woensdag 29 januari 2020 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 01-02: 22e Rammekensloop Ritthem
zo 02-02: 29e Midwinter Halve Marathon Cadzand
za 08-02: Erpelkappersloop Axel
za 08-02: Grevelingen cross Bruinisse
zo 09-02: 43e Groet uit Schoorl Run
za 15-02: 15e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen
za 22-02: Halve Marathon Axel
zo 23-02: 9e Kapellecross Kapelle-Biezelinge
zo 23-02: Bosbokkentrail Westenschouwen
zo 23-02: 3e Natuurloop Cadzand-Bad
za 29-02: Scheldeloop Terneuzen
za 29-02: 31e Kustcross Vlissingen
Recente uitslagen meer uitslagen
za 25-01: 6e Scheldesport cross Westdorpe
za 18-01: Dow trimloop Terneuzen (88)
za 11-01: 48e Deltacross Westenschouwen (288)
za 11-01: Berlaerloop Koewacht (105)
zo 05-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen (107)
za 04-01: 59e Wallenloop Goes (163)
za 04-01: Jeff Thuy Memorial Heikant (182)
di 31-12: Tankloop Westkapelle (398)
di 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet (127)
za 28-12: Eindejaarscross Axel (170)
do 26-12: 18e Kerstloop Dishoek (550)
za 21-12: 20e Aagtekerke Run (570)
za 21-12: 2e IGA Natuurloop Axel (68)
 

Pool Maciek Miereczko zegeviert in regen en windrijke 15e Kustmarathon


donderdag 19 oktober 2017 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

ZOUTELANDE – Wanneer puur naar de uitslag van de 15e Kustmarathon wordt gekeken, lijkt het vanzelfsprekend dat Erwin Harmes met zijn derde plek fantastisch en maximaal heeft gepresteerd. Maar wie hem voorbij halverwege wedstrijd bezig zag, zal ongetwijfeld af en toe afkeurend het hoofd hebben geschud en bezorgd zijn geweest over een goede afloop. Want jammer genoeg liep de Middelburgse krachtpatser op zijn kenmerkende wijze op de verkeerde momenten met zijn krachten te smijten tegen de niet aflatende wind.

In de duinen tussen Oostkapelle en Domburg moest de aanvaller pur sang daardoor al vroegtijdig passen op een versnelling van Mohamed Oumaarir. En daarmee prijsgeven een zwakke schakel in de viermans kopgroep te zijn. Opmerkelijk was dan ook dat hij de na de afdaling van de Hoge Hil toch weer wist aan te sluiten. Om zich vervolgens doodleuk weer aan de kop te melden. Vlak voor het ijzeren torentje bij Westkapelle, plaatste de durfal zelfs een versnelling, waardoor hij even een gaatje pakte. Niet veel verder, bij de Westkaap, werd hij echter alweer tot de orde geroepen.

Toen Mohamed Oumaarir direct daarna er een ruk aangaf, had alleen de kleverige Pool Maciek Miereczko een passend antwoord. Dat Erwin Harmes opnieuw slachtoffer werd, verraste niet echt. Maar dat tweevoudig winnaar Hamid El Mouaziz dat nog eerder moest, uiteraard wel. Vervolgens lukte het Mohamed Oumaarir niet om de Pool kwijt te raken. Op het laatste stukje strand voor Zoutelande bleek de Pool wel in staat om de Marokkaan te doen buigen.

De Pool wist tot de zandhoop op de finish nog ruim een halve minuut te pakken. Meer dan genoeg om onbedreigd te kunnen zegevieren in 2.43.46. En daarmee bleef de vraag onbeantwoord of hij nog harder had gekund. Tenminste als hij daartoe was gedwongen. Want de Pool liep toch vooral een bekeken wedstrijd. Mohamed Oumaarir greep met 2.44.18 zodoende opnieuw naast een dit keer zeer verdiende overwinning. Erwin Harmes wist met 2.45.13 Hamid El Mouaziz, uiteindelijk 24 sec. achter zich houden.

