woensdag 24 april 2019 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculators | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 27-04: Koningsloop Oostburg
za 27-04: 44e Omloop van Menheerse Ouddorp
zo 28-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen
zo 28-04: 8e Zwaakse Weel loop Kwadendamme
vr 03-05: Avondbaanwedstrijd Zierikzee
vr 03-05: Track Meeting Utrecht
di 07-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
za 11-05: 23e Meidoornloop Nisse
za 18-05: Krammer Run Bruinisse
za 18-05: Lenteloop Terneuzen
za 18-05: Ter Specke Bokaal Lisse
za 18-05: 3e Strandloop voor Hoop Zoutelande
zo 19-05: Rondje Voorne Brielle
zo 19-05: 9e Halve van Renesse
vr 24-05: 4e Gaperloop Gapinge
za 25-05: 10e IFAM Outdoor Oordegem
zo 26-05: 7e Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk
di 28-05: Avondbaanwedstrijd Terneuzen
wo 29-05: 11e Stadsloop Biervliet
Recente uitslagen meer uitslagen
za 13-04: 11e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst
vr 12-04: 8e Oranjemuidenloop Arnemuiden
wo 10-04: Kika KWF Run Heinkenszand (123)
za 06-04: 13e Oosterscheldeloop Goes (193)
za 30-03: 25 km van Hulst (152)
za 23-03: 8e Ronde van BRU Bruinisse (120)
za 23-03: 2e Dow trimloop Terneuzen (59)
zo 17-03: 26e Zwinstedenloop Sluis (306)
za 16-03: 52e Massaloop Oostkapelle (139)
za 16-03: Corn Boys Loop Sas van Gent (58)
zo 10-03: 4e Natuurloop Retranchement (43)
 

Hardlopen populair?


woensdag 9 november 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

GOES - Een paar weken geleden besteedde Omroep Zeeland op de radio aandacht aan zogenaamde funloopjes. Nu weer een item over trailrunning op televisie. Niets op tegen, maar het is jammer dat het altijd maar van één kant wordt belicht. Laat ook eens mensen aan het woord met 50 jaar ervaring in het hardlopen, die vooral het niveau achteruit zien hollen. Ik zal dus zelf maar uitgebreid commentaar geven, dat ik overigens voor het grootste deel al enkele weken geleden op papier zette. Hier mijn waarschijnlijk iets te uitgebreide visie:

Op donderdag 3 november 2016 was er in de PZC een hele bladzijde gewijd aan hardlopen. Het volgende weekend was er namelijk van alles te doen: Een groepje Zeeuwen maakte een loopreis naar het buitenland om er een wedstrijd te lopen, de crosscompetitie ging op zaterdag van start met de Moerschanscross in Hulst en op de kop van Schouwen was er op zondag de korte versie van Trail by the Sea. En dat was eigenlijk nog niet alles, want in Vlissingen stond een bike2run op het programma en in Axel ( toch redelijk dicht bij Hulst ) organiseerde men de Appelloop.

“Heb je dan nog deelnemers bij je organisatie”, zou je je kunnen afvragen. Blijkbaar wel, maar of dit een gezonde ontwikkeling is voor de hardloopsport? Je kunt je ook afvragen of je als organisatie nog rekening moet houden met andere hardloopwedstrijden? Ik heb dat altijd geprobeerd, maar met een overvolle kalender is dat wel erg moeilijk en als zelfs atletiekclubs geen rekening met elkaar houden! En tot welk gebied moet je je beperken? Op zondag 30 oktober organiseerde ik voor de eerste keer een Parkcross in Goes. Dat weekend stond er niets gepland in de provincie Zeeland, dus het leek me een goede datum. Later bleek er nog een zogenaamde Halloweenloop op vrijdag te zijn, maar dat bijt elkaar niet echt.

Toch gingen dat weekend tientallen Zeeuwse loopsters en lopers naar wedstrijden buiten de provincie. Daar kun je je als organisator druk om maken, maar hadden ze anders wel aan de Parkcross meegedaan? Een paar misschien, maar de meesten zeker niet. We moeten er in de toekomst maar rekening mee houden, dat er meerdere hardloopevenementen in hetzelfde weekend of op dezelfde dag plaatsvinden in een betrekkelijk klein gebied. Als organisatie moet je dan maar proberen om jouw wedstrijd zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een bepaalde doelgroep. Je m.a.w. vooral druk maken om de lopers, die wel komen en niet omgekeerd.

