zaterdag 21 september 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 21-09: Halve Marathon van Tholen
za 21-09: Bamisrun Kloosterzande
zo 22-09: 2e Vaart van Vlissingen
zo 22-09: 35e Dam tot Damloop Amsterdam
zo 22-09: 3e Kraaieloop Lewedorp
za 28-09: Ten Miles Philippine
za 28-09: 16e Tielemanloop Middelharnis
za 05-10: Clingse Bosloop Clinge
za 05-10: 17e Kustmarathon Zoutelande
zo 06-10: 34e Singelloop Breda
zo 13-10: 36e Marathon Eindhoven
za 19-10: Hulsterloo Loop Nieuw-Namen
za 19-10: 58e Singelloop Middelburg
zo 20-10: 44e Amsterdam Marathon
za 26-10: Piet Spruit Memorial Loop Sluiskil
za 26-10: 8e Stelleplascross Heinkenszand
Recente uitslagen meer uitslagen
zo 15-09: Dwars Door De Zwingeul Cadzand-Bad
za 14-09: 6e d'Ossekoppenloop Ossenisse (103)
vr 13-09: 24e Stadsloop Goes
za 07-09: 13e Kustloop Vrouwenpolder (516)
za 07-09: Bosse Pielenloop Vogelwaarde (52)
vr 30-08: 10e Kapelsedag Loop Kapelle-Biezelinge (138)
wo 28-08: Kreekloop Terneuzen (77)
zo 25-08: Hardloop3Daagse Neeltje Jans
za 24-08: 33e Halve Marathon Westenschouwen (489)
zo 18-08: 3e Saeftinghe Run Paal (129)
za 10-08: 15 van Wolphaartsdijk (154)
vr 09-08: 35e Strandloop Ouddorp
 

Lopende zaken


dinsdag 25 juli 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

Ondanks de vele wedstrijden is het een beetje rustig op de Zeeuwse hardloopsites. Op de site Hardlopen in Zeeland het bijna wekelijkse stukje van Marjoleine Kramer, waarin ze verslag doet van haar vorderingen als beginnende loopster. Ik lees deze stukjes altijd en hoop dat het haar beter vergaat dan haar voorgangster, die al vrij snel de handdoek als loopster in de ring moest werpen.

En daar tussendoor de verhalen van Maurice Steketee over zijn belevenissen als loper. Gelukkig schuwt hij de kritische noot niet. Na het ZK 10 Engelse mijl in Zierikzee vroeg hij zich terecht af wat de waarde van een Zeeuws kampioenschap nog is.

Op deze site ben ik de laatste tijd zo ongeveer hofleverancier. Gelukkig zorgt Eddie wel direct voor de uitslagen en resultaten van Zeeuwen waar dan ook. Ik moet hier dus eerst nog een paar Zeeuwen feliciteren met hun prestaties tijdens het NK op de baan. Steven en Tim met hun medaille en Erwin vanwege het persoonlijke record. Dat laatste geldt ook voor Tim.

Wat me vooral opvalt is het bijna uitblijven van reacties op beide sites. Een paar jaar geleden ontstonden er complete discussies met voor en tegens, waarbij persoonlijke aanvallen door sommigen niet geschuwd werden. Nu lijkt het meer op een vorm van berusting. “Daar is hij weer met zijn verhalen over vroeger. Wat kan ons het schelen, dat ze in de jaren 70 en 80 veel sneller liepen. Hij probeert ons alleen maar op de kast te jagen. Niet op reageren, dan houdt hij vanzelf op.” Zelfs op een provocerend verhaal over een neploop ( De Gebakken Luchtloop ) werd niet gereageerd.

Even terug naar een vorige bijdrage. Ik vertelde toen het verhaal van de Duitse Spiridon lezer, die het begrip marathonloper aan de kaak stelde. In het volgende nummer kwamen er op deze stelling wel reacties. Niemand was het met hem eens, maar de kritiek kwam niet van de door hem “aangeklaagde” lopers/wandelaars. Het waren 3 oudere marathonlopers, die hun sporen met tijden rond de 3 uur al lang en breed verdiend hebben.

