dinsdag 19 juni 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator eindtijd | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
wo 20-06: Avondbaanwedstrijd Vlissingen
do 21-06: 19e Molenloop Stellendam
za 23-06: Zeeuwse kampioenschappen Oostburg
zo 24-06: Grote Prijs Lokeren
zo 24-06: 35e Halve Marathon Roosendaal
zo 01-07: Internationaal Antwerps Atletiekgala Merksem
di 03-07: 1e Zomerloop IJzendijke
wo 04-07: 29e Stratenloop Zoutelande
di 10-07: 2e Zomerloop Cadzand-Bad
wo 11-07: 8e Sportvissersloop Yerseke
vr 13-07: Track Meeting Utrecht
za 14-07: Guldensporenmeeting Kortrijk
di 17-07: 3e Zomerloop Retranchement
wo 18-07: 39e Stratenloop Westkapelle
di 24-07: 4e Zomerloop Groede
Recente uitslagen meer uitslagen
vr 15-06: 10e Lepraloop Oostkapelle
vr 08-06: 10e Griffioenloop Middelburg (149)
za 02-06: Ladiesrun Goes
vr 01-06: 3e Gaperloop Gapinge (199)
wo 30-05: Hoek Run (45)
zo 27-05: 8e Halve van Renesse (442)
vr 25-05: 7e Schellachloop Middelburg (175)
vr 18-05: 18e Stadsloop Middelburg (399)
za 12-05: 22e Meidoornloop Nisse (325)
wo 09-05: 10e Stadsloop Biervliet (135)
zo 06-05: Worstel en kom boven loop Wolphaartsdijk (47)
za 05-05: Vrijgezellenloop Vlissingen (30)
 

Avondbaanwedstrijd Goes


maandag 23 mei 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

GOES - Wie A zegt, moet B zeggen. Heb ik van deze avondwedstrijd ergens een verslagje gelezen in de PZC? Wel iets over de trimlopen in Middelburg en Wolphaartsdijk. Misschien heb ik het over het hoofd gezien, of was het niet de moeite waard. Dus schrijf ik er maar iets over.

Voor baanatletiek waren het vrijdagavond goede omstandigheden. Lekker weer en een gezellige sfeer met een goed werkende geluidsinstallatie. Kundig commentaar van Niek Flipse, die de prestaties op waarde weet te schatten. Helaas een soms haperende tijdwaarneming en eigenlijk iets te weinig deelnemers.

Het complete programma had op deze manier nog wel compacter gekund. Voordeel was, dat alles op tijd verliep, maar series 100 meter met 3 á 4 deelnemers vind ik als toeschouwer niet aantrekkelijk. Maar eigenlijk was ik geen toeschouwer, want ik moest toch nog zo nodig meedoen aan de Engelse mijl.

Dit nummer was in ieder geval goed bezet met 3 series, waarvan Tim van den Broeke in 4.27.88 minuten de snelste was. Hij had ruim 4 seconden voorsprong op Ronnie Overgaauw, die met 4.32.27 minuten wel zijn p.r. op deze niet veel gelopen afstand verbeterde. Sebastiaan Heikoop vestigde met 4.50.87 minuten een nieuw Zeeuws record bij de mannen 45. Bij de dames was Monique Verschuure met 5.38.95 de snelste.

Opvallend veel junioren en masters aan de start in vergelijking met het aantal senioren. Op de 400 meter was Pelle Gelderblom als A junior met 51.62 seconden de snelste. Pelle won ook de 100 meter in 11.44 seconden. Verder bleef op deze afstand alleen master Cees Jan Berman met 11.82 seconden onder de 12 seconden.

Bij de dames op de 400 meter noteerde Anjolie Engels met 60.28 seconden de beste tijd en dat betekende tevens een Zeeuws record in de categorie vrouwen 35. Nog opvallende prestaties op de 400 meter vond ik de 59.40 seconden van master Ivar van den Bos en de 59.60 seconden van Jacques Zaman, een Zeeuws record bij de mannen 55.

Bij de technische nummers, waar ik als loper uiteraard niet zoveel benul van heb, vielen me de prestaties van 2 kogelstoters op. Bij de junioren jongens B Ruud Louter met 15.15 meter en bij de dames Marieke Riemens met 14.00 meter precies. Als er nog meer aansprekende prestaties zijn geleverd hoor ik dat graag in de reacties.

Deze wedstrijd stond ook open voor niet leden van de atletiekunie, maar ik heb niemand uit die groep op de lijsten kunnen ontdekken. Toch te moeilijk om in te schrijven? Op 12 augustus krijgen jullie een herkansing en dat geldt ook voor alle andere atleten.

Vorig jaar was deze Goes on Track meeting een groot succes. Op het programma staan een sprint- en werptweekamp, alsmede een 3000 meter. Door sponsoring van diverse firma’s kan er weer prijzengeld worden gegeven en ook voor het verbeteren van baanrecords worden de atleten beloond. Raadpleeg voor deze en andere baanwedstrijden de kalender op deze site.

