woensdag 24 april 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 27-04: Koningsloop Oostburg
za 27-04: 44e Omloop van Menheerse Ouddorp
zo 28-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen
zo 28-04: 8e Zwaakse Weel loop Kwadendamme
vr 03-05: Avondbaanwedstrijd Zierikzee
vr 03-05: Track Meeting Utrecht
di 07-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
za 11-05: 23e Meidoornloop Nisse
za 18-05: Krammer Run Bruinisse
za 18-05: Lenteloop Terneuzen
za 18-05: Ter Specke Bokaal Lisse
za 18-05: 3e Strandloop voor Hoop Zoutelande
zo 19-05: Rondje Voorne Brielle
zo 19-05: 9e Halve van Renesse
vr 24-05: 4e Gaperloop Gapinge
za 25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem
zo 26-05: 7e Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk
di 28-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
wo 29-05: 11e Stadsloop Biervliet
Recente uitslagen meer uitslagen
za 13-04: 11e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst
vr 12-04: 8e Oranjemuidenloop Arnemuiden
wo 10-04: Kika KWF Run Heinkenszand (123)
za 06-04: 13e Oosterscheldeloop Goes (193)
za 30-03: 25 km van Hulst (152)
za 23-03: 8e Ronde van BRU Bruinisse (120)
za 23-03: 2e Dow trimloop Terneuzen (59)
zo 17-03: 26e Zwinstedenloop Sluis (306)
za 16-03: Corn Boys Loop Sas van Gent (58)
za 16-03: 52e Massaloop Oostkapelle (139)
zo 10-03: 4e Natuurloop Retranchement (43)
 

Tim Pleijte zet ook 49e Mosselloop naar zijn hand


dinsdag 15 november 2016 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

WESTENSCHOUWEN – Voor heel wat deelnemers was het verrassend, dat in de 49e, en dus bijna vijftigjarige Mosselloop, na talloze jaren als spraakmakende en gemene kuitenbijter te hebben gediend, de steile Elzelingeklim ontbrak. Waarom dat dan? Omdat het volgens een medewerker van Staatsbosbeheer een illegaal pad was. En daarom hebben zij begin dit jaar met opzet deze roemruchte klim ontoegankelijk gemaakt. Schaamteloos zijn van een bijna eeuw oude den, twee forse zijtakken geamputeerd, waarmee onder andere de doorgang versperd wordt. Voor sommigen was het dus niet echt een verrassing.

Is dit weloverwogen natuurbeleid? Of eerder het werk van natuurvandalen? Of zelfs puur machtsvertoon? Door deze opzettelijke blokkade moest noodgedwongen uitgeweken worden naar de iets verder liggende, mulle zandklim om toch uit het laagliggende Hoekeputje te kunnen komen. Deze vervangende klim is weliswaar minder steil, maar wel een stukje langer. De moeilijkheidsgraad zal daarom waarschijnlijk nauwelijks afwijken. Door deze aanpassing is het parcours evenwel op zijn minst 150 meter langer geworden. En dat betekent toch al gauw een half minuutje meer. Het huidige parcoursrecord kan daarom onmogelijk nog langer geldig zijn.

Vorig jaar stelde Tim Pleijte, opgejaagd door Tommy Staal, dit parcoursrecord nog scherper met het kleinst denkbare stapje van één seconde naar 27.48. En was het stuivertje wisselen met Tommy Staal, die hem in 2013 met zeven tellen zijn parcoursrecord uit 2011 had ontnomen. Want ook toen was Tim Pleijte al eens de beste. Ruben Scheurwater zweepte hem toen op naar een tijd van 27.56. En dat was best bijzonder. Want het parcoursrecord had vanaf 1998 met 28.06, op naam gestaan van viervoudig winnaar, John Vermeule.

De 49e Mosselloop kreeg met Tim Pleijte dus dezelfde winnaar als vorig jaar. Al was dat misschien niet eens verrassend. Want wie kan, in het Zeeuwse dan, de trailminnaar momenteel een voet dwars zetten? Althans als hij met de bedoeling is gekomen om te winnen. Zijn naam kan daarom voor de derde keer aan het Mosselscheepje, met alle namen van de jaarlijkse winnaars, worden toegevoegd. Mogelijk lukt het Tim Pleijte ook nog eens, wat betreft overwinningen dan, om John Vermeule ook van deze troon te stoten.

