zondag 25 februari 2018 | Home | Bestenlijsten | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
zo 25-02: 3e Natuurloop Cadzand
za 03-03: Scheldesportloop Terneuzen
za 03-03: 29e Kustcross Vlissingen
za 10-03: 46e Pannekoekloop Westenschouwen
za 10-03: Corn Boys Loop Sas van Gent
za 10-03: Krokusloop Hulst
zo 11-03: 44e CPC Loop Den Haag
zo 11-03: 4e Natuurloop Cadzand-Bad
za 17-03: 51e Massaloop Oostkapelle
zo 18-03: 4e Stevensloop Nijmegen
zo 18-03: 25e Zwinstedenloop Sluis
zo 18-03: 30e Parelloop Brunssum
za 24-03: 2e Dow trimloop Terneuzen
za 24-03: 7e Ronde van BRU Bruinisse
zo 25-03: 13e Venloop
za 31-03: 25 km van Hulst
Recente uitslagen meer uitslagen
za 24-02: Halve van Axel
zo 18-02: 7e Kapellecross Kapelle-Biezelinge (53)
za 17-02: 13e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen (202)
za 17-02: 25 km Scheldeloop Terneuzen (116)
za 10-02: Erpelkappersloop Axel (139)
za 10-02: 24e Grevelingen cross Bruinisse (102)
zo 04-02: 27e Midwinter Halve Marathon Cadzand (374)
za 03-02: 20e Rammekensloop Ritthem (297)
za 27-01: 4e Scheldesport cross Westdorpe (72)
za 27-01: Eugene Vink Memorial Westdorpe (128)
za 20-01: 1e Dow trimloop Terneuzen (111)
za 13-01: 46e Deltacross Westenschouwen (247)
za 13-01: 20e Steense Rattenloop Sint Jansteen (123)
 

Komen sportorganisaties onder druk te staan?


woensdag 29 november 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

Als ik de berichtgeving mag geloven, wordt het in de toekomst steeds moeilijker om sportwedstrijden te organiseren op plaatsen die daar niet specifiek voor zijn ingericht. Teamsporten hebben daar dus geen last van, want deze wedstrijden vinden plaats op een sportveld of in een sporthal. Vooral het wielrennen dreigt het kind van de rekening te worden. De inzet van vrijwillige motorrijders, die voor de beveiliging van het parcours zorgen, wordt nader bekeken.

Als dit aan banden wordt gelegd kunnen ze alleen nog wedstrijden houden op relatief korte rondjes. Ook de hier zowel in de zomer als in de winter populaire mountainbikewedstrijden krijgen problemen. Redelijk veel van deze wedstrijden vinden plaats op terreinen van Staatsbosbeheer of andere natuurinstanties.

In het Wemeldingse bos en aan het Veerse Meer bij Wolphaartsdijk hebben ze nu nog toestemming gekregen, maar volgend jaar krijgen ze die niet meer. Op Den Inkel moet er volgend jaar € 1,- per deelnemer worden afgedragen.

Hoe zit dat met de hardloopwedstrijden op dit soort locaties? Mag ik een kruis maken over de loop in het Kapelse bos? Moet AV’56 weer op zoek naar een ander crossparcours als het op Den Inkel extra duur wordt? Hoeveel wedstrijden in de Domeinen van Westenschouwen krijgen nog een vergunning?

Ik heb deze informatie via via en misschien wordt de soep niet …………., maar er zal wel iets van waar zijn. Een paar maanden geleden heb ik al eens een balletje opgegooid over vaste parcoursen, die zowel door hardlopers, wielrenners en skeeleraars gebruikt kunnen worden. Op de skeelerbaan in Goes mag dat bijvoorbeeld zonder vergunning, maar dat is met 365 meter een beetje kort.

Ik zit te denken aan een parcours van 2 á 3 km met de mogelijkheid om een kleinere ronde te lopen of te rijden. Als ze dan op de overgebleven ruimte ook nog een onverharde omloop aanleggen om te crossen, zijn we mooi uit de brand. Bespaart een hoop werk i.v.m. uitzetten en als elke Zeeuwse gemeente zo’n voorziening heeft, krijg je veel nieuwe wedstrijden. Vervolgens nog een simpele ruimte als kleedkamer en om in te schrijven en sporten maar.

