dinsdag 18 december 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 22-12: Natuurloop Axel
za 22-12: 19e Aagtekerke Run
wo 26-12: Kerstloop Dishoek
do 27-12: Snertloop Arnemuiden
za 29-12: Eindejaarscross Axel
za 29-12: Stratenloop Menheerse Middelharnis
ma 31-12: Tankloop Westkapelle
ma 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet
vr 04-01: Ondoloop Sint Laurens
za 05-01: Jeff Thuy Memorial Heikant
za 05-01: 58e Wallenloop Goes
zo 06-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen
za 12-01: Steense Rattenloop Sint Jansteen
za 12-01: 47e Deltacross Westenschouwen
za 19-01: 1e Dow trimloop Terneuzen
Recente uitslagen meer uitslagen
zo 09-12: Jules Unlimitedloop Breskens
za 08-12: Halve Marathon Terneuzen (112)
za 01-12: 26e Inkelcross Kruiningen (149)
zo 25-11: 19e Zakloop Nisse (588)
za 24-11: 33e Elderschanscross Aardenburg (138)
za 17-11: 18e Hobbeldebobbelloop Zoutelande (314)
zo 11-11: 1e Natuurloop Retranchement (60)
za 10-11: 51e Mosselloop Westenschouwen (286)
za 10-11: Jeff Thuy Memorial Heikant (100)
zo 04-11: 8e Trail By The Sea Renesse (416)
za 03-11: Appelloop Axel (168)
za 03-11: 33e Moerschanscross Hulst (138)
 

Avondbaanwedstrijd Goes


maandag 23 mei 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

GOES - Wie A zegt, moet B zeggen. Heb ik van deze avondwedstrijd ergens een verslagje gelezen in de PZC? Wel iets over de trimlopen in Middelburg en Wolphaartsdijk. Misschien heb ik het over het hoofd gezien, of was het niet de moeite waard. Dus schrijf ik er maar iets over.

Voor baanatletiek waren het vrijdagavond goede omstandigheden. Lekker weer en een gezellige sfeer met een goed werkende geluidsinstallatie. Kundig commentaar van Niek Flipse, die de prestaties op waarde weet te schatten. Helaas een soms haperende tijdwaarneming en eigenlijk iets te weinig deelnemers.

Het complete programma had op deze manier nog wel compacter gekund. Voordeel was, dat alles op tijd verliep, maar series 100 meter met 3 á 4 deelnemers vind ik als toeschouwer niet aantrekkelijk. Maar eigenlijk was ik geen toeschouwer, want ik moest toch nog zo nodig meedoen aan de Engelse mijl.

Dit nummer was in ieder geval goed bezet met 3 series, waarvan Tim van den Broeke in 4.27.88 minuten de snelste was. Hij had ruim 4 seconden voorsprong op Ronnie Overgaauw, die met 4.32.27 minuten wel zijn p.r. op deze niet veel gelopen afstand verbeterde. Sebastiaan Heikoop vestigde met 4.50.87 minuten een nieuw Zeeuws record bij de mannen 45. Bij de dames was Monique Verschuure met 5.38.95 de snelste.

Opvallend veel junioren en masters aan de start in vergelijking met het aantal senioren. Op de 400 meter was Pelle Gelderblom als A junior met 51.62 seconden de snelste. Pelle won ook de 100 meter in 11.44 seconden. Verder bleef op deze afstand alleen master Cees Jan Berman met 11.82 seconden onder de 12 seconden.

Bij de dames op de 400 meter noteerde Anjolie Engels met 60.28 seconden de beste tijd en dat betekende tevens een Zeeuws record in de categorie vrouwen 35. Nog opvallende prestaties op de 400 meter vond ik de 59.40 seconden van master Ivar van den Bos en de 59.60 seconden van Jacques Zaman, een Zeeuws record bij de mannen 55.