Uiteraard was het kiener van de Zeeuwse smaakmaker geweest om in het zog van de favorieten te blijven afwachten tot bij de tank of radarpost in Westkapelle. Als kenner van het parcours moest hij immers weten, dat vanaf daar de wind gunstiger zou zijn. Bovendien volgen er in de laatste vijf kilometer nog meer dan voldoende hindernissen om het verschil te kunnen maken. Tenminste als er daarvoor dan nog daadkracht in de benen zit. Want bijna anderhalve minuut verliezen in dit laatste stuk, is toch iets om over na te denken.

Bijzonder was dus dat Erwin Harmes zich in het eerste deel koest wist te houden. Dit in tegenstelling tot Huub van Noorden. Die trok, met hulp van haas Patrick de Vos, alweer vroeg de stoute schoenen aan om op het stukje Schouwse strand in de aanval te gaan. In hun spoor gingen Jorim Scheele en de in Duitsland woonachtige Pool mee. Meer dan een gaatje op de anderen leverde dat niet op. Al voor het 10 km punt werd dit groepje deels ingerekend en wijzigde de samenstelling. Naast Jorim Scheele en de Pool, liepen vervolgens de Fransman Michel Verhaeghe en Kevin Boon even in de frontlinie. Maar ook zij wisten nauwelijks voorsprong te pakken.

Bij het 10 km meetpunt, waar met 38.52 min. duidelijk werd dat het tempo niet bijster hoog lag en de nog omvangrijke groep verklaarde, waren dat slechts negen povere seconden. Niet veel verder haakte Kevin Boon vooraan af. Nog op Neeltje Jans werden ook de anderen teruggepakt en verschenen de favorieten, met jawel opnieuw de kleverige Pool, afgescheiden vooraan. Erwin Harmes was de enige die de sprong waagde en ook daadwerkelijk de oversteek wist te maken. Zo ontstond opnieuw een kopgroep van vier, maar nu met de topfavorieten.

Wie daarvoor nog had getwijfeld over de Pool Maciek Miereczko, moest het nu zo zachtjes aan duidelijk zijn dat dit een serieuze klant voor het podium was. Door naar zijn prestaties te googelen, werd dat met een PR van 2.14 op de marathon, weliswaar uit 2006, veelzeggend bevestigd. Een verrassing kon je deze kennelijke veel-loper vanaf dat moment dus niet meer noemen. Beter een te kloppen man. Dat hij zes dagen eerder nog de marathon van Kassel met ruime voorsprong had gewonnen in 2.27.39, had hem in elk geval niet minder hongerig gemaakt. Feitelijk mag je van een wedstrijdorganisatie verwachten dat belangstellenden van tevoren worden geïnformeerd wie op basis van recente prestaties de te verwachten podiumkandidaten zijn. Maar blijkbaar heeft dat soort zaken geen of nauwelijks prioriteit. Of is dat nu juist de vaak genoemde charme van de Kustmarathon?

Aan het eind van de Stormvloedkering, althans gezien vanaf de Schouwse kant, was het verschil tussen de kopgroep en de eerste achtervolgers met 27 sec. nog niet eens beslissend te noemen. Mogelijk hadden Patrick de Vos en Tim van den Broeke, die als haas of als training deelnamen, zich in een achtervolging kunnen opofferen voor Erwin Adan en Huub van Noorden. Maar dat lukte of gebeurde niet, waardoor de kopgroep definitief kon weglopen.

Uiteindelijk finishte Huub van Noorden met een achterstand van 5.38 min. en in 2.49.24 als vijfde, Erwin Adan deed dat met 2.50.56 als zesde, Ralph Wiessner met 2.51.48 als zevende, Michel Verhaeghe stelde met 2.55.05 en als achtste flink teleur. Pascal van Noorden werd met 2.55.51 negende en Jorim Scheele met 2.56.47 tiende.

