maandag 18 juni 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator eindtijd | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
wo 20-06: Avondbaanwedstrijd Vlissingen
do 21-06: 19e Molenloop Stellendam
za 23-06: Zeeuwse kampioenschappen Oostburg
zo 24-06: Grote Prijs Lokeren
zo 24-06: 35e Halve Marathon Roosendaal
zo 01-07: Internationaal Antwerps Atletiekgala Merksem
di 03-07: 1e Zomerloop IJzendijke
wo 04-07: 29e Stratenloop Zoutelande
di 10-07: 2e Zomerloop Cadzand-Bad
wo 11-07: 8e Sportvissersloop Yerseke
vr 13-07: Track Meeting Utrecht
za 14-07: Guldensporenmeeting Kortrijk
di 17-07: 3e Zomerloop Retranchement
wo 18-07: 39e Stratenloop Westkapelle
Recente uitslagen meer uitslagen
vr 15-06: 10e Lepraloop Oostkapelle
vr 08-06: 10e Griffioenloop Middelburg (149)
za 02-06: Ladiesrun Goes
vr 01-06: 3e Gaperloop Gapinge (199)
wo 30-05: Hoek Run (45)
zo 27-05: 8e Halve van Renesse (442)
vr 25-05: 7e Schellachloop Middelburg (175)
vr 18-05: 18e Stadsloop Middelburg (399)
za 12-05: 22e Meidoornloop Nisse (325)
wo 09-05: 10e Stadsloop Biervliet (135)
zo 06-05: Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk (47)
za 05-05: Vrijgezellenloop Vlissingen (30)
 

De levensduur van hardloopwedstrijden


woensdag 13 juni 2018 - Auteur/Bron: Jan Roose

De Lepraloop houdt op te bestaan, maar is daarmee niet alleen. Een paar jaar geleden verdween de populaire stratenloop in Domburg. De 10 mijl in Zierikzee, vorig jaar nog ZK, zie ik niet meer op de kalender staan. De redelijk bekende Bavoloop in het Brabantse Rijsbergen houdt het na zaterdag ook voor gezien en zo zijn er de laatste tijd nog meer van deze berichten. Waarom? Er zijn verschillende redenen: Organisaties vinden niet genoeg vrijwilligers en/of opvolgers, er zit geen groei in het evenement, sponsor stopt, parcours kan niet meer gebruikt worden, enz.

Anderzijds komen er voldoende hardloopwedstrijden bij. Zo staat er voor september een nieuw 2 daags loopevenement in Vlissingen in de steiger. Hardloopwedstrijden over verschillende afstanden, wandeltochten en runbikerun. Zelf probeer ik ook al jaren op verschillende manieren aan de weg te timmeren met diverse loopjes, maar ik heb helaas ook al een paar keer moeten passen. De kalender blijft echter overvol. Of dat goed of slecht is voor het hardlopen? Daar hebben we in het verleden al genoeg discussies over gevoerd.

Toch heb ik de indruk dat de meeste organisaties vooral mikken op kwantiteit en daarom hebben ze voor alle doelgroepen iets op het menu en het liefst pakken ze uit met veel randanimatie. Moeten we daar op den duur niet eens een beetje vanaf? Een 10 km met 50 lopers die allemaal onder de 40 minuten lopen is m.i. een groter spektakel. In de praktijk blijkt dat veel wedstrijden na verloop van jaren verwateren. Ze stoppen, komen weer terug in een gewijzigde vorm en het spel begint opnieuw met hetzelfde resultaat. Kijk maar naar de voorlopers van de wedstrijd in Vlissingen.

In 1970 begonnen als uurloop voor ambitieuze hardlopers vanaf de sintelbaan. Na een paar jaar een landelijke topwedstrijd, maar toen werd besloten om er een 20 km van te maken. Daarna werden start en finish verlegd naar het Bellamypark en ging de loop door onder de naam Fraporun met voor de “mindere goden” een 10 km. Na enige jaren was deze 10 km het beste bezet en de 20 km het bijnummer. Het einde van de Fraporun liet niet lang op zich wachten, maar toen kwam de PZC loop met nagenoeg hetzelfde parcours, alleen werd de 20 km een halve marathon en ook de jeugd mocht meedoen op een korte afstand.