Bij de technische nummers, waar ik als loper uiteraard niet zoveel benul van heb, vielen me de prestaties van 2 kogelstoters op. Bij de junioren jongens B Ruud Louter met 15.15 meter en bij de dames Marieke Riemens met 14.00 meter precies. Als er nog meer aansprekende prestaties zijn geleverd hoor ik dat graag in de reacties.

Deze wedstrijd stond ook open voor niet leden van de atletiekunie, maar ik heb niemand uit die groep op de lijsten kunnen ontdekken. Toch te moeilijk om in te schrijven? Op 12 augustus krijgen jullie een herkansing en dat geldt ook voor alle andere atleten.

Vorig jaar was deze Goes on Track meeting een groot succes. Op het programma staan een sprint- en werptweekamp, alsmede een 3000 meter. Door sponsoring van diverse firma’s kan er weer prijzengeld worden gegeven en ook voor het verbeteren van baanrecords worden de atleten beloond. Raadpleeg voor deze en andere baanwedstrijden de kalender op deze site.

Reacties
Ik heb de reactie van Jos eerst een paar keer goed moeten lezen. Ik dacht eerst dat hij bedoelde dat de prestaties van ruim 25 jaar geleden zo sterk waren, dat de huidige generatie daar toch nooit meer aan kan tippen. Het Goese baanrecord op de 10000 meter bijvoorbeeld staat nu op 31.17.8 minuten en stamt ook al uit 1991. N.a.v. een soortgelijke discussie hebben we enkele jaren geleden al snellere tijden gevonden uit de jaren 70 gelopen op de sintelbaan in Goes, dus het zou kunnen. Maar gezien zijn voorbeeld van de oude en de nieuwe speer, bedoelt Jos dat dus kennelijk niet. Blijft de vraag: Wat verstaan we onder een baanrecord? Voor mij geldt de locatie, voor Jos en anderen het materiaal van de baan, meestal toplaag genoemd. De atletiekbaan in Goes ligt al sinds 1969 op dezelfde plaats. Daarvoor hielden we wedstrijden op een grasbaantje op het hoofdvoetbalveld van vv Goes. Dat baantje moest elke keer opnieuw worden uitgemeten en gekalkt en was ongeveer 300 meter lang. De sprintbaan ( ik heb er nog een foto van ) lag ergens als een diagonaal op het veld en voor verspringen en kogelstoten waren er vaste voorzieningen. Hier geleverde prestaties kun je dus sinds 1969 niet als een baanrecord voor Goes beschouwen. Na 20 jaar kregen we kunststof en de baan met dit materiaal werd eind 1989 opgeleverd en in mei 1990 officieel geopend. Maar het bleef dezelfde locatie. Intussen is ook deze baan al eens voorzien van een nieuwe toplaag, omdat het materiaal wel verslijt. Niemand haalt het dan in zijn hoofd om vanaf die dag weer nieuwe records in te voeren. In Walcheren heb je een totaal andere situatie. De banen in Vlissingen en Middelburg zijn vervangen door een nieuwe baan op een andere plaats. Je spreekt dan over de baanrecords van Vrijburg. De records van Baskenburg en de Nassaulaan kun je net als bij de oude speer niet meer verbeteren. Hoe hebben andere clubs dat gedaan, toen hun accommodatie een andere toplaag kreeg? Eigenlijk zou deze discussie totaal overbodig moeten zijn, want je mag verwachten dat met de huidige wetenschap, trainingsleer en andere faciliteiten al die oude records al lang uit de boeken gelopen, gesprongen, geworpen en gestoten zouden zijn. Maar helaas is dat niet zo en blijven oude mannetjes zeuren over de vergane glorie en hoeveel beter het vroeger toch niet was. Doe er iets aan!!!!
Jan Roose - Goes - 11/06/2016 14:45:21

