zaterdag 20 april 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 20-04: Sluitingsprijs SSP Westdorpe
za 27-04: Koningsloop Oostburg
za 27-04: 44e Omloop van Menheerse Ouddorp
zo 28-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen
zo 28-04: 8e Zwaakse Weel loop Kwadendamme
vr 03-05: Avondbaanwedstrijd Zierikzee
vr 03-05: Track Meeting Utrecht
di 07-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
za 11-05: 23e Meidoornloop Nisse
za 18-05: Krammer Run Bruinisse
za 18-05: Lenteloop Terneuzen
za 18-05: Ter Specke Bokaal Lisse
za 18-05: 3e Strandloop voor Hoop Zoutelande
zo 19-05: Rondje Voorne Brielle
zo 19-05: 9e Halve van Renesse
vr 24-05: 4e Gaperloop Gapinge
za 25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem
Recente uitslagen meer uitslagen
za 13-04: 11e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst
vr 12-04: 8e Oranjemuidenloop Arnemuiden
wo 10-04: Kika KWF Run Heinkenszand (123)
za 06-04: 13e Oosterscheldeloop Goes
za 30-03: 25 km van Hulst (152)
za 23-03: 8e Ronde van BRU Bruinisse (120)
za 23-03: 2e Dow trimloop Terneuzen (59)
zo 17-03: 26e Zwinstedenloop Sluis (306)
za 16-03: Corn Boys Loop Sas van Gent (58)
za 16-03: 52e Massaloop Oostkapelle (139)
zo 10-03: 4e Natuurloop Retranchement (43)
za 09-03: 47e Pannekoekloop Westenschouwen (247)
 

Bekijk het van de zonnige kant


dinsdag 21 maart 2017 - Auteur/Bron: Jan Roose

De laatste maanden staat bij mij het hardlopen een beetje op een laag pitje. Een tegenstribbelende rechterknie verhindert fatsoenlijk trainen en dan is elk loopje van 30 minuten of iets langer zeker niet genieten. Voor de afwisseling en de sfeer toch nog aan een paar Belgische veldlopen meegedaan, maar van 40 minuten over 6 km raak je ook niet echt gemotiveerd. Dus nu maar even rust en op mijn 66ste na 53 loopjaren en weinig echte blessures moet ik ook niet gaan klagen. Zoals ik zelf altijd zeg: Wij zijn de hardlopers in de marge, want de echte prestaties moeten geleverd worden door de groep van grofweg 17 – 35 jaar.

Ik zou me volop op mijn organisaties kunnen werpen, maar ook daar krijg ik met twijfels te maken: In een gepland weekend voor één van mijn JARO crossen staat er in Goes ook weer zo’n ludieke Night Light Run op het programma. Hebben we daar concurrentie van en moet ik zoeken naar een andere datum of is dat voor een ander soort lopers? De toename van al dit soort loopjes wordt m.i. nog eens het einde van het reguliere hardlopen. Soms probeer ik dan het vingertje te heffen ( onderwijzer weet je wel ), maar dat nemen ze me niet altijd in dank af.

Op mijn computer schrijf ik dan bladzijden tekst met boze argumenten, maar die zijn op den duur wel bekend en het heeft weinig effect. Ik zend ze niet meer op en na verloop van tijd verwijder ik ze uit mijn documenten. Op sommige sites probeer ik d.m.v. reacties bepaalde nietszeggende stellingen en artikelen nog wel eens belachelijk te maken, maar bij nader inzien heb je daar ook niets aan of men gaat er juist serieus op in, omdat ze te weinig kennis van zaken hebben. Dat laatste is natuurlijk wel komisch, maar het tekent ook het huidige hardlopen.

Ik ga me dus nu maar bezighouden met het verspreiden van hoofdzakelijk leuke nieuwtjes over het hardlopen. Zo is er voor dames, die bang zijn om tijdens het hardlopen aangerand te worden, een hardloopbroek met ingebouwd alarmsysteem. De Duitse Sandra Seilz heeft deze broek ontwikkeld, nadat ze zelf een dergelijke ervaring had. Bij ongewenst contact produceert het 130 decibel. De 150 prototypes waren in een mum van tijd verkocht en dat voor € 110,- per stuk. Nadeel: als je plotseling naar de W.C. moet, dien je eerst het systeem uit te schakelen.

