woensdag 20 november 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 23-11: 34e Elderschanscross Aardenburg
zo 24-11: Warandeloop Tilburg
zo 24-11: 20e Zakloop Nisse
za 30-11: Grand Slam Vlissingen
za 30-11: Scheldesportloop Terneuzen
zo 01-12: Jules Unlimitedloop Breskens
za 07-12: Aflossingsmarathon Terneuzen
za 07-12: 27e Inkelcross Kruiningen
za 14-12: Steense Rattenloop Sint Jansteen
zo 15-12: 14e Spark marathon Spijkenisse
za 21-12: 20e Aagtekerke Run
za 21-12: 2e IGA Natuurloop Axel
Recente uitslagen meer uitslagen
za 16-11: Juul Van De Walleloop Nieuw-Namen (95)
za 16-11: 19e Hobbeldebobbelloop Zoutelande
zo 10-11: Natuurloop Cadzand-Bad
za 09-11: Jeff Thuy Memorial Heikant (105)
za 09-11: 52e Mosselloop Westenschouwen (324)
za 02-11: 34e Moerschanscross Hulst (109)
za 02-11: Appelloop Axel (94)
za 26-10: Piet Spruit Memorial Loop Sluiskil (78)
za 26-10: 8e Stelleplascross Heinkenszand (76)
za 19-10: 58e Singelloop Middelburg (108)
za 19-10: Hulsterloo Loop Nieuw-Namen (121)
 

Hamid El Mouaziz speelt met tegenstanders in jubilerende 50e Mosselloop


maandag 20 november 2017 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

WESTENSCHOUWEN – Met tweevoudig Kustmarathon winnaar Hamid El Mouaziz (2014-2015) kreeg de jubilerende 50e Mossellloop een sterke winnaar. De lange lijst van winnaars wordt hierdoor nog indrukwekkender. Na zijn ronduit tegenvallende prestatie in de laatste Kustmarathon, waar hij pas als vierde finishte, toonde de in Brussel woonachtige Marokkaan, in de Mosselloop heer en meester te zijn. Al was dat weliswaar op de relatief korte afstand van ruim acht kilometer. Tim van den Broeke, die vorig jaar achter een onverbiddelijke Tim Pleijte tevreden moest zijn met de tweede plek, werd opnieuw de op één na beste. Erwin Harmes tekende met een negende plek voor de teleurstelling van de dag.

Na zo'n 1.2 km, liepen Maikel Peeman, Aggrey Agaba, Lars Gerritsen, Hamid El Mouaziz, Tim van den Broeke en Yunis Stitan licht afgescheiden aan kop. Tommy Staal, Erwin Harmes, Niek den Exter en Ronnie Overgaauw waren niettemin nog dichtbij, maar het maakte de onderlinge krachtsverhoudingen al enigszins duidelijk. Achter hen was op het smalle golvende pad van de witte wandelroute, het veld met ruim 400 deelnemers al flink aan het verbrokkelen. Anjolie Engels en Laurey van de Berge leidden bij de vrouwen.

Hamid El Mouaziz had na de kleine ronde van 3km een gaatje op Tim van den Broeke, Aggrey Agaba en Maikel Peeman. Lars Gerritsen gaf al 20 sec. prijs. Yunis Stitan 28 sec. Een al vroeg worstelende Erwin Harmes 31 sec. Ronnie Overgaauw en Nixon Fernandes 33 sec. Niek den Exter 38 sec. Ricardo Sint Nicolaas, tweevoudig winnaar Tommy Staal, die na een lange afwezigheid nog steeds bovengemiddeld is, Robert Willemse. Floris Willeboordse, Bart van Trigt en David Bouwman passeerden los van elkaar in deze volgorde in de voorhoede van de wedstrijd.

Iets voor halverwege wedstrijd had Tim van den Broeke bijna weten aan te sluiten. Ook Aggrey Agaba was dichterbij gekomen. Maikel Peeman zag zijn achterstand echter toenemen. En dat gold nog meer voor Lars Gerritsen. Bij de vrouwen bleken Anjolie Engels en Laurey van de Berge nog samen te zijn.