Toch blijf ik kritisch over de ontwikkelingen in het hardlopen. Funloopjes en trails zijn razend populair. Vrijdag 21 oktober was er een thema over funloopjes op Omroep Zeeland radio. Deze funloopjes, zoals Halloweenrun, colorrun, citytrail, night- en/of lightrun, e.d. zijn hardloopevenementen zonder wedstrijdkarakter, waar plezier en bewegen voorop staan en waar honderden zelfs duizenden mensen als deelnemer op af komen. Ze betalen meestal een fors bedrag aan inschrijfgeld, maar gelukkig vloeit dat dikwijls in de pot voor het goede doel. Zo bewegen is altijd beter dan niets doen, dus verder is er niets mis mee, maar heeft de sport er veel aan?

Afgelopen zomer waren er opmerkingen van met name media en politiek over het gebrek aan een topsportcultuur in onze provincie. We hadden slechts 2 “Zeeuwse” deelnemers aan de Olympische Spelen in Rio. In al de aangesleepte redenen voor dit probleem, geloof ik niet zo. In de atletiek en voor de meesten is dat hardlopen stellen de prestaties in Zeeland en ook landelijk in de breedte al jaren niet veel meer voor. We moeten het hebben van een paar uitzonderingen, die dikwijls niet bevestigen.

Tijdens het NK halve en hele marathon bij de masters is het niveau blijkbaar dusdanig laag, dat er dit jaar limiettijden werden gehanteerd voor de medaillewinnaars. Niet voldaan aan de limiet betekende geen kampioensmedaille. Bij de dames senioren liepen nummer 2 en 3 van het NK marathon tijden boven de 3 uur, maar daar was geen limiet.

Was het in het verleden dan allemaal beter en komt de terugval misschien door deze funloopjes, de totale versnippering in het hardlopen met allerlei nieuwe vormen en hun kampioenschappen en de complete benadering van de sport?

Iedereen kent tegenwoordig de marathon of loopt deze afstand zelf. Daarom neem ik deze afstand als voorbeeld. We zien dan op de televisie fabelachtige tijden in Amsterdam of Rotterdam van vooral donkere atleten en op zo’n 5 á 6 minuten de beste Nederlander ( soms ook een donkere atleet en soms hier niet geboren, want van allochtone afkomst mag ik niet meer zeggen ). Zeeuwen blinken vooral uit in de eigen Kustmarathon, maar die tijden tellen zelfs nationaal niet mee.

Toch was dat ooit anders. De echte Zeeuwen John Vermeule en Kim Reynierse liepen in 1989, dus 27 jaar geleden de marathon in respectievelijk 2.12.22 uur en 2.13.43 uur. Samen met de Zeeuwse Belg Hugo van Duijse de 3 lopers op de Zeeuwse bestenlijst allertijden onder de 2.20 uur.

Als we deze ranglijst verder bekijken zien we bij de beste 50 ( nummer 50 liep 2.38.24 uur ) maar 11 atleten, die daar vanaf 2000 ( 17 jaar ) zijn bijgekomen. De laatste was dit jaar bij de marathon van Amsterdam Wouter Jansen met 2.23.30 uur, maar voor mij is Wouter net zo’n Zeeuw als de eerder aangehaalde Olympische deelnemers. Geboren in Zeeland en misschien bij de junioren nog actief voor een Zeeuwse club, maar als senior ben ik zijn naam bij Zeeuwse wedstrijden nooit tegen gekomen, want toen verbleef hij al in Nijmegen. Blijft een oneindige discussie en is voor dit verhaal verder niet relevant.

De rest ( 39 prestaties in 27 jaar ) is dus gerealiseerd voor 2000, met als oudste prestatie in deze lijst de 2.32.13 uur van Cees Markusse uit 1973. De marathon was toen voor Zeeland nog betrekkelijk nieuw, want Cees en ondergetekende waren een jaar eerder de 6e en 7e Zeeuwse “uutloper” op deze afstand. Nu is deze situatie niet tekenend voor Zeeland, maar geldt ook voor de rest van Nederland. Misschien zelfs wel voor de complete blanke wereld. De blanke wereldtop van 20/30 jaar geleden liep ook al marathons in 2.07 of 2.08 uur, maar deze evolutie heeft zich op misschien een uitzondering na niet voortgezet.

Dat geldt ook op de kortere baanafstanden ( wie loopt er nu nog wedstrijden op de baan!!! ), waar in Nederland en België niemand meer in de buurt van bijvoorbeeld 27.30 minuten op de 10000 meter komt. Of het moet weer een loper zijn met Afrikaanse roots of helaas in sommige gevallen met optimale medische begeleiding ( lees doping ). Maar als we de lat iets minder hoog leggen, zijn ook tijden onder de 29 en zelfs 30 minuten bij de mannen al uitzonderingen.

