vrijdag 24 mei 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 24-05: 4e Gaperloop Gapinge
vr 24-05: Track Meeting Utrecht
za 25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem
zo 26-05: 7e Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk
di 28-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
wo 29-05: 11e Stadsloop Biervliet
do 30-05: Harry Schulting Games Vught
za 01-06: Putbosmeeting Oordegem
za 01-06: Baanwedstrijd Zierikzee
zo 02-06: 9e Brabantse Wal Marathon Bergen op Zoom
vr 07-06: 19e Stadsloop Middelburg
za 08-06: Memorial Jos Verstockt Lier
ma 10-06: Pinksterwedstrijd Hulst
wo 12-06: 3e Hoek Run
vr 14-06: 8e Schellachloop Middelburg
za 15-06: Baanwedstrijd Oostburg
za 15-06: Loop voor MS Westkapelle
vr 21-06: Track Meeting Utrecht
vr 21-06: 11e Griffioenloop Middelburg
za 22-06: Rondje Veerse Meer Middelburg
zo 23-06: Grote Prijs Lokeren
zo 23-06: 36e Halve Marathon Roosendaal
Recente uitslagen meer uitslagen
zo 19-05: 9e Halve van Renesse
za 18-05: Krammer Run Bruinisse
za 18-05: Lenteloop Terneuzen (93)
za 11-05: 23e Meidoornloop Nisse (349)
zo 28-04: 8e Zwaakse Weel loop Kwadendamme (117)
za 27-04: Koningsloop Oostburg (24)
za 27-04: 44e Omloop van Menheerse Middelharnis
za 20-04: Sluitingsprijs SSP Westdorpe (95)
za 13-04: 11e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst (579)
vr 12-04: 8e Oranjemuidenloop Arnemuiden (79)
wo 10-04: Kika KWF Run Heinkenszand (123)
 

Cursus wedstrijdorganisatie


maandag 3 april 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

Ooit had je in Zeeland een paar atletiekclubs, die eigenlijk alleen nog op papier bestonden. Toch wilden ze hun traditionele wedstrijd blijven organiseren. Met de hulp van bereidwillige juryleden van andere verenigingen lukte dat dan min of meer, maar hoorde je dikwijls de opmerking: “Dit was niet slecht georganiseerd, het was helemaal niet georganiseerd”.

Bij organisaties moet je altijd berekend zijn op fouten of zaken die niet helemaal naar wens lopen. Deelnemers merken er dikwijls niets van, maar zelf vind ik dat vervelend. Soms sta je als organisator echter machteloos. Zo kwamen een paar jaar geleden bij de Kapelsedagloop de bestelde klok en tijdprinter niet ter plaatse, zodat het maken van de uitslag een huzarenstuk werd. Ook vergat de overkoepelende Stichting een keer de EHBO te benaderen. Bij de JARO crossen heb ik dikwijls aparte prijzen voor de winnaars per categorie, maar om de één of andere reden wordt de uitreiking van deze prijzen altijd vertraagd. Daar moet ik dus een oplossing voor vinden.

Het wordt erger als gemaakte fouten gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Wie een ambitieuze organisatie op papier zet, maar daar eigenlijk onvoldoende mankracht voor heeft, roept de problemen zelf af. Of als de organisator niet de deskundigheid heeft en vooral vergeet om zich te verplaatsen in de situatie van de deelnemers. Overschat de mogelijkheden dus niet.

Afgelopen weekend was ik als toeschouwer getuige van 2 hardloopwedstrijden in Goes. Zo’n tweedaagse heeft in principe potentie, maar niet op deze manier. Zonder in details te treden of iemand iets te verwijten: Dit kan een stuk beter, hoewel veel deelnemers er waarschijnlijk niets van hebben gemerkt.

Toch baseer ik mijn verhaal niet op dit weekend. Het is al jaren aan de gang en zeker niet alleen bij een paar clubs. Summiere aanduiding van een parcours, parcourswachten niet op tijd of helemaal afwezig, geen fatsoenlijke accommodatie, finish te smal en gelegen 20 meter na een scherpe bocht, enz. enz.