Toch kreeg Tim Pleijte ook dit keer de zege niet op een presenteerblaadje aangeboden. Evenals een week eerder in de Moerschanscross, dwong jonge hond Tim van den Broeke met een bliksemstart, hem al vroeg in de wedstrijd om alle remmen los te gooien. Pas in het zwaarste stuk, met drie elkaar kort opeenvolgende mulle zandklimmen, wist hij de jonge Vlissinger te achterhalen en zelfs voorbij te steken.

Hoewel het verschil na de laatste van deze scherprechters slechts zes tellen bedroeg, kon hij in de laatste twee kilometer over glooiende paden, maar verder zonder noemenswaardige hindernissen, zijn voorsprong op Tim van den Broeke nog uitbouwen tot 26 sec. om te winnen in 28.15. En als je daarop een halve minuut in mindering brengt, zou het mogelijk best een verbetering van het parcoursrecord geweest kunnen zijn.

Of Tim van den Broeke er slim aan deed om net als in de Moerschanscross er vol in te vliegen, blijft vatbaar voor discussie. Prijzenswaardig is echter dat de jonge Vlissinger de hegemonie van Tim Pleijte durft aan te vallen. Want meestal word je daar niet slechter van.

Martijn de Kok moest met 29.30 en als derde, opnieuw ervaren dat de neo-senior voor hem wist te finishen. Bovendien is 49 sec. best een flink gat. In het bos ben je dan echt uit het zicht. Erwin Poldervaart wist met 29.57 nog nipt binnen het half uur te blijven. Niek den Exter, die in 2012 al eens kennis maakte met de slopende Mosselloop, lukte dat met 30.02, net niet. Ralph Wiessner (M35) finishte met 31.26 en een veelzeggende achterstand van 3.11, als zesde. Luuk Balkenende met 31.58, David Schrier met 32.46, Hans Berendsen (Pallas '93) met 32.55 en Boris de Bruijn met 33.02, maakten de Top 10 compleet. Een opmerkelijke deelnemer was Johnny Hoogerland. Hij finishte met 33.59 als 17e overall.

Bij de vrouwen was er alweer nauwelijks spanning. Althans om de overwinning dan. Net als vorig jaar, won Anjolie Engels onbedreigd. Nu met 34.49. Overall finishte zij als 24e. Ook voor haar betekende het de derde overwinning van deze klassieker. Carolien van de Kreeke werd na een langdurige strijd met Leonie Ton en Monique Verschuure, tweede vrouw met 35.57. Leonie Ton finishte met 36.12 als derde. Monique Verschuure met 36.22 als vierde. Baukje Doedee met 37.49 als vijfde.

Direct na het startschot, iets over half twee, vloog Tim van den Broeke er dus alweer vol in. De rest van het omvangrijke veld volgde en vormde op de smalle paden al snel een eindeloos lijkend lang lint. Na ruim één kilometer waren de kanshebbers voor een podiumplek echter al beperkt tot vijf. Tim van den Broeke had een summier gaatje op Tim Pleijte, Martijn de Kok, Niek den Exter en Erwin Poldervaart. Eerste achtervolger Ralph Wiessner viel tussen wal en schip en was daarom al direct veroordeeld tot een solorace.

De korte openingsronde van ongeveer 3km, ging met 9.27 voor Tim van den Broeke, iets trager dan vorig jaar. De revelatie verdedigde hier een kleine voorsprong van 5 sec. op Tim Pleijte. Martijn de Kok, Niek den Exter en Erwin Poldervaart, hadden moeten afhaken bij de Kustmarathon winnaar en zagen hun achterstand steeds groter worden. Zij volgden intussen op 21 sec.

Minder dan één kilometer verder, bij de splitsing van de kleine en lange ronde en ongeveer halverwege wedstrijd, was er weinig veranderd. Hoewel Tim Pleijte ogenschijnlijk al volle bak ging, had de jongste Tim nog steeds een gaatje. Martijn de Kok, Niek den Exter en Erwin Poldervaart hadden hier een achterstand van 24 sec. Een eenzame Ralph Wiessner al 1.12 min. Luuk Balkenende en David Schrier 1.39 min.

Daar werd ook duidelijk dat Anjolie Engels haar voorsprong op het trio vrouwen behoorlijk had uitgebouwd. Zij was daardoor al vrijwel zeker van haar derde zege. Een ruime halve minuut achter de soepel lopende Middelburgse, streden Carolien van de Kreeke, Monique Verschuure en Leonie Ton, nog steeds om de resterende podiumplekken.

Na drie elkaar snel opeenvolgende mul zand klimmen, en met nog iets meer dan twee kilometer te gaan, bleek Tim Pleijte de kop te hebben gepakt. Zijn derde zege was daarom al zo goed als binnen. Weliswaar gaf Tim van den Broeke nog niet meer dan zes tellen toe, maar hij wekte eerder de indruk zich al gewonnen te hebben gegeven, dan er nog in te geloven.