En dan de vrouwen. Door het vroegtijdig uitstappen van de Marokkaanse favoriete Khadija El Aaribi met een PR van 2.42.17 uit 2013, bleef er een nogal pover vrouwenveld over. De in de Kustmarathon debuterende Melanie Spruyt met een PR van 2.58.58 uit 2010, finishte met 3.17.07 als beste vrouw en als 39e overall. Vooraf had zij niet gedacht te kunnen winnen. Selina van der Vliet, de nummer vier van vorig jaar, kon ternauwernood met 3.20.17 de tweede plaats bij de vrouwen vast houden. Want Monique Verschuure kwam met 3.20.34 nog heel dichtbij. Liselotte van den Berge, die lange tijd uitzicht had op de derde plek, werd in het zicht van de finish alsnog voorbij gestoken door de Zeeuwse. En hoewel haar nettotijd vier seconden sneller was, moest zij genoegen nemen met de 4e plaats, omdat voor de uitslag brutotijden worden gebruikt. Vorig jaar werd zij al 5e. Leonie Ton finishte met 3.21.07 als vijfde vrouw. Opmerkelijk was dat de Top 5 bij de vrouwen volledig uit masters bestond. Nog maar eens het bewijs dat zeker bij de marathon de masters categorie bij 40 jaar hoort te beginnen.

Evenals in de meeste voorgaande edities, is de winnende vrouwentijd weinig imponerend te noemen. Om enigszins gelijkwaardig te zijn aan de winnende tijd van de mannen, zou deze ongeveer 12% minder mogen zijn. Het verschil met de mannentijd was echter ruim 20%.


Voor het eerst heb ik de Kustmarathon dit jaar niet deels per fiets gevolgd. Dus was ik afhankelijk van wat ik zag op een aantal gekozen punten langs het parcours en van wat Omroep Zeeland naderhand toonde. Zie voor meer wedstrijddetails onderstaand videoverslag.

Overigens is het betreurenswaardig dat dit jaar de tussentijden van het halve marathon en 30 km punt in de uitslag ontbreken. Maar mogelijk was het slechte weer hier debet aan. Want niet eerder kreeg de Kustmarathon zoveel regen te verstouwen. Wind uiteraard wel.

De editie van 2009, staat immers bekend als de allerzwaarste. De vraag of het dit jaar minder lastig was, is niet zomaar met ja te beantwoorden. Een vergelijking puur op tijden en het aantal finishers, doet vermoeden dat het in 2009 zwaarder moet zijn geweest. Al mag het niveau in de 15e editie absoluut een stuk hoger worden genoemd. Volgens terug gezochte weerinfo was er in 2009 met windkracht 6/7 ontegenzeggelijk meer wind dan dit jaar met 5/6. De windrichting was toen overwegend ZW tegen dit jaar WZW. Dat lijkt dus ietsje zwaarder. Ook toen was er regen. Al was dat hoofdzakelijk kortdurende miezer en met 0,3 mm in een kleine veertig minuten uur beduidend minder dan de 18.6 mm in 7 uur van dit jaar. Bovendien liet de zon zich in 2009 in het laatste deel zelfs af en toe zien en was de temperatuur anderhalve graad hoger dan de 13 graden van dit jaar. Kortom, zeg het maar.

Totaal finishten er 1428 deelnemers, waarvan 248 vrouwen. Ofwel ruim 17%. Vergeleken met het record aantal deelnemers van 2015 met 1493 finishers, waren dat er slechts 65 minder.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
19-01: Kievitloop Bergen op Zoom (11)
19-01: Marathon Funchal (1)
marath Renate van Huffel (PR)3.37.01  V40
12-01: 48e Halve van Egmond  (21)
22-12: Kerstloop Barendrecht (6)
15-12: Kievitloop Bergen op Zoom (4)
15-12: 14e Spark marathon Spijkenisse (22)
08-12: 31e Bruggenloop Rotterdam (85)
08-12: Marathon Vientiane (2)
01-12: Surpriseloop Halsteren (4)
01-12: Montferland Run s-Heerenberg (1)
Atletiek Zeeland © 2020