Na twee elkaar snel opeenvolgende mul zand klimmen en met ruim 2 km te gaan, had Hamid El Mouaziz toch nog steeds een gaatje. Opmerkelijk was dat Aggrey Agaba zelfs iets voor een getekend ogende Tim van den Broeke liep. Maikel Peeman gaf intussen een onoverbrugbare 37 sec. toe. Lars Gerritsen 47 sec. Yunis Stitan 58 sec. Ronnie Overgaauw en Nixon Fernandes 1.11 min. Erwin Harmes 1.18 min. en Niek den Exter 1.30 min.

Ruim voor de finish kon Hamid El Mouaziz royaal de tijd nemen om samen met zijn tegenspartelende dochtertje de winst te vieren. En daarmee onderstreepte hij zijn overmacht. Feitelijk zou het dus nog sneller moeten kunnen dan de 27.51 min. die hij nu kreeg toebedeeld. Tim van den Broeke bleek in het laatste stuk alsnog de tweede plek te hebben veroverd op Aggrey Agaba. Maar voor de vooraf geziene topfavoriet, was Hamid El Mouaziz zaterdag op de verkeerde plaats, zodat hij net als vorig jaar tweede werd.

Aggrey Agaba gaf uiteindelijk nog 12 sec. toe op de Vlissinger. Maikel Peeman werd weliswaar vierde op 33 sec. van de winnaar, maar de vroege aanvaller had ongetwijfeld meer verwacht. En waarschijnlijk gold dat ook voor Dordtenaar Lars Gerritsen, die op 1.12 min. slechts vijfde werd. Yunis Stitan hield als zesde en op 1.20 min. de eer voor het organiserende Delta Sport hoog. Ronnie Overgaauw werd zevende op 1.28 min. Nixon Fernandes achtste op 1.40 min. Erwin Harmes negende op 1.44 min. en Niek den Exter tiende op precies 2 minuten.

Anjolie Engels bleef Laurey van de Berge uiteindelijk ruim de baas. Haar vierde winst in de sinds 2006 gemengde Mosselloop, was daarmee een feit. Met 34.52 min. finishte zij als 44e overall en 7.01 min. na Hamid El Mouaziz. Laurey van de Berge gaf als tweede vrouw en 47e overall, 21 sec. op de Middelburgse toe. Karlijn Schipper werd derde vrouw en 63e overall op 1.50 min.

De (beknopte) geschiedenis van de Mosselloop

In een reactie op “de beknopte geschiedenis van de Mosselloop” wees Jan Roose in 2014 al op het feit, dat er in 1969 geen Mosselloop heeft plaatsgevonden. Althans niet onder deze naam. In dat jaar werd wel voor het eerst de Duinencross in het bos van Westenschouwen georganiseerd. En dat deze dus moest zijn meegeteld in de lange reeks van Mossellopen. Zoeken in krantenbankzeeland.nl naar de Duinencross en de Mosselloop, bevestigde dit. Trouwens in 1972 werd er al gerept over de 5e editie. De PZC deed dat bij een voorbeschouwing en Het Zierikzeesch Nieuwsblad in haar verslag van de 5e Mosselloop, die overigens gewonnen werd door Marien van Prooijen.

In aanloop naar de 50e editie, rees er binnen Delta Sport enige twijfel of het inderdaad een gouden jubileum betrof. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd dit in bredere kring onder de aandacht gebracht. Een terugblik in de plakboeken had echter onomstotelijk uitgewezen, dat het feestje voor de halve eeuweling absoluut op zijn plaats was. De uitleg deed echter enigszins verwonderen en gaf aanleiding om uit te pluizen wat het werkelijke verhaal is. Al behoor ik zo goed als zeker tot de weinigen die dit de moeite van het weten waard vinden.

Tijdens het Mosselfeest in Zierikzee van 1968, vond op donderdagavond 11 juli, inderdaad de bakermat van de huidige Mosselloop plaats. Het trimloopje met start en finish op het Havenplein, liep via Appelmarkt, Poststraat, Kerkhof, Weststraat en via de singels terug naar de Oude Haven en het Havenplein. Het was ongeveer drie kilometer lang.