Zij prijzen zich nu gelukkig toch nog aan marathons te kunnen deelnemen, waarbij ze weliswaar soms ruim een uur langer onderweg zijn, ook wandelpauzes moeten inleggen, maar nog steeds omringd zijn door veel lopers. Ik denk dat deze lopers ook niet door de schrijver bedoeld werden. Het ging hem vooral om al die niet of slecht getrainde lopers, die zo nodig een marathon moeten lopen, terwijl ze nog geen fatsoenlijke 10 km in de benen hebben. Zelf heb ik nooit de behoefte gehad om marathons ver boven de 4 uur te lopen. Met wedstrijdjes tot 10 km kan ( kon???? ) ik me nog prima uitleven.

In dezelfde Spiridon staat ook een specifiek marathonschema voor de laatste 8 weken met betrekking tot lopers die 3.30 uur willen lopen. Natuurlijk gaat men ervan uit dat deze lopers minstens 45 minuten over 10 km kunnen lopen en een goede basis hebben. In het schema wordt 4 x per week getraind, maar niet meer dan 70 km per week. Opmerking van de opsteller van dit schema: “ Wie meer kilometers per week traint, moet in principe ook sneller kunnen lopen.” Ik had het in dit verband een paar jaar geleden over de zogenaamde maniakken. Lopers waarbij hun prestatie niet in verhouding staat tot de grote hoeveelheid training. Hoe zit dat bij jou?

Over ruim 2 weken is het in Goes weer Goes on Track. Op de voorlopige deelnemerslijst staan helaas nog niet veel namen, maar wel een paar Nederlandse toppers in o.a. het hinkstapspringen. Toch was ik vandaag weer verbaasd bij het lezen van een spoedoproep op de site van het organiserende AV’56. Ze hebben voor deze wedstrijd nog dringend juryleden en andere vrijwilligers nodig. Dit zou te wijten zijn aan de vakantieperiode. Ik vraag me af of het niet een structureel probleem van clubs is.

Zo dit verhaal lijkt me weer lang genoeg voor deze vakantietijd. Ik “moet” trouwens nog gaan trainen. Of beter gezegd een kilometer of 5 gaan voortbewegen. Rust, roest en aangezien mijn laatste wedstrijd al ruim 4 maanden geleden is, wordt het hoog tijd dat ik weer eens aan de start verschijn.

De 3000 meter bij Goes on Track leek me in eerste instantie een goede gelegenheid, omdat daar series op sterkte worden ingedeeld. Twee jaar geleden waren er liefst 6 series, maar vorig jaar was het helaas al stukken minder. Nu ziet het er naar uit dat lopers van mijn niveau in hun serie toch nog 3 x gedubbeld worden. Ik blijf dus maar aan de kant staan, maar vraag me toch af waarom al die honderden leden van de verenigingen niet meedoen. Of starten ze allemaal in de stratenloop in Kapelle t.g.v. de Kapelse dag 2 weken later op 25 augustus?

