woensdag 29 januari 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 01-02: 22e Rammekensloop Ritthem
zo 02-02: 29e Midwinter Halve Marathon Cadzand
za 08-02: Erpelkappersloop Axel
za 08-02: Grevelingen cross Bruinisse
zo 09-02: 43e Groet uit Schoorl Run
za 15-02: 15e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen
za 22-02: Halve Marathon Axel
zo 23-02: 9e Kapellecross Kapelle-Biezelinge
zo 23-02: Bosbokkentrail Westenschouwen
zo 23-02: 3e Natuurloop Cadzand-Bad
za 29-02: Scheldeloop Terneuzen
za 29-02: 31e Kustcross Vlissingen
Recente uitslagen meer uitslagen
za 25-01: 6e Scheldesport cross Westdorpe
za 18-01: Dow trimloop Terneuzen (88)
za 11-01: Berlaerloop Koewacht (105)
za 11-01: 48e Deltacross Westenschouwen (288)
zo 05-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen (107)
za 04-01: Jeff Thuy Memorial Heikant (182)
za 04-01: 59e Wallenloop Goes (163)
di 31-12: Tankloop Westkapelle (398)
di 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet (127)
za 28-12: Eindejaarscross Axel (170)
do 26-12: 18e Kerstloop Dishoek (550)
za 21-12: 20e Aagtekerke Run (570)
za 21-12: 2e IGA Natuurloop Axel (68)
 

Erwin Harmes wint voor vierde keer op rij Middelburgse Singelloop


woensdag 25 oktober 2017 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

MIDDELBURG – Dat de Middelburgse Singelloop een rijkere traditie heeft dan de Kustmarathon, deert de huidige generatie hardlopers blijkbaar niet. Zelfs van het organiserende Dynamica schitterden haar beste atleten door afwezigheid. En dat is jammer. Want historie hoort gekoesterd te worden, in plaats van dat deze in de vergetelheid raakt. Misschien zou de organisatie toch eens wat meer op de trom kunnen roffelen. Want de betere atleten komen tegenwoordig echt niet meer vanzelf. Daar moet je wel wat meer voor doen dan het evenement simpelweg in de wedstrijdagenda te plaatsen. Deze is immers overvol, waardoor de concurrentie hevig is.

Gelukkig viel er als toeschouwer toch wat te genieten. Al kwam dat uit een onverwachte hoek door de deelname van de kersverse Delta Sporter Yunis Stitan en Zaanlander Jeroen Kramer. Door hun toedoen werd het niet bij voorbaat een onemanshow van Erwin Harmis, zoals in de voorgaande drie edities het geval was. Pas in de vierde, van de vijf te lopen rondjes van 1.34 km, bleek dat Yunis Stitan te vroeg zijn kruit verschoten had en zodoende de overwinning aan Erwin Harmes moest laten. Met 21.20 min. bleef de Middelburgse krachtpatser 26 sec. boven zijn beste tijd en tevens parcoursrecord van 20.54 min.

Jeroen Kramer wist met 21.51 min. uiteindelijk ook de uitgebluste midden-afstander nog te achterhalen, waardoor die maar derde werd in 22.11 min. Sergio Harinck (18) met 23.52 min. en Jorim de Boks met 24.29, gingen Arjo Verhage (47) met 24.54 min. voor. De master uit Aagtekerke, die de eer van het organiserende Dynamica hoog mocht houden, bleef Jonathan Boon nipt vijf tellen voor.

Ook bij de vrouwen was het niet vooraf al een beklonken zaak. Eline Langeveld van AV Zaanland met een PR van 36.44 op de 10km, wekte twee ronden lang de indruk dat zij de snelste was. Maar in de 3e ronde sloot Marijke de Visser aan en werd het tot de laatste 600 meter spannend wie er zou gaan winnen. De geboren Aagtekerkse bleek uiteindelijk de sterkste en wist zelfs nog onbedreigd te winnen in 25.23 min, waarmee ze 8e overall werd. Eline Langeveld finishte met 25.41 als 10e overall.