Een Belgische hardloper, die mij 2 jaar geleden om een paar adviezen vroeg, heeft vorige week bij de CPC halve marathon in Den Haag zijn p.r. verbeterd en op 1.25.39 uur gebracht. Nog geen supertijd, hij eindigde een paar plaatsen achter Monique Verschuure en Wilko de Vos, maar deze Belg begon pas met hardlopen in oktober 2014. Na zijn eerste jogging over 8 km in ongeveer 43 minuten tijdens de Kerstcorrida van Leuven nam hij contact met me op. Mijn stukjes op allerlei sites hadden hem overtuigd van mijn deskundigheid!!!!!! Afgelopen december liep hij dezelfde corrida in 29.30 minuten en de halve van Egmond ging ook al ruim binnen de 1.30 uur. Dat alles met gemiddeld 40 tot 50 km per week, maar wel de nodige variatie. Maar eerlijk is eerlijk: het is vooral de verdienste van de loper zelf.

Deze week is de lente officieel begonnen en zondag gaat de zomertijd in en dat is ook zonnig nieuws. Op de laatste dag van de wintertijd staan er in Zeeland liefst 5 wedstrijden op de kalender. Gelukkig mooi verspreid over de provincie en soms voor een andere doelgroep, zoals ze dat tegenwoordig noemen. De zomer betekent ook wedstrijden op de atletiekbaan ( was dat niet de reden dat er ooit atletiekclubs zijn ontstaan? ) met als hoogtepunt het WK in Londen. Ook in Zeeland de nodige baanwedstrijden. Ik kan dan wel weer gaan klagen over ellenlange programma’s en het feit dat er in de topmaanden van de baanatletiek juli en augustus bijna niets te doen is, maar laten we blij zijn dat er nog iets is.

Dinsdag ook de toezegging gekregen van de hardloopwinkel in Goes, dat ze me bij de JARO crossen blijven steunen. Ondanks de mooie wedstrijden afgelopen winter zit ik wel eens met twijfels over het vervolg. Als ik dan echter geruchten hoor over het verdwijnen van crossen, overwin ik deze twijfels snel. Komende winter dus weer de Parkcross in Goes, de Stelleplascross in Heinkenszand en de Kapellecross in hoe kan het anders Kapelle. Alles onder de naam van de hardloopwinkel en dan Cross Series. Details volgen in de loop van dit jaar.

Voorlopig moet ik me dus in conditie houden op de fiets. Gelukkig heb ik 2 racefietsen met binnenbladen van 36. Met mijn pijnlijke knie kan ik dus een ultra licht verzet trappen, zodat ik de zaak niet forceer. Toch valt het met veel tegenwind niet mee. Als het echt niet meer gaat kan ik altijd nog aan de Stella. Lijkt me een zonnig vooruitzicht.

 