Reacties
Ik heb de reactie van Jos eerst een paar keer goed moeten lezen. Ik dacht eerst dat hij bedoelde dat de prestaties van ruim 25 jaar geleden zo sterk waren, dat de huidige generatie daar toch nooit meer aan kan tippen. Het Goese baanrecord op de 10000 meter bijvoorbeeld staat nu op 31.17.8 minuten en stamt ook al uit 1991. N.a.v. een soortgelijke discussie hebben we enkele jaren geleden al snellere tijden gevonden uit de jaren 70 gelopen op de sintelbaan in Goes, dus het zou kunnen. Maar gezien zijn voorbeeld van de oude en de nieuwe speer, bedoelt Jos dat dus kennelijk niet. Blijft de vraag: Wat verstaan we onder een baanrecord? Voor mij geldt de locatie, voor Jos en anderen het materiaal van de baan, meestal toplaag genoemd. De atletiekbaan in Goes ligt al sinds 1969 op dezelfde plaats. Daarvoor hielden we wedstrijden op een grasbaantje op het hoofdvoetbalveld van vv Goes. Dat baantje moest elke keer opnieuw worden uitgemeten en gekalkt en was ongeveer 300 meter lang. De sprintbaan ( ik heb er nog een foto van ) lag ergens als een diagonaal op het veld en voor verspringen en kogelstoten waren er vaste voorzieningen. Hier geleverde prestaties kun je dus sinds 1969 niet als een baanrecord voor Goes beschouwen. Na 20 jaar kregen we kunststof en de baan met dit materiaal werd eind 1989 opgeleverd en in mei 1990 officieel geopend. Maar het bleef dezelfde locatie. Intussen is ook deze baan al eens voorzien van een nieuwe toplaag, omdat het materiaal wel verslijt. Niemand haalt het dan in zijn hoofd om vanaf die dag weer nieuwe records in te voeren. In Walcheren heb je een totaal andere situatie. De banen in Vlissingen en Middelburg zijn vervangen door een nieuwe baan op een andere plaats. Je spreekt dan over de baanrecords van Vrijburg. De records van Baskenburg en de Nassaulaan kun je net als bij de oude speer niet meer verbeteren. Hoe hebben andere clubs dat gedaan, toen hun accommodatie een andere toplaag kreeg? Eigenlijk zou deze discussie totaal overbodig moeten zijn, want je mag verwachten dat met de huidige wetenschap, trainingsleer en andere faciliteiten al die oude records al lang uit de boeken gelopen, gesprongen, geworpen en gestoten zouden zijn. Maar helaas is dat niet zo en blijven oude mannetjes zeuren over de vergane glorie en hoeveel beter het vroeger toch niet was. Doe er iets aan!!!!
Jan Roose - Goes - 11/06/2016 14:45:21

Wat heb je aan het vermelden van baanrecords op een oude baan die je toch niet meer kunt verbreken? Dat geldt b.v. ook voor het Zeeuwse record "oude" speer van Peter Catsman. Men gebruikt nu een ander model met een ander zwaartepunt waardoor minder ver kan worden gegooid. Er is dus niemand meer die het oude record kan verbreken. Het record met de nieuwe speer van Frank Zweedijk is overigens ook al verder dan dat van de oude speer.
Jos den Hollander - Goes - 10/06/2016 18:49:18

Bij het bericht over de verbetering van het baanrecord op de mijl in Zierikzee ( zie uitslagen van de Zeeuwen op deze site ) in de PZC van deze ochtend moest ik denken aan de documentaire op de VRT eerder deze week over de invloed van het materiaal op sportprestaties. Jesse Owens liep in 1936 een wereldrecord van 10.3 seconden op de 100 meter op een sintelbaan, zonder startblok ( alleen zelf gegraven kuiltjes in de baan ) en op een paar lederen spikes met pinnen van zo’n 2 cm. De makers van deze documentaire lieten de nummer 3 van het laatste WK op de 100 meter in “dezelfde condities” een 100 meter lopen en deze Canadees ( de naam ontschiet me even ) kwam slechts tot 11.0 seconden. Niet helemaal dezelfde condities, want het was geen echte wedstrijd. Waarom dit verhaal? Kees Verkerke zou dit baanrecord gelopen hebben in 1984. De atletiekbaan van Zierikzee was toen nog geen kunststofbaan, maar bestond voor 100 meter uit sintels en 300 meter uit gras. Kees heeft volgens de ranglijsten in zijn loopbaan maar 1 keer een mijl gelopen, maar 5 jaar eerder liep hij wel 3.57.6 minuten op een 1500 meter. Dat is ongeveer 4.23 minuten op een mijl, dus aanmerkelijk sneller dan dit baanrecord. Kijk om te vergelijken maar in de uitslag naar het p.r. van zijn generatiegenoot Gerard Bras, die ook een 1500 meter onder de 4 minuten ( 3.55.3 minuten ) kon lopen. Wel eerlijk van Delta Sport om baanrecords ook mee te rekenen op de oude baan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Goes, waar alle prestaties van voor het kunststof blijkbaar niet meer meetellen. Beetje vreemd, want de baan ligt per slot van rekening op dezelfde plaats. Ook positief is het aantal deelnemers aan deze wedstrijd met behoorlijk veel jongeren. En ook nog eens met redelijke tijden. Zit de baanatletiek dan toch in de lift? Volgende week in Vlissingen krijgen ze een nieuwe kans.
Jan Roose - Goes - 10/06/2016 14:40:20