Reacties
Het belooft een prachtige atletiekavond te worden, zeker als het weer een beetje meewerkt. Voorlopig zijn de vooruitzichten goed: Droog en voor de 3000 meter niet te warm. Sprinters, springers en werpers zullen daar misschien iets anders over denken. Toch kan het altijd nog beter. Zo hoop ik op een iets grotere inbreng van Zeeuwen bij de snelste serie. We hebben deze lopers in de provincie en juist zij kunnen door hun deelname de baanatletiek in Zeeland promoten. Misschien krijgen we dan in de toekomst meer van dit soort wedstrijden. De oproep aan de langzamere lopers is niet voor niets geweest. In een paar dagen zijn er ruim 10 bijgekomen, zodat we echt in 2 reeksen kunnen lopen. Dat relatief korte wedstrijden, zoals deze 3000 meter, goed zijn voor de ontwikkeling van hardlopers schrijf ik al jaren. Lees mijn verhaal “Eerst hard …. dan langer” nog maar eens. Daarom pleit ik ook voor stratenlopen over alleen maar een 5 km, zoals over 2 weken in Kapelle. ( Eerstdaags op deze site meer informatie ). Aantrekkelijk voor echte beginners, maar ook voor gevorderde atleten de gelegenheid om eens flink te knallen. Aan de hand van deze resultaten kun je gerichter trainen voor langere afstanden. Te veel om hier allemaal uit te leggen, maar het staat allemaal in mijn boekje “50 jaar hardloper”.
Ook voor de sprinttweekamp over 100 en 200 meter is meer dan voldoende belangstelling met liefst 7 series. Voor niet ingewijden: er kunnen op deze atletiekbaan maximaal 6 lopers tegelijk aan een 200 meter meedoen. Bij de 100 meter zijn dat er 8, maar op beide afstanden lopen dezelfde atleten tegen elkaar.
Bij het hinkstapspringen zijn voorlopig er in totaal 10 deelnemers, waaronder een paar Nederlandse toppers. Dit nummer is niet zo bekend en technisch behoorlijk moeilijk. Daar doe je dus zonder specifieke training niet zo maar even aan mee.
Dat geldt eigenlijk ook een beetje voor kogelstoten en discuswerpen, waarvoor zich nog maar weinig atleten hebben gemeld. Meestal doen hier de iets stevigere atleten aan mee, maar ook deze nummers vereisen een beetje oefening. Toch kan ik ( of een ander ) iedere kandidaat deelnemer in korte tijd de basis aanleren, zodat er in ieder geval geldige worpen worden afgeleverd. Misschien een idee voor atletiekverenigingen. Naast de bekende cursussen leren hardlopen, vanaf dit najaar ook de cursus “Hoe moet ik stoten, werpen en slingeren”. Hopelijk melden zich nog een aantal atleten voor deze tweekamp.
Jan Roose - Goes - 10/08/2017 11:18:50

Het lijkt erop dat we redelijk onze zin krijgen, Jan. Door (onder andere) de aanmeldingen van een paar van mijn loopvrienden is het nu zover dat ook groep 1 op zijn minst in 2 heats mag gaan lopen. Fijn dat er toch nog zoveel lopers en loopsters zich aangetrokken voelen tot een korte wedstrijd, want tegenwoordig lijkt bijna iedereen zijn of haar neus op te halen voor wedstrijden van minder dan 5 kilometer.
Jaco Rip - Scherpenisse - 09/08/2017 19:54:32

Liefst 54 namen staan er nu al op de lijst voor de 3000 meter bij Goes on Track vrijdag 11 augustus a.s. Dat betekent voorlopig 4 series. In de snelste serie bijna alleen lopers met een tijd onder de 9 minuten. Hier ontbreken eigenlijk alleen nog een paar snellere Zeeuwen, maar dat komt misschien nog wel. In het voorlopige tijdschema staan de 3 snellere series geprogrammeerd voor 20.40 uur. Met een beetje geluk zijn ze voor 21.30 uur klaar, zodat Sjaak een mooi verslag voor de zaterdagkrant kan maken. Bij de langzamere lopers met tijden boven de 12 minuten zijn tot heden 17 deelnemers aangemeld. Zij starten om 19.30 uur en hopelijk komen er nog een stuk of 7 bij, zodat ook daar in 2 reeksen gelopen kan worden. De belangstelling voor de sprinttweekamp valt niet tegen met al 5 series voor een 100 en 200 meter. Bij het hinkstapspringen komen verschillende Nederlandse toppers hun talent demonstreren. Dit onderdeel zie je niet zo dikwijls, dus misschien een inspiratie voor jonge atleten om het in de toekomst ook eens te proberen. Met de werpnummers is het helaas slechter gesteld. Slechts 5 aanmeldingen voor de werptweekamp kogelstoten/discuswerpen, waaronder maar één man. Waar zijn al die talentvolle werpers van een paar jaar geleden? Misschien de moeite waard om te vermelden dat één van die talenten nu ingeschreven staat op de 3000 meter. Inschrijven kan nog steeds.
Jan Roose - Goes - 08/08/2017 09:55:52