Reacties
Schaduw
In mijn zonnige verhaal van vorige week zat uiteraard nog de nodige kritiek. Elke zonnestraal heeft per slot van rekening ook een schaduw. Vijf wedstrijden in Zeeland op dezelfde dag vind ik ook te veel. Jaren geleden schreef ik al dat de trimlopen concurrentie waren voor baan- en crosswedstrijden, maar nu zijn ze dat voor elkaar. Maar met hun uitgebreide programma’s ook voor zichzelf. Hulst had nog de minste last van het overbezette weekend. Ruim 200 deelnemers, waarvan 109 op de hoofdafstand van 25 km. Maar waarom 5 afstanden? Een kort afstandje voor de jeugd vind ik normaal, maar naast een 25 km voor dezelfde leeftijden ook nog een 3, 7,1 en 12,8 km is van het goede teveel.
In Bruinisse ook 4 afstanden met op de langste afstand ook maar 41 deelnemers. Blijkbaar gaat het tegenwoordig vooral om kwantiteit, want met een winnaar op de halve marathon in 1.24. 59 uur en slecht 2 lopers onder de 40 minuten op de 10 km kun je toch moeilijk over kwaliteit spreken. Of waren de afstanden maar bij benadering gemeten?
Uit het krantenbericht van Sjaak begrijp ik dat ook de belangstelling in Domburg niet groot was en bij de baanwedstrijd in Goes verscheen volgens hun website hoofdzakelijk jeugd.
Blijft over de Orionloop in Heinkenszand. Aangezien wij niet over gemotoriseerd vervoer beschikken en dan moeten fietsen, was deze loop de enigste mogelijkheid. Zelf heb ik om eerder genoemde reden besloten een tijdje niet te lopen. Wim zou daar de 8 km lopen en ik zocht vlug een bankje op om in het zonnetje te zitten. Wat een verschil met de mist bij mijn laatste Stelleplascross op dezelfde locatie. De organisatie zat met 5 personen te wachten op de inschrijvers, er stond een start- en finishboog en uit de luidsprekers klonk een gezellig muziekje. Er ontbrak maar één ding: voldoende hardlopers.
Om 13.00 uur gingen er welgeteld 40 mannen en vrouwen van start voor 1 of 2 ronden over dijkjes en het oude spoorwegtraject. Bij de jeugd was er maar 1 jongen voor een rondje rond de plas. Toen ik 3 jaar geleden aan de Orionloop meedeed waren er alleen op de kortste afstand van toen 5,6 km al 55 deelnemers. Dat waren vooral veel mensen van de plaatselijke loopgroep en juist deze initiatiefnemers van het eerste uur hebben zich blijkbaar teruggetrokken uit de organisatie. Niet de concurrentie, maar onderling gekrakeel speelt deze loop dus parten is mijn indruk.
Deze Orionloop moest een klassieker worden op de 3e zaterdag van maart ( het was overigens nu de 4e zaterdag ), maar ik denk dat we de laatste Orionloop wel gehad hebben. Of ze moeten een andere datum kiezen ( elke 2e paasdag? ) en samenwerken met een ervaren organisator. Samenwerken met de Stelleplascross zou ook kunnen, maar aangezien ik niet voor allerlei goede doelenloopjes ben en geen inschrijfgeld wil vragen is dat uitgesloten.
Komend weekend staan er “maar” 4 wedstrijden in Zeeland op de kalender, waarvan 2 in Goes. De Ladies Run zal zich wel redden, maar ik ben benieuwd hoe de deelname bij de andere loop is vergeleken met vorig jaar.
Jan Roose - Goes - 27/03/2017 11:15:49


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: De Belangrijkste Kilometer..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
18-04: 3000m Meeting Oud-Beijerland (10)
14-04: Enschede Marathon (9)
halve Peter Balkenende (PR)1.21.35  M50
halve Ingrid Koene (PR 1.38.21)1.46.18  V55
halve Gerrit Spaans (PR 1.38.53)1.47.39  M65
halve John Guequierre (PR 1.17.01)1.51.55  M65
halve Ellie Spaans (PR)1.53.12  Vse
marath Erwin Harmes (PR 2.29.50)2.30.03  M35
marath Marius Besuijen (PR 2.43.21)3.10.06  M55
marath Henny Strating (PR)3.29.09  V50
marath Rudie Hogervorst (PR)3.41.38  M50
13-04: Parkloop Schoonhoven (1)
07-04: Marathon Bonn (1)
07-04: Marathon Rotterdam (63)
06-04: 10e Wolvenloop Wachtebeke (5)
31-03: 10 van Halsteren (20)
31-03: 14e Venloop (18)
24-03: 31e Parelloop Brunssum (7)
23-03: Wegwedstrijd Naaldwijk (1)
17-03: Stevensloop Nijmegen (8)
10-03: Marato Barcelona (6)
10-03: Halve van Oostvoorne (5)
10-03: AttilaRun Tilburg (3)
09-03: Indoorwedstrijd Gent (1)
03-03: Marathon Tokyo (1)
Atletiek Zeeland © 2019