donderdag 26 april 2018 | Home | Bestenlijsten | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 27-04: 43e Omloop van Menheerse Middelharnis
za 05-05: Vrijgezellenloop Vlissingen
zo 06-05: Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk
wo 09-05: 10e Stadsloop Biervliet
vr 11-05: Track Meeting Utrecht
za 12-05: 22e Meidoornloop Nisse
vr 18-05: 18e Stadsloop Middelburg
za 19-05: Ter Specke Bokaal Lisse
ma 21-05: Pinksterwedstrijd Hulst
vr 25-05: 7e Schellachloop Middelburg
za 26-05: 9e IFAM Outdoor Oordegem
zo 27-05: 28e Leiden Marathon
zo 27-05: 8e Halve van Renesse
wo 30-05: Hoek Run
Recente uitslagen meer uitslagen
zo 22-04: 7e Zwaakse Weel loop Kwadendamme
za 21-04: 10e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst
vr 20-04: 7e Oranjemuidenloop Arnemuiden
za 07-04: Sluitingsprijs SSP Westdorpe (84)
za 07-04: 12e Oosterscheldeloop Goes (185)
ma 02-04: Paas Kustloop Breskens (77)
za 31-03: 25 km van Hulst (186)
za 31-03: Vrijburgloop Vlissingen (85)
za 24-03: 7e Ronde van BRU Bruinisse (127)
za 24-03: 2e Dow trimloop Terneuzen (62)
zo 18-03: 25e Zwinstedenloop Sluis (307)
za 17-03: 51e Massaloop Oostkapelle (95)
 

Een avondje Goes on Track en andere zaken.


zaterdag 13 augustus 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

GOES - Het was vrijdagavond in ieder geval goed weer. Misschien een beetje te veel wind voor echt goede tijden op de 3000 meter, maar voor de rest toch een geslaagde avond. Als het geregend had zoals donderdag was ik waarschijnlijk thuis gebleven.

Een tijdje terug had ik nog een priemende opmerking gemaakt n.a.v. het eeuwige geklaag van een uit onze provincie afkomstige voormalige topsportster, maar deze week zag ik het lopen van een wedstrijd zelf ook helemaal niet zitten.

Zeker niet toen er in het begin van de week eigenlijk nog niet zoveel deelnemers op de lijst stonden en ik misschien wel tegen lopers van onder de 12 minuten zou moeten starten. Rug en benen willen niet zo goed de laatste weken en dan is hardlopen helemaal niet zo leuk.

Pas toen ik mijn wedstrijdschoentjes aan had op de baan voelde het iets beter en besloot ik de wedstrijd zonder te veel forceren uit te lopen. Met de slechtste tijd van de avond en uit mijn loopbaan lukte dat in ieder geval.

Toen kwam echter de grote verrassing. Of ik even bij André Boonen en speaker Niek Flipse wilde komen. André Boonen is de trainer van het Belgische AC Duffel, waar AV’56 al jaren een band mee onderhoudt. Elk jaar overheersen zijn atleten de Goese Wallenloop, maar ook internationaal heeft deze club successen geboekt.

Vorig jaar bij de Wallenloop had ik André mijn boek “50 jaar hardlopen” gegeven en nu kreeg ik het terug. Niet omdat André het boek niet de moeite waard vond ( vooral voor onze generatie is het een mooi boek ), maar hij had er een paar prominente Belgische hardlopers hun handtekening in laten zetten.

Allereerst baron Gaston Roelants, de Olympisch kampioen op de 3000 meter steeple in 1964, vroeger wereldrecordhouder van het uur en de 20 km, winnaar van talloze grote veldlopen en nog veel meer.

Toen ik thuis kwam ontdekte ik echter ook de handtekeningen van Karel Lismont en Leon Schots. Lismont was al op zijn 21e Europees kampioen op de marathon, maar behaalde ook op de olympische marathon medailles. Leon Schots is iets minder bekend, maar werd in 1978 wel wereldkampioen veldlopen.

Gelukkig is er tijdens zo’n atletiekwedstrijd genoeg tijd om met anderen te praten. Meestal gaat het dan toch over aan hardlopen gerelateerde zaken. Gisela Nijsse wil komende winter wel aan de crossen meedoen, maar gaat dan eerst een paar trailschoenen kopen, want bij haar debuut op de Stelleplas vorig jaar gleed ze steeds weg op haar normale hardloopschoenen.

Zijn alle trailschoenen echter altijd geschikt voor de crossen? Bij een cross is de keuze van schoenen altijd moeilijk. Op een bos- of zandparcours zullen de weersomstandigheden niet veel invloed hebben op de bodem, maar op andere parcoursen wel.

Wat er nu keihard bij ligt is van oktober t/m februari misschien wel een modderpoel. Maar ook op korte termijn kan er veel veranderen. Vroeger werd er door bijna iedereen op spikes gelopen bij een cross. Je paste alleen de lengte van de spikespunten aan.

Spikes dragen doet echter niet iedereen en dat kost gewenning door bijvoorbeeld een geringe drop. Baanspikes gingen in de modder ook nog wel een uit. Nu zijn er speciale crossspikes met iets meer profiel en zelfs modellen zonder de puntjes.

Op redelijk droge parcoursen kun je ook op lichte wegwedstrijdschoenen lopen. Sommige trailschoenen zijn ook uitermate geschikt, als ze maar niet te zwaar zijn en de noppen van het profiel niet te dicht bij elkaar staan.

Anders blijft daar kilo’s modder inhangen en dat loopt van geen meter. In de gespecialiseerde winkels zullen ze je ongetwijfeld kunnen helpen, ook al moeten ze het misschien speciaal bestellen. Kijk anders eerst eens op internet naar geschikte modellen. Hier een paar voorbeelden:


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Danny Meeus: Erwin Harmes Wint Marathon Zee..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
22-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen (11)
19-04: 3000m Meeting Oud-Beijerland (7)
15-04: Bergse Monumentenloop Bergen op Zoom (11)
14-04: 9e Wolvenloop Wachtebeke (7)
08-04: 38e Marathon Rotterdam (98)
08-04: Marathon Rome (1)
25-03: 10 van Halsteren (13)
25-03: Halve marathon Lier (1)
25-03: 13e Venloop (45)
18-03: 4e Stevensloop Nijmegen (4)
18-03: Utrecht Marathon (2)
18-03: Scheveningen/Zandvoort strand marathon (3)
18-03: 30e Parelloop Brunssum (9)
11-03: 44e CPC Loop Den Haag (85)
11-03: AttilaRun Tilburg (1)
10-03: Wegwedstrijd Rheine (1)
10-03: Dordtse Biesbosch halve marathon Dordrecht (5)
04-03: 20 van Alphen Alphen a/d Rijn (2)
Atletiek Zeeland © 2018