I.v.m. de deadline op vrijdag van 21.30 uur bij de PZC wordt het moeilijk om een volwaardig verslag te maken voor de krant van zaterdag
Sjaak Sinke - Koudekerke - 04/08/2017 11:43:52

De deelnemerslijst voor Goes on Track groeit sinds dit weekend elke dag en krijgt steeds meer allure. Op de 3000 meter staat een Belg ingeschreven met een tijd van net boven de 8 minuten. En ook de bezitter van het baanrecord Neal Bouterse heeft ingeschreven. Met een beetje geluk krijgen we een serie met alleen sub 9 minuten lopers.
Met 9.30 minuten word je nu al in de op één na snelste serie ingedeeld. Een prima zaak voor het hardlopen en het beloven spannende races te worden. Hopelijk komt Omroep Zeeland beelden maken van dit topevenement.
Bij de dames en de langzamere lopers is de animo helaas nog niet zo groot. Nog maar 4 dames en voor de series boven de 12 minuten slechts 10 namen. Dat moeten toch ook minstens 2 series worden met 15 lopers. Niet dat je met deze tijden potten gaat breken in het hardlopen, maar sneller worden op dit soort afstanden helpt iedereen om je tijden op de langere afstanden te verbeteren.
Het lopen van langere afstanden is dan tegenwoordig wel heel populair, maar echt snel wordt er natuurlijk niet meer gelopen. Ik heb op deze site al meerdere voorbeelden gegeven. Bij het WK atletiek in Londen volgende week is Nederland op de langere afstanden wederom nauwelijks vertegenwoordigd. Sla dus die lange duurloop voor de kustmarathon gewoon een weekje over en loop eens een 3000 meter.
Ik hoop dus samen met Jaco dat er nog veel deelnemers bijkomen, zodat hij niet met mij in dezelfde reeks moet lopen. Met voldoende gelijkwaardige tegenstanders kan hij dan proberen om zijn p.r. te verbeteren. En dat is toch de essentie van sport. Mij gaat dat niet meer lukken, want een p.r. uit 1976 verbeteren zou een mirakel zijn. Waarschijnlijk wordt het mijn slechtste tijd ooit, maar als mijn deelname kan helpen om anderen over de streep te trekken, wil ik me graag een kleine 20 minuten inspannen.
Er zijn nog 10 dagen om in te schrijven. En wie eerst eens een 3 km wil proberen op de weg, kan zaterdag 5 augustus a.s. terecht in Oud-Sabbinge ( bij Wolphaartsdijk ) voor de 2e Sabbingeloop. Je kunt daar ook een 6 of 10 km lopen.
Jan Roose - Goes - 01/08/2017 12:45:37

Beste Jan,

Ik hoop van harte (net als jij) dat er nog veel meer aameldingen komen voor de 3000 meter in Goes. Ik sta voorlopig in dezelfde serie als jij ingedeeld en het is alleen maar toe te juichen als er meer lopers komen, zodat iedereen in zijn of haar heat het gevoel krijgt dat ze mee kunnen strijden om een ereplaats. Ik wil hierbij even vermelden dat ik me absoluut niet boven de rest verheven voel omdat ik toevallig wat harder loop, ook al zouden mensen dat misschien zo op kunnen vatten uit mijn reactie. Het gaat er voor mij vooral om dat iedereen een fijn gevoel overhoudt aan de wedstrijd en dat gebeurt nou eenmaal sneller als je in een spannende race een goed resultaat haalt. Hopelijk tot volgende week vrijdag in Goes!
Jaco Rip - Scherpenisse - 31/07/2017 21:41:30