Wat heb je aan het vermelden van baanrecords op een oude baan die je toch niet meer kunt verbreken? Dat geldt b.v. ook voor het Zeeuwse record "oude" speer van Peter Catsman. Men gebruikt nu een ander model met een ander zwaartepunt waardoor minder ver kan worden gegooid. Er is dus niemand meer die het oude record kan verbreken. Het record met de nieuwe speer van Frank Zweedijk is overigens ook al verder dan dat van de oude speer.
Jos den Hollander - Goes - 10/06/2016 18:49:18

Bij het bericht over de verbetering van het baanrecord op de mijl in Zierikzee ( zie uitslagen van de Zeeuwen op deze site ) in de PZC van deze ochtend moest ik denken aan de documentaire op de VRT eerder deze week over de invloed van het materiaal op sportprestaties. Jesse Owens liep in 1936 een wereldrecord van 10.3 seconden op de 100 meter op een sintelbaan, zonder startblok ( alleen zelf gegraven kuiltjes in de baan ) en op een paar lederen spikes met pinnen van zo’n 2 cm. De makers van deze documentaire lieten de nummer 3 van het laatste WK op de 100 meter in “dezelfde condities” een 100 meter lopen en deze Canadees ( de naam ontschiet me even ) kwam slechts tot 11.0 seconden. Niet helemaal dezelfde condities, want het was geen echte wedstrijd. Waarom dit verhaal? Kees Verkerke zou dit baanrecord gelopen hebben in 1984. De atletiekbaan van Zierikzee was toen nog geen kunststofbaan, maar bestond voor 100 meter uit sintels en 300 meter uit gras. Kees heeft volgens de ranglijsten in zijn loopbaan maar 1 keer een mijl gelopen, maar 5 jaar eerder liep hij wel 3.57.6 minuten op een 1500 meter. Dat is ongeveer 4.23 minuten op een mijl, dus aanmerkelijk sneller dan dit baanrecord. Kijk om te vergelijken maar in de uitslag naar het p.r. van zijn generatiegenoot Gerard Bras, die ook een 1500 meter onder de 4 minuten ( 3.55.3 minuten ) kon lopen. Wel eerlijk van Delta Sport om baanrecords ook mee te rekenen op de oude baan. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Goes, waar alle prestaties van voor het kunststof blijkbaar niet meer meetellen. Beetje vreemd, want de baan ligt per slot van rekening op dezelfde plaats. Ook positief is het aantal deelnemers aan deze wedstrijd met behoorlijk veel jongeren. En ook nog eens met redelijke tijden. Zit de baanatletiek dan toch in de lift? Volgende week in Vlissingen krijgen ze een nieuwe kans.
Jan Roose - Goes - 10/06/2016 14:40:20


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: Warmathon..
Jan Roose: Levensduur Van Sporthorloges..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
16-12: 13e Spark marathon Spijkenisse (15)
14-12: Kanjerloop Goes (37)
09-12: Marathon Malaga (2)
09-12: 30e Bruggenloop Rotterdam (86)
02-12: Surpriseloop Halsteren (6)
25-11: Halve Marathon Tarragona (1)
25-11: Tis (voor) Niks Loop Geldrop (2)
18-11: 35e Zevenheuvelenloop Nijmegen (79)
18-11: Marathon Kasterlee (3)
18-11: Kievitloop Bergen op Zoom (6)
17-11: Juul Van De Walleloop Kieldrecht (140)
11-11: Istanbul Marathon (3)
04-11: 13e Drechtstadloop Dordrecht (10)
04-11: New York City Marathon (2)
28-10: 36e Marathon Brabant Etten-Leur (61)
28-10: Marathon Ljubljana (7)
28-10: Brussels Marathon (1)
28-10: Ghent Marathon Gent (5)
21-10: Kievitloop Bergen op Zoom (4)
21-10: 43e Amsterdam Marathon (26)
21-10: 10 van AVR Rucphen (6)
Recente video(s)
26e Inkelcross
26e Inkelcross in Evenement van de week
Tim van den Broeke na 26e Inkelcross
Atletiek Zeeland © 2018