Vraag al die toppers van toen naar de basis van hun prestaties en ze komen dikwijls met hetzelfde antwoord: hard trainen, dus 2 x per dag en in de winter crossen. En geloof me. Door aan gewone wedstrijden mee te doen op welk niveau dan ook en proberen iets te presteren, kun je ook heel veel plezier of zoals ze tegenwoordig zeggen fun beleven. Hoe kun je het anders ruim 50 jaar volhouden.

 

Reacties
Wat ben ik het ontzettend met Jan Roose eens. Dat kan natuurlijk ook niet anders, want ik ben 69. Ik was inderdaad van die generatie uit de jaren 70, 80 en 90, die zich een slag in de rondte trainde, inderdaad soms twee keer peer dag, met uiteindelijk een p.r. van 2.47.40 en 22 marathons binnen de 3 uur. Ik las laatst een artikel, natuurlijk ook over trailrunning, aangehaald door Koen de Vries, waarin één zin mijn zeer pijnlijk trof: "Voor een marathon krijg je tegenwoordig de handen niet meer op elkaar". Nee, die van mij ook niet voor al die funrunners, die 5, 6 uur of nog langer over de marathon doen. Zij klappen wel voor zichzelf, als ze juichend en lachend en behangen met hun geluids- en drinkapparatuur over de finish komen. Zoals Jan ook stelt; deze mensen bewegen in ieder geval, maar met prestatiesport heeft het helemaal niets te maken. Ik vond het vind al mijn hele leven, dat atletiek o.a. de mooiste sport is, omdat alles meetbaar is. Dat telt blijkbaar niet meer. Uitlopen is het enige dat telt, op welke afstand dan ook. Ik vrees voor Jan en met Jan, dat we een verloren strijd strijden.
Cees van de Bulck - Middelburg - 13/11/2016 13:09:03

Op de site van Omroep Zeeland heeft Huub van Noorden gereageerd op mijn stukje. Huub geeft een paar duidelijke toelichtingen over trailrunning. “De betere hardloper is niet altijd de betere trailer, want er spelen nog andere vaardigheden of in trailjargon CLUKS”. *** Hij neemt het uiteraard op voor zijn sport. Zou ik ook doen, alleen kijk ik verder dan mijn eigen straatje. Verder stelt Huub dat ik maar eens vanachter de computer moet komen om het zelf te ervaren. Aangezien de meesten wel niet zullen kijken op de site van Omroep Zeeland en het artikel daar vrij snel onzichtbaar is, geef ik mijn wederom te lange antwoord op deze iets meer bekeken site v.w.b. hardlopen.

Op mijn leeftijd ( 66 jaar ) heb ik geen behoefte meer aan dit soort ondernemingen. De van Elzelingenhelling bij de Mosselloop is voor mij al een kwelling en daarom doe ik helaas niet meer mee. Kwestie van ouderdom, coördinatie en al die zaken die Huub aangeeft om een goede trailer te zijn. Ik heb echter niets tegen trailrunning. Toen onze bekende Zeeuwse trailrunners nog in de wieg lagen, deed ik in de Ardennen en het Sauerland zo nu en dan al mee aan wat ze hier trails noemen. Ik bleef me echter vooral richten op het zo snel mogelijk afleggen van courante afstanden op de baan en de weg en koos in de winter voor het veldlopen en een paar stratenlopen. Een hoogvlieger was ik niet in het hardlopen, maar tegenwoordig zie ik lopers van mijn vroegere niveau, die zichzelf geweldige trailrunners vinden en dan denk ik: “Maak het niet groter dan het is”.

Anno 2016 is het dus trailrunning of welke variant dan ook en op dezelfde manier hadden we zo’n 30 jaar geleden de opmars van triatlon en duatlon. Voor velen eens iets nieuws en anders, maar mensen die in hun eigen sport de top niet konden bereiken of middelmatig tot weinig presteerden, zagen nieuwe mogelijkheden. De meesten haakten ook weer snel af en van triatlon is in Zeeland bijna niets meer over. In deze combisporten en het trailrunnen allemaal geen probleem in het geval van breedtesporters, maar het betreft ook mensen die bij het hardlopen tegen de nationale top aanzitten. Tim Pleyte rekende ik daar enkele jaren geleden ook bij, toen hij de grens van 30 minuten over 10 km net niet kon doorbreken.*** Lopers met een niveau 32 á 34 minuten over 10 km hadden we er in mijn tijd 13 in een dozijn en dat mocht zich niet eens Zeeuwse subtop noemen, maar ook deze lopers blijven belangrijk voor het opkrikken van het hardloopniveau. Door hun overstap komen er bijvoorbeeld in hardloopwedstrijden “leegtes” in een deelnemersveld. Waar vroeger de top 10 lopers binnen één minuut finishten en elkaar opzweepten naar betere prestaties, zijn dat nu hoogstens 2 lopers en soms zie je hiaten van minuten. Zeker in de top van het veld bij de grote marathons.