Even een kleine rechtzetting. Dit om misverstanden te voorkomen i.v.m. de 3000 meter bij Goes on Track. Natuurlijk hoop ik dat er over 2 weken minstens 6 volle series zullen zijn, zodat iedereen daadwerkelijk tegen gelijkwaardige tegenstanders kan lopen. Vorige week heb ik nog een mail gestuurd aan bijna 300 hardlopers vanwege de 8e Kapelsedagloop en daar ook o.a. Goes on Track aangeprezen. Ik stimuleer de langzamere lopers dus echt niet om aan de kant te blijven staan, maar hoopte met mijn opmerking juist dat ze alsnog zullen inschrijven. “Goed voorbeeld doet goed volgen”, maar dan moet dat goede voorbeeld ook wel gegeven worden. De leden ( ook recreanten en beginners ) en trainers van de organiserende club moeten dan het voortouw nemen. Nu zie ik voorlopig 2 series van ongeveer 10 lopers. Bij de langzaamste serie is het opgegeven niveauverschil 8 minuten en dat zijn 3 ronden. Dat motiveert mij voorlopig niet om in te schrijven. Dat wilde ik met mijn opmerking zeggen. Nu weet ik ook wel dat de meeste inschrijvingen bij wedstrijden pas in de laatste week komen, maar als ik dit seizoen naar de andere baanwedstrijden in de provincie kijk, blijkt het toch geen vetpot te zijn. Dus hardlopers van alle niveaus tussen 8 minuten en ruim 20 minuten over 3000 meter: Schrijf nu in voor de 3000 meter Goes on Track op vrijdag 11 augustus a.s. zodat iedereen een prachtige wedstrijd kan lopen tegen gelijkwaardige tegenstanders. En de langzame lopers kunnen mij dan in ieder geval verslaan en misschien wel een ronde dubbelen, want ik doe er minstens 19 minuten over.
Jan Roose - Goes - 26/07/2017 10:08:47


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: Nieuwe Hardloopwedstrijd….. 1e..
Jan Roose: Nieuwe Hardloopwedstrijd….. 1e..
Jan Roose: Nieuwe Hardloopwedstrijd….. 1e..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
20-09: Track Meeting Wageningen (2)
5000 m Marijke de Visser (ZR + PR)16.11.96  Vse
1500 m Bezuayehu Petersen (PR 4.04.90)4.08.53  JoA
15-09: 40e Bikse Natuurmarathon Hilvarenbeek (6)
marath Ingrid IJsebaert (PR 3.10.27)3.48.23  V50
marath Guy van Driessche (PR 3.19.20)3.48.23  M50
marath Robert Carol (PR 3.15.57)3.53.05  M50
halve Bram Verhage (PR 1.26.01)1.34.12  M55
halve Maurice Steketee (PR 1.36.11)1.41.06  M35
10 km Jack Suijkerbuijk (PR 42.35)49.26  M60
15-09: Door Dik en Dun Steenbergen (4)
10 km Lion Baas (PR 38.59)39.49  M40
10 km Ronald Geertse (PR 39.02)44.36  M35
10 km Andre Meijers (PR 42.14)44.51  M45
10 km Jacqueline Meijers (PR 54.04)58.21  V45
08-09: Marathon Munster (1)
marath Marcel van Delden (PR 3.19.18)3.41.54  M50
08-09: Halve Marathon Oostland Pijnacker (1)
halve Heddie Nieuwdorp (PR 1.20.40)1.23.32  M60
08-09: Quikrun Roosendaal (6)
10 km Lion Baas (PR)38.59  M40
10 km Marco Olivier (PR)44.42  M45
10 km Nancy Koch (PR)48.12  Vse
10 km Rosette Verkaart (PR)50.09  V40
10 km Jacqueline Meijers (PR)54.04  V45
5 km Andre Meijers (PR)19.43  Mse
07-09: Halve Marathon Evergem (11)
07-09: Kramp Run Varsseveld (1)
5 km Tim van den Broeke (ZR + PR)14.37  Mse
03-09: Baanwedstrijd Vlissingen (11)
01-09: 31e Tilburg Ten Miles  (29)
30-08: Track Meeting Utrecht (5)
29-08: Seuterloop s-Gravendeel (1)
24-08: Allonsius Sport Meeting Huizingen (1)
22-08: Baanwedstrijd Rotterdam (2)
17-08: Meeting voor Mon Kessel-Lo (3)
09-08: Track Meeting Utrecht (2)
03-08: Memorial Rasschaert Ninove (1)
27-07: Internationaal Antwerps Atletiekgala Merksem (4)
26-07: NK baan Senioren Den Haag (8)
Atletiek Zeeland © 2019