zaterdag 17 maart 2018 | Home | Bestenlijsten | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 17-03: 51e Massaloop Oostkapelle
zo 18-03: 4e Stevensloop Nijmegen
zo 18-03: 25e Zwinstedenloop Sluis
zo 18-03: 30e Parelloop Brunssum
za 24-03: 2e Dow trimloop Terneuzen
za 24-03: 7e Ronde van BRU Bruinisse
zo 25-03: 13e Venloop
za 31-03: 25 km van Hulst
za 31-03: Vrijburgloop Vlissingen
ma 02-04: Paas Kustloop Breskens
za 07-04: Sluitingsprijs SSP Westdorpe
za 07-04: 12e Oosterscheldeloop Goes
zo 08-04: 38e Marathon Rotterdam
wo 11-04: Kika KWF Run Heinkenszand
vr 20-04: Avondbaanwedstrijd Goes
vr 20-04: 7e Oranjemuidenloop Arnemuiden
za 21-04: 10e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst
Recente uitslagen meer uitslagen
za 10-03: 46e Pannekoekloop Westenschouwen
za 10-03: Corn Boys Loop Sas van Gent (91)
za 03-03: 29e Kustcross Vlissingen (125)
zo 25-02: 3e Natuurloop Cadzand (56)
za 24-02: Halve van Axel (235)
zo 18-02: 7e Kapellecross Kapelle-Biezelinge (53)
za 17-02: 13e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen (202)
za 17-02: 25 km Scheldeloop Terneuzen (116)
za 10-02: Erpelkappersloop Axel (139)
za 10-02: 24e Grevelingen cross Bruinisse (102)
zo 04-02: 27e Midwinter Halve Marathon Cadzand (374)
za 03-02: 20e Rammekensloop Ritthem (297)
 

Erwin Harmes troeft Huub van Noorden af en wint voor 3e maal op rij Kustloop


dinsdag 6 september 2016 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

VROUWENPOLDER – Al kort na de start van de 10e Kustloop, ontaardde deze ooit als voorbereiding voor de immens populaire Kustmarathon opgezette halve marathon, in een onvervalste titanenstrijd tussen Erwin Harmes en Huub van Noorden. Tim Pleijte deed wel mee, maar mengde zich vanwege een trailklus de volgende dag over de dubbele afstand, niet in de slag om de overwinning. En het niet voluit gaan, leverde hem uiteindelijk zelfs nog de derde podiumplek op. Al was dat met 1.21.29 wel op zeven en een halve minuut van Erwin Harmes, die met 1.13.58 met verve voor de derde keer op rij won. Daarmee bleef de Middelburger iets boven zijn snelste tijd uit 2013. Trouwens, toen was dat maar goed genoeg voor de derde plek achter winnaar Sébastièn Schletterer (1.13.12 en parcoursrecord) en Tim Pleijte.

Huub van Noorden moest met 1.15.31 en op anderhalve minuut van de trotse winnaar, genoegen nemen met de 2e plaats. Een plekje beter dan vorig jaar, toen hij achter de nu afwezige Remy Vasseur, derde werd. Andere kapers waren er niet op de Vrouwenpolderse kust te bekennen. Zoals de afgelopen jaren drie jaar steeds, werd het daardoor in de voorhoede alweer een Zeeuws onderonsje.

Vrijwel meteen na de start, dwong de krachtpatser uit Middelburg, de Bevelandse kilometervreter tot achtervolgen. Ondanks flink weerwerk zag deze zijn achterstand tijdens de slopende halve marathon echter steeds verder oplopen. Aan het begin van de Veersegatdam, na ruim drie kilometer, leek bij een achterstand van 11 seconden nog alles mogelijk.

Maar hoewel op het beruchte negen kilometer lange stuk strand, de wind tegenstond, had Erwin Harmes blijkbaar weinig trek om samen met Huub van Noorden een poging te wagen het parcoursrecord te verbeteren. De omstandigheden waren met laag water en goed weer immers gunstig. Maar de Middelburgse doordouwer zal wel nooit een rekenaar worden. Hij loopt nu eenmaal liever met een leeuwenhart dan met het koppie. En dat pakte nogal eens slecht voor hem uit.

Bij het binnenlopen van de Manteling in Oostkapelle, waar het nog ruim vijf kilometer tot de finish was, bleek de achterstand van Huub van Noorden opgelopen te zijn tot meer dan één minuut. En dat gaf nog weinig hoop op een verrassende wending van de strijd. Aan de finish bleek het uiteindelijke verschil zelfs 1.33 minuut te zijn.