We hebben opleidingen voor juryleden en trainers. We hebben tegenwoordig zelfs cursussen voor beginnende hardlopers. Wordt het op den duur geen tijd voor een cursus wedstrijdorganisatie. En dan bedoel ik niet het zoveelste computerprogramma, dat alles gemakkelijker moet maken, maar de simpele basisregels. Iedereen mag tegenwoordig een hardloopwedstrijd houden, maar moeten we er niet voor waken dat straks deze wedstrijden hoofdzakelijk worden “uitgeschreven” en dat er van fatsoenlijk organiseren geen sprake meer is. Een voorbeeld van basisregels:

Wat heb je nodig en hoe pak je het aan? (algemeen)

 • 1. Wat voor een soort wedstrijd wil je organiseren en wat is daarbij je doelstelling. Bij mij is dat het hardloopniveau opkrikken, maar dat terzijde. Voorkom versnippering, want daarmee maak je de organisatie een stuk moeilijker.
 • 2. Bepaal een locatie, maar let vooral op geschiktheid betreffende secretariaat en verkleedmogelijkheid.
 • 3. Beschrijf globaal een parcours. Juiste afstand meten kan daarna.
 • 4. Plan een geschikte datum en hou rekening met bestaande wedstrijden. Kijk of er die dag voldoende hulp aanwezig kan zijn: uitzetten en opruimen parcours, wedstrijdleider, speaker, tijdregistratie + 3 man aankomst, starter, rondentellers, parcourswachten, 3 mensen op secretariaat en 2 EHBO’ers. Sommige functies kunnen door dezelfde mensen worden ingevuld.
 • 5. Maak een schatting van de kosten, het aantal te verwachten deelnemers, inschrijfgeld e.d. Sponsoring is mooi meegenomen, maar je organisatie moet daar niet van afhankelijk zijn.
 • 6. Maak een uitnodiging met het programma.
 • 7. Vraag daarna, maar ruim van te voren ( Goes 15 weken ) een vergunning aan en stuur uitnodiging en parcours als bijlage mee.
 • 8. Zorg voor startnummers en spelden.
 • 9. Maak goede afspraken over de inschrijving. Geen ingewikkelde te dure manier, maar wel duidelijk wie wat doet.
 • 10. Bestel prijzen indien nodig, nadat je goed hebt overwogen wie er prijzen krijgen. 11. Controleer of materiaal voorradig is om parcours uit te zetten, + podium, geluid, klok, e.d. Zorg voor lijsten aankomst, rondentellen en inschrijfstrookjes.
 • 12. Maak reclame voor je loop via flyers, posters, hardloopsites, advertentiebladen, krant ( redactie zelf benaderen ). En het beste is rechtstreekse berichten naar hardlopers/sters.
 • 13. Maak een overzicht van alle werkzaamheden en functies en laat dat aan de betrokkenen minimaal 10 dagen van te voren weten.
 • 14. Zorg voor een attentie, consumptiebonnen en/of vergoeding medewerkers
 • 15. Vooral bij het daadwerkelijke uitzetten van een parcours moet je dat bekijken door de ogen van de lopers. Bordjes met pijlen ruim voor een bocht of splitsing en niet in de bocht. Geen informatie op die bordjes, zoals bij de Ladies Run, want dat ziet niemand. Gebruik daar grotere borden voor. Een rol afzetlint van 500 meter kost maar € 14,95. Bezuinig daar dus niet op en zet het juiste parcours zo af, dat verkeerd lopen of afsnijden niet mogelijk is.

Ongetwijfeld ben ik nog zaken vergeten en ik leer altijd nog bij, zodat mijn draaiboeken voor de wedstrijden steeds uitgebreider worden.