Toch was ook deze organisatie geen lang leven beschoren. Soortgelijke gebeurtenissen zagen we in Goes met wedstrijden in de buurt van het sportcentrum. Nu heet het Oosterscheldeloop, maar ook daar zijn al de nodige andere formules geweest met als hoogtepunt het NK 25 km in 1986 met Gerard Nijboer als winnaar. In de binnenstad van Zierikzee had je ooit een goed bezette Singelloop. Pogingen met een Havenloop en/of een 10 mijl zijn niet echt een succes of blijkbaar al gestopt.

Toen ik in 1964 begon met hardlopen ( of eigenlijk atletiek ) had je naast de baanwedstrijden maar een paar wedstrijden buiten een atletiekbaan en dat alleen in de herfst, de winter en het vroege voorjaar. Eenvoudige wedstrijdjes, waar het ging om presteren en juist van die wedstrijdjes bestaan er nog 3: De Wallenloop in Goes, de Singelloop in Middelburg en de Boulevardloop in Vlissingen. Andere wedstrijden eind jaren 60 waren de Sint Nicolaascross in Middelburg met een parcours op sportpark Nadorst en de Zuiderparkloop in Terneuzen. Bij de laatste moesten de lopers tig keer over een rechthoekig grasparcours met soms schuine kanten van ongeveer 700 meter rond de vijver tegenover de atletiekbaan lopen. Je hoorde niemand klagen over saai en rottig lopen of zoiets, want het ging om strijd leveren.

Verder organiseerde men in Hulst een loop bij het huidige Moerschanscrossparcours of een cross in Koewacht. Daarna was Heikant lange tijd het decor voor een grote veldloop. En het was ook het begin van de nog steeds bestaande Mosselloop in Westenschouwen. Je zou bijna kunnen concluderen dat juist de gewone stratenloopjes en de crossen het langst kunnen overleven, al is het soms onder een andere naam en op een ander parcours. De Deltacross kwam vrij snel na de Mosselloop. Moerschans- en Elderschanscross bestaan toch al ruim 30 jaar. Een competitiecross van AV’56 ( nu Inkelcross, maar met voorlopers in Wilhelminadorp en op de Hollandse hoeve ) is er al sinds begin jaren 70. Op Walcheren waren vroeger 3 crossen voor de competitie, omdat er 3 of soms 4 clubs waren, maar door de fusies is er nu nog één overgebleven. De Scheldesportcross in Westdorpe met als voorlopers de eerder genoemde Zuiderparkloop en daarna jarenlang de Braakmancross is ook al heel oud.

Blijkbaar houden eenvoudige hardloopwedstrijden over een relatief korte afstand, weinig versnippering v.w.b. afstand en een parcours met rondjes, het langste stand. Van de langere wedstrijden bestaat eigenlijk alleen de Halve Marathon van Westenschouwen al 30 jaar. En daarnaast zijn er nog een paar lopen die lange tijd alleen als prestatieloop ( zonder uitslag ) werden georganiseerd, zoals de Massaloop in Oostkapelle, met een lange levensduur.