Door de geringe tegenstand, kon Erwin Harmes zaterdag dus opnieuw uitbundig met zijn gladiool zwaaien, naar het op dat moment nog karige publiek. Natuurlijk zien de toeschouwers en uiteraard de organisatie graag aanvallers, maar het moet vanzelfsprekend wel worden beloond met resultaat. Anders blijft het nutteloos. Ben dus nu al benieuwd of de bijna vijfendertigjarige Middelburger, maar nog steeds een pure jonge hond, zich in de aanstaande Kustmarathon ditmaal wel koest zal weten te houden.

Ralph Wiessner, die behoudend was gestart, vond op het strand aansluiting bij Tim Pleijte. Samen maakten ze ontspannen lopend, de bovengemiddelde training af. Hoewel beiden dezelfde brutotijd kregen toebedeeld, bleek de nettotijd van Tim Pleijte zelfs één tel meer te zijn. Toch werd de oudste van de plaatsgenoten, als vierde geklasseerd. Al was het dan maar voor spek en bonen, toch goed dat Tim Pleijte er bij was.

Joeri Versluis met 1.25.28, Johan Melaard met 1.25.46, Floris Willeboordse met 1.26.19, Corné van Belzen met 1.26.27, Stefan Schrier met 1.26.33 en Willem de Korte met 1.28.41, maakten de Top 10 compleet.

Bij de vrouwen was Anjolie Engels voor de 5e keer de beste. Eerder won zij in 2009, 2011,2013 en 2014. Al was haar winnende 1.35.32 haar matigste tijd tot nu toe. Overall werd zij 36e. Yvonne Moerland finishte met 1.38.52 en op 3.20 als tweede vrouw. De Roosendaalse Annelies Postema werd met 1.40.52 derde vrouw. Gertrud van Noorden met 1.42.37 vierde vrouw. Agnes Schipper, de winnares van 2015 met 1.27.26 en daarmee houdster van het parcoursrecord, stond wel bij de 704 voorinschrijvingen, maar bleek dus niet te zijn gestart. In 2014 werd zij tweede, maar won toen een maand later heel overtuigend de Kustmarathon.

Met overwegend zon, 22 graden en een zuidwestenwind van een kleine vier, waren de weersomstandigheden heel wat beter dan vorig jaar, toen het wel erg nat, kil en winderig was.

Dit jaar haalden slechts 484 deelnemers de uitslag. Tegen vorig jaar 524. Het deelnemersrecord stamt uit 2012 en staat op 557.

Hoewel ik graag een Zeeuwse winnaar zie, is een sterkere bezetting voor meer kijkwaardigheid een wens. Met een beetje moeite moeten er toch een aantal Belgen of Nederlanders te vinden zijn, die een dergelijk parcours aanlokkelijk vinden en het de Zeeuwen lastig kunnen maken. Een compliment krijgt de organisatie voor het vasthouden aan 40 jaar voor de masters. Al behoort er met een dergelijke deelname tot 60 jaar met 5jaars categorieën te worden gewerkt.

De Kustloop biedt met negen kilometer strand veel zand, maar nauwelijks hoogteverschil. Pas in de vierde editie (2010) werd het huidige parcours gevonden. In de eerste editie werd er door Oranjezon gelopen en zat er in de laatste kilometers zelfs een heus knollenveld. De tocht door de subtropische tuin werd in 2010 geschrapt en vervangen door een stukje extra strand. Maar de wisselende omstandigheden van strand, temperatuur en wind zullen altijd een grote invloed hebben op de winnende tijd.

Om hinder tussen wandelaars en hardlopers, zoals voorheen te voorkomen, was vorig jaar voor het eerst het tijdstip van de start vervroegd naar half twaalf. Bovendien liepen de wandelaars, die nu dus maar een half uur eerder waren gestart, in het begin een afwijkende route. Het Noordzee strand was zodoende exclusief gereserveerd voor de hardlopers. Vorig jaar moesten de hardlopers nog wel op de Veersegatdam het breed uitgewaaierde wandelveld inhalen. Maar dit jaar was dit ook aangepast door de wandelaars onderlangs het Veerse Meer te laten lopen, waardoor dit probleem nu, althans voor de voorhoede opgelost is.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Komen Sportorganisaties Onder ..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-03: 44e CPC Loop Den Haag (83)
11-03: AttilaRun Tilburg (1)
30 km Lion Baas (PR)2.14.44  M40
10-03: Wegwedstrijd Rheine (1)
10-03: Dordtse Biesbosch halve marathon Dordrecht (5)
04-03: 20 van Alphen Alphen a/d Rijn (2)
25-02: Two Rivers Marathon Zaltbommel (6)
24-02: Halve Marathon Maasland (1)
17-02: NK indoor Senioren Apeldoorn (6)
11-02: 41e Groet uit Schoorl Run (8)
11-02: NK indoor A/B-junioren Apeldoorn (8)
04-02: Midwinter Marathon Apeldoorn (9)
27-01: Sri Chinmoy Races Amsterdam (1)
21-01: Halve Marathon Maassluis (2)
Atletiek Zeeland © 2018