Winnaar werd de pas zestienjarige Miel Bogert uit Hansweert. De belangstelling was met 50 deelnemers, waaronder zeer jeugdigen, vermoedelijk tegenvallend. Want een vervolg kwam er het jaar daarop niet. En zodoende bleef het bij deze ene keer in Zierikzee. De plaatselijke mosselvissers hadden overigens speciaal voor hun Mosselloop getraind. Eerste mosselvisser en 5e overall werd Wim Schot. Vanaf 1973 zou hij mede een belangrijke gangmaker van de Mosselloop worden. Maar plaats van handeling was toen al het fraaie en uitdagende Bos van Westenschouwen.

Op 22 november 1969 werd dus voor het eerst de Duinencross in het Bos van Westenschouwen georganiseerd. Volgens de Zierikzeesche Nieuwsbode was de toenmalige Delta Sport trainer Gerard van der Wiel de grondlegger van deze zware cross in de Schouwse duinen. De afstand bedroeg circa 7 km. Koos Oggel was de beste in de wedstrijd. Totaal zouden er, en alweer volgens het Schouwse nieuwsblad, verdeeld over wedstrijd, prestatieloop en de populaire jeugdlopen, 230 deelnemers geweest zijn. Vooral Goes en omgeving had een groot aandeel in het succes. AV'56 kwam zelfs met 50 leden en Hans Lindenberg, de gymleraar van de Goese LTS, die heel veel leerlingen heeft aangemoedigd te gaan hardlopen, had ruim 40 van hen weten over te halen om mee te doen. De PZC en De Stem hebben indertijd blijkbaar geen aandacht aan het debuut van deze cross besteed. Want in krantenbankzeeland.nl valt er immers niets over deze Duinencross in deze kranten te vinden.

In de prestatie/wedstrijd kalender voor 1970 van de Zeeuwse KNAU afdeling, werd deze Duinencross nog voor 20 november aangekondigd. Opmerkelijk is dat het Zierikzeesch Nieuwsblad het in haar verslag alleen een door Delta Sport georganiseerde cross noemt , terwijl deze in het PZC verslag bleek te zijn omgedoopt tot Mosselloop. Vermoedelijk kwam dat door de inbreng van Wim Schot als sponsor van zakken verse mosselen voor de beste tien hardlopers.

Na herhaalde aansporingen had de mosselvisser anderhalf jaar na de Zierikzeese Mosselloop, zich alsnog als lid van Delta Sport aangemeld. En al gauw bleek hij een aanwinst voor de Zierikzeese atletiekvereniging te zijn. Al ontpopte hij zich al spoedig meer tot bestuurder dan een ambitieuze hardloper. In 1971 maakte hij al deel uit van de commissie, die tekende voor de organisatie van de 1e PZC cross op de Ruiterplaat bij Kamperland.

In de malaise van de kwartjesaffaire in 1972 werd hij door Delta Sport naar voren geschoven als kandidaat voor het uiteen gevallen bestuur van de KNAU afdeling Zeeland. Bij Delta Sport werd hij al snel wedstrijdsecretaris om vervolgens via secretaris uiteindelijk jarenlang voorzitter te zijn. Mede door zijn inbreng ontstond er de continuïteit en rijke historie van de Mosselloop. In zijn eerste jaren loste hij zelfs het startschot om vervolgens het startpistool snel af te geven en zelf ook mee te lopen. En nog steeds is hij, samen met grondlegger Gerard van der Wiel, actief bij de Mosselloop. Al kondigde de oprichter na de jubilerende 50e Mosselloop, zijn afscheid aan.

De afstand van circa zeven kilometer doet vermoeden dat het parcours in 1970 vrijwel hetzelfde was als een jaar eerder. Ditmaal werden volgens de PZC, pakweg een vijftigtal scholieren voor de jeugdlopen, een dertigtal atleten voor de aparte wedstrijd en grofweg 170 deelnemers voor de daarna gehouden prestatieloop over hetzelfde parcours, gelokt. Cas Mulder werd de snelste wedstrijdloper. Junior Kees van Dalen eindigde op 15 sec. als tweede. Opmerkelijk was dat er ook de volgende morgen nog een trimloop plaatsvond. Maar daar kwamen volgens de krant slechts 25 deelnemers op af.