Op dit punt had Martijn de Kok zijn rivalen voor de derde plek weten kwijt te spelen. Maar gezien zijn achterstand van 42 sec, zat er ook niet meer in dan dat. Erwin Poldervaart, de enige niet Zeeuw in de voorhoede en Niek den Exter streden op 59 sec. om niet meer dan de weinig eervolle vierde plaats. Carolien van de Kreeke leek een beslissend gaatje te hebben op Leonie Ton en Monique Verschuure.

Op de langste afstand van ongeveer 8.35 km finishten er 216 deelnemers. Tegen 215 vorig jaar. Eigenlijk opnieuw tegenvallend. Het deelnemersrecord, althans van dit millennium, werd in 2011 met 247 gevestigd.

Al enkele jaren vraag ik me af waarom er naast de langste afstand van ruim acht kilometer ook zo nodig een zes moet zijn. De noodzaak daarvan ontgaat me. Als organisatie zou je toch ook liever geen langzamere lopers op het laatste smalle deel van het parcours wensen, die de snellere hardlopers op de langste afstand mogelijk voor de voeten zouden kunnen lopen. Bovendien lijkt het toch meer dan aannemelijk dat als je 6 km kunt, ook de ruime acht wel zal lukken.

Ook de tienjaars categorieën blijven een doorn in het oog. Evenals de nog steeds belachelijke masters 35 categorie. Nu deed zich zelfs het weinig sportieve feit voor dat er drie seniores werden gehuldigd, die respectievelijk als 6e, 7e en 10e vrouw finishten. En dat is toch tenenkrommend.

Trouwens wanneer wordt er in dit tijdsgewricht van duurzaamheid eens een halt toegeroepen aan die kitsch, die je na het behalen van een ereplaats nog steeds in handen krijgt gestopt? Is er nu echt niets passender te bedenken dan deze afzichtelijke kermisachtige rommel, die uiteindelijk ooit in de kliko zal belanden.

Vorig jaar werd er voor de start gezamenlijk een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers van het brute terroristisch geweld in Parijs te herdenken. Dit jaar miste ik deze eer voor de enige dagen eerder overleden, Delta Sporter Eddy Smit (68). Enkele jaren geleden kreeg hij te horen, ongeneeslijk ziek te zijn. Hoewel veel van de huidige deelnemers deze grossier in clubrecords bij de masters waarschijnlijk niet zullen kennen, zou een eerbetoon en een moment van bezinning bij de eindigheid van ieders leven, op deze plaats passend zijn geweest.

Met 5 graden was de temperatuur frisjes te noemen. Ook gaf de grijze dag geen extra glans aan de in deze periode meestal schilderachtig getinte Boswachterij. Al zijn de fraaie herfstkleuren vooral afkomstig van de geel tot okergeel gekleurde blaadjes van de Amerikaanse vogelkers. Deze exoot is in de loop der jaren steeds verder weten op te rukken en feitelijk een geïmporteerde plaag. Daarom wordt deze opdringerige struik ook wel bospest genoemd. Staatbosbeheer legt deze ontwikkeling blijkbaar nauwelijks een strobreed in de weg. Sterker nog door het regelmatig kappen van de ooit geplante dennen om het verstuiven van het zand tegen te gaan, krijgt deze indringer zelfs steeds meer de gelegenheid te koloniseren. Voldoende licht is namelijk een belangrijke voorwaarde voor het gedijen van deze moeilijk te bestrijden overlever.

De beknopte geschiedenis van de Mosselloop

In 1968 vond tijdens de Mosselfeesten in Zierikzee de eerste Mosselloop plaats. Het parcours was toen ongeveer drie kilometer met start en finish op het Havenplein en een rondje Singels. De plaatselijke mosselvissers hadden er speciaal voor getraind en eerste mosselvisser (5e overall) werd Wim Schot. Het was voor hem aanleiding om zich in 1969 te melden als lid van Delta Sport en nooit meer weg te gaan.

Wim Schot heeft alleen de 2e Mosselloop in 1969 gemist, die toen overigens Duinencross heette. Deze werd toen al georganiseerd in de Boswachterij van Westenschouwen. De volgende edities zou dit zo blijven. Bij de derde en de daarop volgende edities van de Mosselloop was Wim Schot betrokken als atleet/sponsor en later als organisator/sponsor. Diverse Mossellopen heeft hij gestart om daarna mee te lopen. Het startpistool snel afgevend.