Reacties
Simpel gezegd is een hardloopwedstrijd zo snel mogelijk van start naar de finish lopen met minimaal 2 deelnemers. Dat hoeft niet veel te kosten, maar hoe langer het parcours en hoe groter het aantal deelnemers des te meer voorzieningen er nodig zijn en dus de daarmee gepaard gaande kosten. Bij de eerste Oliebollenlopen in Goes met 15 tot 30 hardlopers was zelfs het parcours niet afgezet, liepen we zonder startnummer en toch zorgde vader Roose voor een uitslag. Met 3 mensen kun je dus zeker een eenvoudig wedstrijdje regelen. Hardlopen is echter commercie geworden. Een eenvoudige wedstrijd is niet goed genoeg. Het moet een evenement zijn. Bij sommige organisaties is er sprake van pure hoogmoedswaanzin. Ook anderen proberen een graantje mee te pikken. Organisatoren en trainers maker er steeds meer hun beroep van. Hardloopschema’s maken als eenheidsworst voor een grote massa is onzin, want elke loper van welk niveau dan ook heeft een andere aanpak nodig. Ik doe daar niet aan mee. Een schema op maat kun je van mij gratis krijgen, zoals ook bijna al de organisaties waar ik bij betrokken ben, gratis zijn.
Jan Roose - Goes - 01/05/2017 12:29:13

Het is heel simpel. Wanneer je aan wedstrijd wilt deelnemen betaal je het inschrijfgeld. Te duur? Ga dan niet. Aan de andere kant willen we steeds meer: we behangen ons met de meest technisch apparaten met GPS, hartslag, tijd per km, gemiddeld tempo, trainingsschema's enz die volgens mij een vermogen kosten. Daarnaast willen we meteen na de wedstrijd de uitslag op internet hebben wanneer we met de chip hebben gelopen inclusief een verloop van de tijden om de vijf kilometer. De niet geringe kostprijs daarvan moet wel betaald worden door de deelnemer.
Sjaak Sinke - Koudekerke - 30/04/2017 20:19:33

Jan het kan nog gekker met de entreeprijzen voor een hardloopevenement: in de VS betaal je voor een 5k gem.$32.50, een 10k $45 en voor een halve marathon maar liefst $95. Ze zijn dan vaak ook ver van te voren vol. Niet meer te betalen zo'n hobby als je graag wedstrijdjes loopt. Lees hier het onderzoekje daarover: http://briansrunningadventures.com/the-cost-of-racing/
Jos den Hollander - Goes - 30/04/2017 06:56:29

Nog even iets over organiseren. Toevallig las ik begin deze week dat een hardloopwedstrijdje a.s. zaterdag helaas niet door kan gaan. Volgens mij was er ook bijna niemand op de hoogte van deze wedstrijd, dus op zich geen ramp. Toch is dit niet helemaal waar. Deze wedstrijd zou namelijk deel uitmaken van een groter sportevenement en daar ontstaat nu een gat van een uur in het programma. En nog kwalijker: de overkoepelende organisatie is blijkbaar nooit door de hardlooporganisatie op de hoogte gebracht van het niet doorgaan. Zij staan dus een paar dagen voor het evenement voor een pijnlijke verrassing. Het zal wel weer afgedaan worden als een misverstand, maar voor mij is het tekenend.
Jan Roose - Goes - 13/04/2017 18:01:39

Over de hoogte van inschrijfgeld verbaas ik me de laatste tijd ook steeds meer. In mijn boekje “50 jaar hardloper” heb ik er ook een hoofdstuk over geschreven. De organisatie van een eenvoudige wedstrijd kost ongeveer 500 tot 600 euro. Naast de kosten voor een vergunning heb ik het dan over aanschaf startnummers + spelden, vergoedingen tijdwaarneming/registratie ( dikwijls Sjaak Sinke ), speaker, EHBO, andere juryleden en medewerkers ( gebeurt niet overal ), prijsje of herinnering alle deelnemers, ereprijzen, consumptiebonnen medewerkers en nog enkele diversen. Met 100 á 150 deelnemers en aannemende dat je er niets aan wilt verdienen is een inschrijfgeld van € 5,- voldoende. Met een paar sponsors, die bijvoorbeeld consumpties, de accommodatie of prijsjes beschikbaar stellen, kan het nog goedkoper. Als je echter met dure herinneringen komt, maar deze in feite door de deelnemers zelf laat betalen, komt er snel een behoorlijk bedrag bij. Tegenwoordig zijn veel lopen aan een goed doel gekoppeld en daar wordt ook extra inschrijfgeld voor gevraagd. Persoonlijk ben ik daar niet zo voor, maar soms moet ik er ook aan geloven, zoals sinds vorig jaar bij de Kapelsedagloop, waar ik in de organisatie zit, maar niet alleen kan beslissen. Bij mijn 3 JARO crossen is de deelname gratis, omdat ik graag iets terug wil doen voor de sport, die me ruim 50 jaar plezier heeft gegeven. Dat het inschrijfgeld voor een 5 km of een 10 km gelijk is, vind ik niet vreemd. De afstand bepaalt de kosten niet en zeker niet bij dit soort afstanden. Bij een langere afstand ( halve of hele marathon ) komen er nog extra verzorgingsposten bij en zou je eventueel aan iets meer inschrijfgeld kunnen denken. Ik heb misschien wel de helft van mijn wedstrijden in België gelopen en behalve bij de commerciële massalopen, heb ik daar nog nooit inschrijfgeld betaald. Ik ben lid bij ACSS in Stabroek, betaal daar € 35,- contributie per jaar en kan dan gratis aan zo’n 50 wedstrijden meedoen. Maar bij deze wedstrijden staat de atletiek centraal en niet de massa of het goede doel of het erbij horen, e.d. Een andere invalshoek dus dan tegenwoordig bij de meeste organisaties. Overigens lees ik wel eens aankondigingen van Duitse wedstrijden en dat is nog erger. Een 10 km als onderdeel van een stadsmarathon kost daar soms € 35,- !!!!
Jan Roose - Goes - 06/04/2017 18:14:40