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Hans Corbijn: De Laatste Lepraloop!..
Hans Corbijn: De Laatste Lepraloop!..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
17-06: Dwars door Geel (1)
10 km Paola van Gilst (PR 40.10)40.53  V45
16-06: 31e Bavoloop Rijsbergen (9)
10 km Erwin Harmes (PR 31.18)32.17  M35
10 km Patrick de Vos (PR 32.14)32.27  Mse
10 km Heddie Nieuwdorp (PR 37.24)37.31  M60
10 km Ronald Geertse (PR)39.02  M35
10 km Johan Karelse (PR 36.55)39.18  M45
10 km Lion Baas (PR 41.27)41.39  M40
10 km Jaco Rip (PR 40.41)42.46  M40
10 km Annette Bevelander (PR)44.01  Vse
5 km Adrie van Bavel (PR 22.57)23.43  M55
16-06: NK A/B-junioren Emmeloord (7)
3000 m Bereket Petersen (PR 8.56.34)9.01.69  JoB
1500 m Bezuayehu Petersen (PR 4.07.06)4.13.49  JoB
800 m Paavo de Leng (PR 2.03.76)2.06.34  JoB
200 m Ruben Heijnen (PR)23.79  JoA
100 m Ruben Heijnen (PR)11.71  JoA
kogel Esther Bolle (PR)7.52  MeA
kogel Ruud Louter (PR)15.42  JoA
14-06: Track Meeting Dordrecht (2)
3000 m Hassan Mahamed (PR 9.05.52)9.17.37  JoA
3000 m Emma van Mourik (PR 11.42.61)13.25.11  Vse
13-06: Hardloopgala Gilze (9)
5 km Job de Feijter (PR)16.16  Mse
5 km Martijn Tissink (PR 16.49)17.25  Mse
5 km Shirin van Anrooij (PR 17.43)17.56  MeB
5 km Monique Verschuure (PR)18.08  V35
5 km Tim Kramer (PR)19.34  Mse
5 km Paola van Gilst (PR 19.39)20.12  V45
5 km Lindy van Anrooij (PR 20.13)20.31  Vse
5 km Annet van der Linde (PR)20.48  V45
5 km Jan van Laarhoven (PR)22.30  M65
12-06: Avondbaanwedstrijd Terneuzen (24)
09-06: Baanwedstrijd Zierikzee (14)
09-06: 36e Nationale Lenteloop Papendrecht (2)
09-06: 47e Gouden Spike Leiden (1)
08-06: Nijmegen Global Athletics (3)
06-06: Pagnevaartloop Oudenbosch (4)
03-06: 8e Brabantse Wal Marathon Bergen op Zoom (43)
03-06: NK Masters Gouda (1)
02-06: Putbosmeeting Oordegem (10)
02-06: Van Goghloop Zundert (3)
01-06: Track Meeting Utrecht (5)
27-05: 28e Leiden Marathon (25)
27-05: Halve Marathon Hoogvliet (1)
26-05: 9e IFAM Outdoor Oordegem (5)
21-05: Pinksterwedstrijd Hulst (13)
21-05: Memorial Vertommen-Cuddy Duffel (9)
19-05: 7e Bokkenloop Sinaai (5)
19-05: Ter Specke Bokaal Lisse (3)
18-05: Track Meeting Wageningen (2)
17-05: Track Meeting Barendrecht (6)
16-05: Verkerkloop Zwijndrecht (4)
13-05: Marathon Tilburg (5)
12-05: Kaaienloop Oosterhout (3)
11-05: Track Meeting Utrecht (4)
10-05: Harry Schulting Games Vught (12)
10-05: Golden Tenloop Delft (2)
10-05: 15 km van Standdaarbuiten (8)
06-05: 1e Omloop van het Meetjesland Sint-Laureins (9)
01-05: Knokke 10 KM (4)
27-04: Vlietloop Oud-Gastel (4)
22-04: Antwerp 10 Miles & Marathon Antwerpen (11)
Atletiek Zeeland © 2018