Voor meer wedstrijddetails zie onderstaand videoverslag.

Voordat het startsein voor de 56e Singelloop zaterdagmiddag om iets over half drie klonk, werd een korte stilte gehouden ter nagedachtenis aan de enkele dagen eerder overleden Cees van den Bulck.

Met 14 graden, overwegend zonnig en een krachtige zuidzuidwesten wind van zes, was het afgezien van de wind dan, prima loop weer.

De 110 gefinishte deelnemers vormden een dieptepunt op het uit 2006 stammende rondje met de stevige klim naar het Veerse Bolwerk en een lengte van ongeveer 1340 meter. Het deelnemers record op dit parcours werd in 2011 gevestigd met 171 en in 2012 geëvenaard. Op dit korte parcours kunnen er ook niet echt veel deelnemers bij, zonder dat de snellere atleten nog meer last krijgen van de vele gedubbelden.

Reacties
Behalve op de trom roffelen om de betere lopers uit de eigen regio aan de start te krijgen moeten de organisaties misschien ook eens participeren op het sterk veranderde deelnemersveld. Van de 110 lopers worden er ongeveer 85 gedubbeld, waarvan minstens 20 twee keer. Dit is, net als bij de Wallenloop in Goes en de mede door mij georganiseerde stratenloop in Kapelle, inherent aan een relatief kort rondje. In een grijs verleden hadden de Singelloop en de Wallenloop dit probleem niet. Er stonden alleen wedstrijdlopers aan de start. Toen werden er ook mensen gedubbeld, maar de achterstand van de laatste bleef binnen de perken en bedroeg zeker geen 20 minuten over ongeveer 7 km. Niet bij de atletiekbond aangesloten atleten en lopers zonder competitiedrang deden daarna mee aan de prestatieloop, waar geen uitslag van werd gemaakt en waar men zelf kon bepalen of men de maximale afstand liep of gewoon eerder stopte. Nu lopen we allemaal samen, maar ook veel oudere wedstrijdatleten kunnen niet meer zo snel en worden nu zelfs door hun jongere ik gedubbeld. Toch zijn deze rondjes juist de charme en min of meer de traditie van deze wedstrijden. Je kunt ook kiezen voor een grotere ronde, maar dan heb je weer meer verkeersregelaars e.d. nodig en dat is tegenwoordig een groot probleem. In Kapelle beperken we daarom de afstand tot 5 km. Wel zo exact mogelijk gemeten, zodat atleten op een courante afstand een p.r. kunnen lopen. Is dat ook een idee voor andere lopen met veel rondjes? Of moeten we op den duur toe naar formules, die ze bij wielrenwedstrijden gebruiken? Bij een criterium ( tig rondjes tussen de grofweg 1,5 en 4 km ) worden de gedubbelde renners op het eind van de race geklasseerd op het moment dat de eerste is gefinisht. Zij mogen de geplande afstand dus niet uitrijden en iedereen vindt dat normaal. Dat betekent bij de Singelloop maar 25 lopers met de volledige afstand. Bij andere wedstrijden worden renners, die na een bepaalde afstand een van te voren bekend gemaakte achterstand hebben uit de wedstrijd genomen en dan worden ze niet geklasseerd. Als oudere niet meer zo snel zijnde en elke wedstrijd door mijn jongere ik gedubbelde loper, kies ik voor een kortere afstand.
Jan Roose - Goes - 25/10/2017 15:30:54


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
19-01: Kievitloop Bergen op Zoom (11)
19-01: Marathon Funchal (1)
marath Renate van Huffel (PR)3.37.01  V40
12-01: 48e Halve van Egmond  (21)
22-12: Kerstloop Barendrecht (6)
15-12: Kievitloop Bergen op Zoom (4)
15-12: 14e Spark marathon Spijkenisse (22)
08-12: 31e Bruggenloop Rotterdam (85)
08-12: Marathon Vientiane (2)
01-12: Surpriseloop Halsteren (4)
01-12: Montferland Run s-Heerenberg (1)
Atletiek Zeeland © 2020