Beste Jan een vraag. Binnenkort de Gaperloop in Gapinge. Voor zowel de 5 als de 10 km kost dit bij de na inschrijving 12,50! Hoe is het mogelijk dat 5 km 12,50 kost? De halve van Axel was al de helft goedkoper. Waar komen dit soort prijzen vandaan?
Toon van Vliet - Vlissingen - 06/04/2017 15:37:49


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Nieuwe Kampioenen Dankzij Keto..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
19-05: Leiden Marathon (9)
10 km Tim Kramer (PR 41.20)41.48  M35
10 km Jack Suijkerbuijk (PR 42.35)49.22  M60
halve Pieter Pladdet (PR 1.22.50)1.27.30  M50
halve Jos Gabrielse (PR)1.34.51  M55
halve Rudie Hogervorst (PR 1.43.29)1.48.50  M50
halve Hans Tramper (PR 1.49.09)1.58.30  M50
marath Lion Baas (PR 3.04.55)3.26.15  M40
marath Leendert van de Ven (PR 3.18.23)3.36.51  M55
marath Leon Bisschops (PR 3.31.40)4.01.56  M45
18-05: Ter Specke Bokaal Lisse (1)
1000 m Yunis Stitan (PR)2.28.68  Mse
18-05: Marathon Helsinki (5)
halve Ingrid Koene (PR 1.38.21)1.50.17  V55
halve John Guequierre (PR 1.17.01)1.55.51  M65
halve Gerrit Spaans (PR 1.38.53)1.56.12  M65
halve Ellie Spaans (PR 1.53.12)2.02.57  V60
marath Marius Besuijen (PR 2.43.21)3.23.52  M55
16-05: Avondbaanwedstrijd Naaldwijk (3)
15-05: Avondbaanwedstrijd Dongen (1)
12-05: Great Breweries Marathon Puurs (11)
11-05: Memorial Vertommen-Cuddy Duffel (3)
09-05: Track Meeting Barendrecht (5)
07-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen (12)
05-05: 2e Omloop van het Meetjesland Sint-Laureins (5)
03-05: Track Meeting Utrecht (3)
03-05: Avondbaanwedstrijd Zierikzee (34)
01-05: Knokke 10 KM (8)
01-05: Belgisch Studenten Kampioenschap Oordegem (1)
01-05: Tungri Run Tongeren (1)
28-04: London Marathon Londen (1)
28-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen (34)
18-04: 3000m Meeting Oud-Beijerland (10)
14-04: Enschede Marathon (9)
13-04: Parkloop Schoonhoven (1)
07-04: Marathon Rotterdam (67)
07-04: Marathon Bonn (1)
06-04: 10e Wolvenloop Wachtebeke (5)
31-03: 14e Venloop (18)
31-03: 10 van Halsteren (20)
Atletiek Zeeland © 2019