Via krantenbankzeeland.nl las ik ook, dat er zeker tot 1978, jaarlijks een nieuw parcours zou zijn uitgestippeld. Wanneer met deze traditie is gebroken, heb ik niet terug kunnen vinden. In 1977 is er ruim 300 meter van het parcours verhard, vanwege de aanleg van een nieuw fietspad aan de rand van het bos. Een aantal Delta Sporters zou daar nog actie tegen hebben gevoerd. Maar duidelijk zonder resultaat.

Het parcours blijkt in al die jaren dus regelmatig te zijn gewijzigd. Maar de laatste decennia is de Mosselloop ruim acht kilometer lang. Eén korte ronde van drie kilometer en een lange ronde van iets meer dan vijf kilometer. Al is dat feitelijk de korte ronde aangevuld met een extra lus. Tot en met 2015 was de beruchte van Elzelingenklim, ergens halverwege de grote ronde, jarenlang de belangrijkste scherprechter. Deze steile en smalle kuitenbijter dankte haar naam aan parcourswachter Hans van Elzelingen, die lange tijd op de top van het duin de startnummers van de passerende deelnemers noteerde.

Maar een nieuwe wind bij Staatsbosheer bepaalde het al lang bestaande klimpad plotsklaps als illegaal. En daarom werd met opzet deze roemruchte klim ontoegankelijk gemaakt. Schaamteloos werden van een bijna eeuw oude den, twee forse zijtakken geamputeerd, waarmee de doorgang versperd werd. Bij de eerstvolgende Zwaarste 10 van Zeeland (februari 2017) bleek deze beruchte klim echter weer begaanbaar. Maar dat was van korte duur, want Staatsbosbeheer besloot vervolgens om dan maar de hele den op te offeren. Door deze opzettelijke blokkade moest noodgedwongen uitgeweken worden naar de iets verder liggende, mulle zandklim om toch uit het laagliggende Hoekeputje te geraken. Deze vervangende klim is weliswaar minder steil, maar wel een stukje langer en dus van mul zand. De moeilijkheidsgraad zal daarom waarschijnlijk nauwelijks afwijken. Door deze aanpassing is het parcours evenwel op zijn minst 150 meter langer geworden. En dat betekent toch al gauw een half minuutje meer.

In 2017 bleek er per saldo opnieuw een kleine 200m extra verhard te zijn. Een stukje tegelpad richting de voormalige start/finish, wordt nu rechts gelaten voor een evenwijdig lopend onverhard pad. Daarentegen is vanaf de vroegere start een iets langer stuk nu ook beton. Betreurenswaardig is dan ook dat er intussen een drietal verharde stukken, die ook nog eens tweemaal moeten worden overwonnen, in het parcours zitten. Hoewel ik een voorstander ben van een authentiek parcours, zou ik deze verharde stukken liever vervangen zien. Vooral omdat er in het bos mogelijkheden te over zijn.

Naar de huidige maatstaven was de Mosselloop, met haar afwisselende en uitdagende parcours haar tijd dus ver vooruit. Hoewel ik me afvraag of de Massaloop, die in 1968 het levenslicht zag, mogelijk model heeft gestaan voor een Schouwse variant.

De Mosselloop trok al snel deelnemers van buiten Zeeland. Onder hen zat vaak een verrassende winnaar, zoals Bram Wassenaar in 1973. Zijn vader was ooit dominee in Haamstede. Toen hij in 1973 het parcours ging verkennen, wist hij niet dat het zo lang en zwaar was. Op de geplande starttijd was de landelijke topper nog niet terug. Onder gemopper is de start toen uitgesteld. Gelukkig kwam hij zwaar bezweet net op tijd terug voor de verlate start. Om uiteindelijk toch nog tamelijk eenvoudig de 6e Mosselloop te winnen.

