ouderwetse prestatielopen, maar dat waren geen wedstrijden. En wat als het tropisch warm is en dat is tegenwoordig in juli geen uitzondering? Komen er dan weer talloze uitgevallen lopers van de 10 km in de uitslag van de 3,3 km te staan? Dit gebeurde in het voorjaar namelijk ook diverse malen bij verschillende trimlopen.

Ik ga de verandering met een extra 3 km tijdens het stratenloopcircuit niet te veel bekritiseren, want je moet het eerst een kans geven. Maar je kunt ook andere maatregelen nemen om meer deelnemers aan de start te krijgen. Tussen haakjes wil ik wel opmerken dat we onze oren niet altijd naar de mindere goden en de jeugd moeten laten hangen. Hardlopen is en blijft een prestatiesport en als 10 km te lang is moet je eerst nog maar een poosje flink trainen. Wat je wel kunt doen bij het stratenloopcircuit is afstappen van de traditie.

Toen bijna alle hardlopers in Zeeland een 10 km binnen de 40 minuten konden lopen, was zo’n afstand over 8 ronden ( Domburg 40 jaar geleden ) voor lopers en publiek aantrekkelijk. Tegenwoordig is het niveauverschil daar te groot voor en zijn lange, soms saaie ronden voor een deel buiten de bebouwde kom, bijna een must.

Moet je misschien toe naar meer variatie in de afstanden. Nu zijn het 3 x een 10 km, een 8,5 km en een 7,2 km. Kies ook eens voor wedstrijdjes van 5 km op een relatief kort rondje in het centrum. En bij grote deelname kun je dan altijd nog splitsen: een wedstrijdje voor alle dames en de masters heren vanaf 55 jaar en een wedstrijdje voor alle andere mannen bijvoorbeeld. Dat kost nauwelijks meer tijd dan een 10 km voor iedereen, waar de laatsten in 70 minuten finishen. En kortere wedstrijden zijn ook nog eens goed voor de snelheid. Misschien v.w.b. dat laatste allemaal maar meedoen aan de 3,3 km!!!!!

Ongetwijfeld zijn er nog andere mogelijkheden. Kijk eens hoe ze dat bij andere sporten oplossen. Als je niet kiest voor een eliteloop of zoiets kun je bij crossen of stratenlopen over een rondjesparcours bepalen, dat alle gedubbelde loopsters en lopers moeten finishen als de winnaar klaar is of een bepaalde tijd na de finish van de eerste. Wel klasseren natuurlijk, maar dan met de vermelding “op 1 of 2 ronden”. Een organisatie is daar ook bij gebaat, omdat men niet te lang moet wachten.

Je kunt ook wedstrijden houden over een bepaalde tijdsduur i.p.v. afstand. Denk aan de uurloop. Met de steeds betere registratiesystemen wordt dat voor de jury in de toekomst een makkie om bij te houden. Op deze manier hoef je voor de mindere goden geen kortere afstand te organiseren. Elke verandering is niet altijd een verbetering. Dat geldt ook voor mijn ideeën, maar streef niet alleen naar verbetering van de kwantiteit. De kwaliteit heeft daar de laatste decennia al te veel onder geleden.

 

Reacties
Ik kom nog niet met een conclusie over het succes van deze veranderingen. Gemiddeld 20 deelnemers aan de korte versie is niet echt veel, maar het warme weer speelt ongetwijfeld ook een grote rol bij de deelnemersaantallen van het stratenloopcircuit 2018. Wel een andere opmerking. Vanmiddag werd ik aangesproken door een nauw bij het hardlopen betrokken persoon. “Waarom ik nog geen stuk had geschreven over de hardloper met babyjogger bij de laatste Boulevardloop?” Ik had daar wel iets over gelezen, maar was zelf niet aanwezig en het moet toch ook niet zo worden dat ik alle “misstanden” in het hardlopen wel even aan zal kaarten. Eerlijk gezegd heb ik dit fenomeen en bijvoorbeeld ook het samen lopen met een hond aan de lijn in een wedstrijd al eerder aan de orde gesteld, dus deze keer in eerste instantie maar even niet. Blijkbaar hebben verschillende andere hardlopers last gehad van deze hardloper, die op dit gebied niet aan zijn proefstuk bezig was. Andere atleten werden zelfs gesommeerd plaats te maken. Mijn advies aan de gedupeerden: Protesteer de volgende keer bij de wedstrijdleider, zodat deze een gegronde reden heeft om de betreffende hardloper te diskwalificeren. En organisaties moeten bij voorbaat laten weten dat ze van deze praktijken niet gediend zijn.
Jan Roose - Goes - 04/08/2018 14:40:42


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Nieuwe Kampioenen Dankzij Keto..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
24-05: Track Meeting Utrecht (4)
3000 m Bart van Trigt (PR)9.02.32  Mse
3000 m Rik van Laarhoven (PR 8.32.14)9.25.47  M40
3000 m Marijke de Visser (PR 9.18.24)9.27.06  Vse
800 m Aniek Aper (PR 2.14.18)2.17.71  Vse
19-05: Leiden Marathon (10)
18-05: Ter Specke Bokaal Lisse (1)
18-05: Marathon Helsinki (5)
16-05: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (3)
15-05: Avondbaanwedstrijd Dongen (1)
12-05: Great Breweries Marathon Puurs (11)
11-05: Memorial Vertommen-Cuddy Duffel (3)
09-05: Track Meeting Barendrecht (5)
07-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen (12)
05-05: 2e Omloop van het Meetjesland Sint-Laureins (5)
03-05: Track Meeting Utrecht (4)
03-05: Avondbaanwedstrijd Zierikzee (34)
01-05: Knokke 10 KM (8)
01-05: Belgisch Studenten Kampioenschap Oordegem (1)
01-05: Tungri Run Tongeren (1)
28-04: London Marathon Londen (1)
28-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen (34)
18-04: 3000m Meeting Oud-Beijerland (10)
14-04: Enschede Marathon (9)
13-04: Parkloop Schoonhoven (1)
07-04: Marathon Rotterdam (67)
07-04: Marathon Bonn (1)
06-04: 10e Wolvenloop Wachtebeke (5)
31-03: 14e Venloop (18)
31-03: 10 van Halsteren (20)
Atletiek Zeeland © 2019