Ik las laatst een stukje over een bijeenkomst van een groep Duitse midden en lange afstandslopers van mijn generatie, die toen nationale toppers waren. Geen wereldtoppers, maar voor geïnteresseerden enkele namen: Karl Fleschen, Wolf-Dieter Poschman ( tot voor kort reporter ZDF ), Helmut Urbach, Paul Angenvoorth. Er vielen me een paar uitspraken op:
1. Ze zien de toekomst van de atletiek, maar vooral het hardlopen somber in.
2. Er zijn zoveel nieuwe sporten en/of varianten, waar het behalen van snel succes een stuk gemakkelijker is, dus waarom nog voor het gewone hardlopen kiezen.
3. De meeste stratenlopen, trails, e.d. zijn hoofdzakelijk breedtesportevenementen, waar kwantiteit boven kwaliteit gaat.
4. Wedstrijden worden “verpest” door groepen Afrikanen, die alle motivatie bij de eigen jeugd om hard te trainen wegnemen. Zelfs bij Europese kampioenschappen duiken ze met een nieuw paspoort op.
Ik denk er dus niet alleen zo over. Wat vinden Nederlandse ex toppers eigenlijk van het huidige hardlopen?

Het verschil tussen de huidige trails en de al lang bestaande berglopen ( je hebt wedstrijden alleen bergop, maar ook bergop en bergaf, zoals Swiss Alpine Marathon, Sierra – Zinal, e.d. ) zie ik nog altijd niet, maar bij de bergloopkampioenschappen winnen er ook steeds vaker Afrikanen, dus als die straks de trails ontdekken, zullen de fervente trailliefhebbers weer een andere variant moeten bedenken om te kunnen schitteren. Al die CLUKS zullen de Afrikanen ook wel spoedig onder de knie krijgen. Als ik zie welk niveau *** de beste Nederlandse trail- en ultralopers hebben, kan ik dat geen topsport noemen. Een 10 km onder de 30 minuten of liefst sneller lopen is moeilijker dan een bergtocht van 80 km in 10 uur. Met een beetje training kan bijna iedereen lang lopen, mits je het tempo aanpast.

En als ik het stukje van Marc Hoeben lees, vraag ik me af of al deze lopers niet beter aan het oeroude oriëntatielopen mee moeten gaan doen. Vanwege de populariteit van het trailrunnen ben ik bang, dat het daar ook spoedig dringen zal worden op de smalle paadjes, maar bij oriëntatielopen starten de deelnemers om de beurt en moet je gebruik maken van kaart en kompas ( GPS? ). Ook leuk en zijn in het verleden een paar goede marathonlopers niet met deze sport begonnen?

*** Sommigen zullen de vergelijking tussen een gewone 10 km en een trail of marathon raar vinden, zoiets als appels met peren vergelijken. In hardloopkringen wordt het niveau van hardlopers echter dikwijls herleid naar de 10 km. In principe ( dikwijls ook de praktijk ) kan een snellere 10 km loper ook een snellere marathon of trail lopen, mits, mits, mits.
Jan Roose - Goes - 10/11/2016 16:13:34


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
18-04: 3000m Meeting Oud-Beijerland (10)
14-04: Enschede Marathon (9)
13-04: Parkloop Schoonhoven (1)
07-04: Marathon Rotterdam (63)
07-04: Marathon Bonn (1)
06-04: 10e Wolvenloop Wachtebeke (5)
31-03: 10 van Halsteren (20)
31-03: 14e Venloop (18)
24-03: 31e Parelloop Brunssum (7)
23-03: Wegwedstrijd Naaldwijk (1)
17-03: Heuvelland marathon Maastricht (3)
17-03: Stevensloop Nijmegen (8)
10-03: Halve van Oostvoorne (5)
10-03: Marato Barcelona (6)
10-03: AttilaRun Tilburg (3)
09-03: Indoorwedstrijd Gent (1)
03-03: Marathon Tokyo (1)
Atletiek Zeeland © 2019