De Belgische topper Marc Nevens (o.a. Belgisch recordhouder in 1976 op de 1500m met 3.36.86) won in 1982. Andere goede winnaars waren Harry Patist van Sprint Breda in 1974, Piet Vonck in 1975 en Bart van Nunen in 2014. John Vermeule (1983,1989,1992,1998,1999) is met vijf overwinningen recordhouder. Al was zijn laatste overwinning een mazzeltje, door het fout lopen van de twee koplopers. Een vaker voorkomend euvel in het voor de meeste deelnemers zijnde doolhof.

Kim Reijnierse (1986,1990,1991) en Tim Pleijte (2011,2015,2016) volgen met drie. Marien van Prooijen (1972,1976), Johan Antheunisse (1977,1978) , Johan Breel (1980,1981, Simon Blom (1979,1984), Robin Punt (1993, 1996), Rachid Ben Meziane (1995,1997), Eelco de Voogt (2000,2001), Wim Nieuwkerk (2009,2010) en Tommy Staal (2012,2013) kwamen tot twee.

In 1974 was de Zeelandbrug afgesloten en dat zorgde voor een stevige aderlating van het aantal deelnemers.

Een vrouwenwedstrijd was er voor het eerst in 1979. De afstand was ongeveer 2km.

In 1992 liepen de veteranen voor het eerst apart, omdat het parcours de grote hoeveelheid lopers niet meer fatsoenlijk aankon. Door een teruglopende belangstelling is in 2006 alles samengevoegd. Jammer is dat er in 2016 een nauwelijks afwijkende afstand van 6 km is toegevoegd.

Tot ergens eind vorige eeuw vonden alle starts plaats bij de hoofdingang van de Boswachterij, voordat er definitief naar de huidige startplek aan de Lange Rug werd verhuisd.

In 2001 was er in verband met 9/11 vrees voor terroristendreiging. Met een simpel lintje was toen een deel van het bos afgezet, waardoor er moest worden teruggevallen op het parcours dat enkele jaren eerder voor het NK cross masters was gebruikt.

Zie ook het Facebook fotoalbum Mosselloop

Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: De Belangrijkste Kilometer..
Jan Roose: De Belangrijkste Kilometer..
Jos den Hollander: De Belangrijkste Kilometer..
Jan Heshof: De Belangrijkste Kilometer..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
17-11: Kievitloop Bergen op Zoom (4)
15 km Lion Baas (PR 1.00.39)1.01.34  M40
10 km Hein van Uffelen (PR)39.27  Mse
10 km Theo den Herder (PR 37.27)43.00  M65
10 km Peter Noordijke (PR)47.04  M55
17-11: Marathon Kasterlee  (3)
marath Erwin Harmes (PR 2.29.50)2.38.55  M35
marath Johan van de Woestijne (PR 3.05.00)3.24.59  Mse
marath Marcel Adriaanse (PR 2.57.46)3.31.35  M45
17-11: 36e Zevenheuvelenloop Nijmegen (108)
11-11: Halve Marathon Deinze-Aalter  (5)
halve Wim van Sparrentak (PR 1.14.32)1.20.47  M50
halve Maurice Steketee (PR 1.36.11)1.41.40  M35
halve John Guequierre (PR 1.17.01)1.51.07  M65
halve Hans Minnaard (PR 1.39.20)1.52.34  M55
halve Piet Beijer (PR 1.46.43)2.02.23  M70
03-11: 14e Drechtstadloop Dordrecht (11)
03-11: New York City Marathon  (7)
03-11: Marathon Nice (1)
03-11: Marathon Porto (1)
27-10: 37e Marathon Brabant Etten-Leur (83)
27-10: Frankfurt Marathon  (1)
20-10: 44e Amsterdam Marathon  (24)
14-10: Kermisloop Putte (4)
13-10: Rondje Seppe Bosschenhoofd (5)
13-10: Marathon Chicago (1)
13-10: 36e Marathon Eindhoven  (14)
13-10: 4 Mijl van Groningen  (2)
13-10: Marathon Köln  (2)
06-10: 34e Singelloop Breda  (35)
06-10: Loch Ness Marathon Inverness (5)
06-10: Marathon Perth (1)
06-10: Singelloop Utrecht (3)
28-09: Halve van Katwijk  (2)
22-09: 35e Dam tot Damloop Amsterdam (1)
22-09: Berenloop Beernem (10)
Atletiek Zeeland © 2019