Mijn conclusie: Bij veel nieuwe organisaties wordt er dikwijls te hoog ingezet. Als dat na enkele jaren niet wordt gehaald, gooit men de handdoek in de ring. Nieuwe trends en varianten zijn even leuk, maar veel lopers houden dat vrij snel voor bekeken. Ik heb voldoende aanwijzingen dat de komende jaren de honger naar marathons en zelfs halve marathons zal afnemen. Nu hebben de grote stadsmarathons nog wachtlijsten, maar bij de marathons uit de tweede rij loopt de deelname fors terug en starten lopers eerder op de 10 km of de zogenaamde estafettemarathon. Misschien iets om de komende jaren rekening mee te houden en we moeten in Zeeland zeker geen 2 halve marathons in één weekend gaan organiseren.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Hans Corbijn: De Laatste Lepraloop!..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
17-06: Dwars door Geel (1)
10 km Paola van Gilst (PR 40.10)40.53  V45
16-06: NK A/B-junioren Emmeloord (7)
3000 m Bereket Petersen (PR 8.56.34)9.01.69  JoB
1500 m Bezuayehu Petersen (PR 4.07.06)4.13.49  JoB
800 m Paavo de Leng (PR 2.03.76)2.06.34  JoB
200 m Ruben Heijnen (PR)23.79  JoA
100 m Ruben Heijnen (PR)11.71  JoA
kogel Esther Bolle (PR)7.52  MeA
kogel Ruud Louter (PR)15.42  JoA
16-06: 31e Bavoloop Rijsbergen (9)
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)32.17  M35
10 km Patrick de Vos (PR 32.14)32.27  Mse
10 km Heddie Nieuwdorp (PR 37.24)37.31  M60
10 km Ronald Geertse (PR)39.02  M35
10 km Johan Karelse (PR 36.55)39.18  M45
10 km Lion Baas (PR 41.27)41.39  M40
10 km Jaco Rip (PR 40.41)42.46  M40
10 km Annette Bevelander (PR)44.01  Vse
5 km Adrie van Bavel (PR 22.57)23.43  M55
14-06: Track Meeting Dordrecht (2)
3000 m Hassan Mahamed (PR 9.05.52)9.17.37  JoA
3000 m Emma van Mourik (PR 11.42.61)13.25.11  Vse
13-06: Hardloopgala Gilze (9)
5 km Job de Feijter (PR)16.16  Mse
5 km Martijn Tissink (PR 16.49)17.25  Mse
5 km Shirin van Anrooij (PR 17.43)17.56  MeB
5 km Monique Verschuure (PR)18.08  V35
5 km Tim Kramer (PR)19.34  Mse
5 km Paola van Gilst (PR 19.39)20.12  V45
5 km Lindy van Anrooij (PR 20.13)20.31  Vse
5 km Annet van der Linde (PR)20.48  V45
5 km Jan van Laarhoven (PR)22.30  M65
12-06: Avondbaanwedstrijd Terneuzen (24)
09-06: Baanwedstrijd Zierikzee (14)
09-06: 36e Nationale Lenteloop Papendrecht (2)
09-06: 47e Gouden Spike Leiden (1)
08-06: Nijmegen Global Athletics (3)
06-06: Pagnevaartloop Oudenbosch (4)
03-06: NK Masters Gouda (1)
03-06: 8e Brabantse Wal Marathon Bergen op Zoom (43)
02-06: Putbosmeeting Oordegem (10)
02-06: Van Goghloop Zundert (3)
01-06: Track Meeting Utrecht (5)
27-05: Halve Marathon Hoogvliet (1)
27-05: 28e Leiden Marathon (25)
26-05: 9e IFAM Outdoor Oordegem (5)
21-05: Memorial Vertommen-Cuddy Duffel (9)
21-05: Pinksterwedstrijd Hulst (13)
19-05: Ter Specke Bokaal Lisse (3)
19-05: 7e Bokkenloop Sinaai (5)
18-05: Track Meeting Wageningen (2)
17-05: Track Meeting Barendrecht (6)
16-05: Verkerkloop Zwijndrecht (4)
13-05: Marathon Tilburg (5)
12-05: Kaaienloop Oosterhout (3)
11-05: Track Meeting Utrecht (4)
10-05: 15 km van Standdaarbuiten (8)
10-05: Golden Tenloop Delft (2)
10-05: Harry Schulting Games Vught (12)
06-05: 1e Omloop van het Meetjesland Sint-Laureins (9)
01-05: Knokke 10 KM (4)
27-04: Vlietloop Oud-Gastel (4)
22-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen (11)
Atletiek Zeeland © 2018