De Mosselloop is al jaren ruim acht kilometer lang. Eén kleine ronde van drie kilometer en een grote ronde van iets meer dan vijf kilometer. Het parcours is in al die jaren wel eens gewijzigd. Tot vorig jaar zat er in het parcours de beruchte van Elzelingenklim, ergens halverwege de grote ronde. Deze kuitenbijter is genoemd naar parcourswachter Hans van Elzelingen. Op de top van het duin noteerde hij jarenlang de startnummers van de deelnemers, die hem daar passeerden.

De Mosselloop kreeg regelmatig deelnemers van buiten Zeeland. Onder hen zat vaak een verrassende winnaar zoals Bram Wassenaar en de Belgische topper Marc Nevens. (o.a. Belgisch recordhouder in 1976 op de 1500m, 3.36.86)

Bram Wassenaar kwam in 1973 aan de start en ging nog even het parcours verkennen. Hij wist niet dat het zo lang en zwaar was en toen het tijd was om te starten, was Bram nog niet terug. Onder gemopper is de start toen tien minuten uitgesteld. Gelukkig kwam hij zwaar bezweet nog net op tijd terug om te starten en uiteindelijk zelfs de 6e Mosselloop te winnen.

In 2001 was er i.v.m. 9/11 vrees voor terroristendreiging. Met een simpel lintje was toen een deel van het bos afgezet, waardoor er moest worden teruggevallen op het parcours dat enkele jaren eerder voor het NK cross masters was gebruikt.

Tot ergens eind vorige eeuw vonden alle starts plaats bij de hoofdingang van de Boswachterij, voordat er definitief naar de huidige startplek aan de Lange Rug werd verhuisd.

Jammer is dat in 1978 een stuk van het parcours verhard is door de aanleg van een fietspad. Hoewel ik een voorstander ben van een authentiek parcours, zou ik in dit geval dit stuk liever vervangen zien. Naar de huidige maatstaven was de Mosselloop met haar mooie afwisselende parcours van feitelijk een lange ronde haar tijd ver vooruit.

Dit verslag is een aangepaste versie van dat van vorig jaar.

Reacties
Is het begrip parcoursrecord eigenlijk wel op zijn plaats bij wedstrijden als de Mosselloop. Hoeveel keer is het parcours al niet een beetje of veel veranderd? De meesten kennen waarschijnlijk alleen het parcours met de bijna 2 dezelfde ronden, waarbij in ronde 2 een uitbouw van ongeveer 2 km zit. Persoonlijk vind ik het laatste deel van deze ronde langs de “oude start en finish” redelijk saai en als je dat eruit laat, mijdt je ook deze verharde stukken. Op welk parcours heeft John Vermeule het toenmalige parcoursrecord gevestigd? Ik kan me vooral Mossellopen herinneren, waarbij we uit de andere richting bij de van Elzelingeklim aankwamen, vervolgens na de klim een bocht van 180 graden namen en via de nu weer in het parcours opgenomen brede zandhelling ( maar dan dalend ) terug liepen richting finish. Dus in tegengestelde richting van nu. En was dat toen niet gewoon één grote ronde? Als er over het begrip record zo dikwijls discussie ontstaat, moeten we ons dan niet beperken tot records op een atletiekbaan en dan nog? Hoewel ik de laatste tijd niet meer veel in de bossen van Westenschouwen kom, kan ik toch wel mooiere parcoursen voor de Mosselloop bedenken dan het huidige. En dan denk ik echt niet aan extreme passages, maar gewoon op en af en vooral breed genoeg. Of worden daar al andere wedstrijden op gelopen?
Jan Roose - Goes - 25/11/2016 12:31:11


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
18-04: 3000m Meeting Oud-Beijerland (10)
14-04: Enschede Marathon (9)
13-04: Parkloop Schoonhoven (1)
07-04: Marathon Bonn (1)
07-04: Marathon Rotterdam (63)
06-04: 10e Wolvenloop Wachtebeke (5)
31-03: 14e Venloop (18)
31-03: 10 van Halsteren (20)
24-03: 31e Parelloop Brunssum (7)
23-03: Wegwedstrijd Naaldwijk (1)
17-03: Heuvelland marathon Maastricht (3)
17-03: Stevensloop Nijmegen (8)
10-03: Marato Barcelona (6)
10-03: Halve van Oostvoorne (5)
10-03: AttilaRun Tilburg (3)
09-03: Indoorwedstrijd Gent (1)
03-03: Marathon Tokyo (1)
Atletiek Zeeland © 2019