Kost waarschijnlijk minder dan bijvoorbeeld een dure atletiekaccommodatie, die hoofdzakelijk voor trainingen wordt gebruikt!!!. Niet dat ik daar vanaf wil, maar een beetje intensiever gebruik voor wedstrijden zou welkom zijn. Toekomstmuziek? Eerst afwachten of het allemaal zo’n vaart loopt. En anders moeten organisaties inventief zijn. Dat kan, maar dan moet je niet inzetten op de massa.

Je kunt een groep mensen niet verbieden om op hetzelfde moment een bepaald parcours te lopen. Als deze mensen geen startnummer dragen, maar iemand is zo vriendelijk om na een aantal ronden volgorde ( ze roepen indien noodzakelijk hun naam ) en tijden te noteren is het dan een officiële wedstrijd? Voor de sporters waarschijnlijk wel, maar voor buitenstaanders niet. Zeker als je dit doet op plaatsen waar op dat tijdstip niet veel andere mensen komen. Nu zullen veel hardlopers deze ideeën onzinnig vinden, maar als straks een groot deel van de huidige wedstrijdjes verdwijnt door de nieuwe regels is het misschien wel de oplossing.

Reacties
Mijn bericht van vorige week was dus blijkbaar geen loos alarm. Het verslag van de Den Inkelcross in de PZC vandaag gaat hoofdzakelijk over de strengere regelgeving van Staatsbosbeheer en de consequenties voor deze cross ( en andere wedstrijden? ) in de toekomst. Clubs worden door het bericht overvallen, maar gelukkig kunnen ze nu aan de bel trekken. Misschien SportZeeland inschakelen of kunnen de hardlopende en fietsende politici iets doen? Concreet is er nog niets en ik lees ook iets positiefs. Over een verbod, zoals bij sommige mountainbikewedstrijden, wordt nog niet gesproken. Het wordt van evenement tot evenement bekeken en het kan duurder worden. De kosten bij Staatsbosbeheer zijn overigens al behoorlijk hoog vergeleken bij de léges, die aan een gemeente moeten worden betaald voor een vergunning. Afgelopen winter betaalde ik aan de gemeente Borsele voor de Stelleplascross € 21,45. Bij de gemeente Goes was dat voor de Parkcross € 37,05. Voor de Kapellecross ben ik aan Staatsbosbeheer € 72,60,- verschuldigd, maar de vergunning van de gemeente Kapelle is dan gratis. Als het dus echt veel duurder wordt op terreinen van Staatsbosbeheer is een overstap naar een andere locatie te overwegen. Maar waar vind je geschikte locaties met een andere beheerder? Op de Stelleplas is een leuke cross op een mooi parcours mogelijk, maar niet met een ronde van 2 km of langer. Datzelfde geldt voor het park in Goes-Zuid en daar is ook een ruimte voor inschrijven, verkleden en prijsuitreiking een probleem. Of je moet terecht kunnen in één van de scholen of bij de Cirkel van het Gors. Kun je in het park achter de atletiekbaan in Goes een cross uitzetten of heb je dan te veel asfaltstroken, die je d.m.v. matten kunt oversteken? Hoe de mogelijkheden in andere delen van de provincie zijn kan ik uiteraard niet overzien, maar met paaltjes, lint en vooral veel mankracht zijn er vast nog wel mooie crossparcoursen uit te zetten. Ik zal in ieder geval eventueel hogere kosten niet doorrekenen naar mijn deelnemers. Bij JARO blijft het gewoon gratis.
Jan Roose - Goes - 04/12/2017 12:55:09


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
24-02: Halve Marathon Maasland (1)
halve Heddie Nieuwdorp (PR 1.20.40)1.25.16  M60
17-02: NK indoor Senioren Apeldoorn (6)
11-02: 41e Groet uit Schoorl Run (8)
11-02: NK indoor A/B-junioren Apeldoorn (8)
04-02: Midwinter Marathon Apeldoorn (9)
27-01: Sri Chinmoy Races Amsterdam (1)
21-01: Halve Marathon Maassluis (2)
14-01: 46e Halve van Egmond (14)
Atletiek Zeeland © 2018