donderdag 13 december 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator | Nieuws | Records | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 14-12: Kanjerloop Goes
zo 16-12: 13e Spark marathon Spijkenisse
za 22-12: Natuurloop Axel
za 22-12: 19e Aagtekerke Run
wo 26-12: Kerstloop Dishoek
do 27-12: Snertloop Arnemuiden
za 29-12: Eindejaarscross Axel
za 29-12: Stratenloop Menheerse Middelharnis
ma 31-12: Tankloop Westkapelle
ma 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet
vr 04-01: Ondoloop Sint Laurens
za 05-01: Jeff Thuy Memorial Heikant
za 05-01: 58e Wallenloop Goes
zo 06-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen
za 12-01: Steense Rattenloop Sint Jansteen
za 12-01: 47e Deltacross Westenschouwen
Recente uitslagen meer uitslagen
zo 09-12: Jules Unlimitedloop Breskens
za 08-12: Halve Marathon Terneuzen (112)
za 01-12: 26e Inkelcross Kruiningen (149)
zo 25-11: 19e Zakloop Nisse (588)
za 24-11: 33e Elderschanscross Aardenburg (138)
za 17-11: 18e Hobbeldebobbelloop Zoutelande (314)
zo 11-11: 1e Natuurloop Retranchement (60)
za 10-11: 51e Mosselloop Westenschouwen (286)
za 10-11: Jeff Thuy Memorial Heikant (100)
zo 04-11: 8e Trail By The Sea Renesse (416)
za 03-11: Appelloop Axel (168)
za 03-11: 33e Moerschanscross Hulst (138)
 

Graven in oud as: herinneringen aan de helse Run van 2012


dinsdag 17 mei 2016 - Auteur/Bron: Dave Boone

ROTTERDAM - Vorige week zat ik op een prachtige zomeravond op een terras in Kralingen met een aantal leden van mijn nieuwe hardloopvereniging: Erasmus Road Runners. Het ging kortstondig over de Run van Winschoten, misschien wel de bekendste wedstrijd over 100 kilometer ter wereld. Godzijdank is deze wedstrijd afgelopen winter door enkele liefhebbers gered van de ondergang. Winschoten is voor mij traditiegetrouw de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. In september zal ik voor de zevende keer aan de start staan bij deze hoogmis. Ik liep de race vijf van de zes deelnames uit, maar boekte eigenlijk slechts twee keer echt succes, namelijk in 2013 en 2014.

Raymond Barkman, ‘’De Bark’’ zoals hij bekendstaat binnen de vereniging, herinnerde mij onder het genot van biertjes nog eens fijntjes aan mijn miskleun in 2012. Want, hoe hard ik ook train ter voorbereiding van deze wedstrijd, ik baar meestal een gedrocht. Barkman ken ik overigens al sinds 2011 en kwam ik tegen in de trein vanuit Groningen naar Utrecht, toen we allebei een mislukt avontuur in – jawel – Winschoten achter de rug hadden. Ruim vijf jaar later zaten we dus op het terras en kwam Winschoten weer eens ter sprake. Waaronder dus die warme editie van 2012.

De historicus in mij kon het toch niet laten om nog eens terug te zoeken naar het verslagje dat ik destijds schreef naar aanleiding van deze mislukte race. Bovendien zijn mislukkingen vaak interessanter dan overwinningen, en dus besloot ik de race nog eens onder de loep te nemen. Het viel me niet mee wat ik aantrof in het verslag. Maar het belangrijkste van die dag was toch wel geweest dat ik de race niet had verlaten, terwijl dat toch wel lange tijd een zeer grote optie was geweest. Op het terras sneed Raymond het onderwerp ‘’uitstappen’’ nog eens aan. Allergisch ben ik inmiddels voor dat woord, en als ik terugblader door het verslag begrijp ik dat alle ellende die dag ook een gevolg was geweest van de allergie die ik 2011 had opgelopen in, wederom, Winschoten. In 2011 was ik uitgestapt tijdens de Run, omdat het echt niet meer ging en ik wellicht over een grens was gegaan als ik had doorgelopen (lees: in het ziekenhuis zou zijn beland).

Die allergie voor uitstappen had de wedstrijd in 2012 bepaald niet comfortabel gemaakt. Ik had kunnen uitstappen, en dan was er niets aan de hand geweest behoudens een onvergetelijke mentale deceptie. Barkman had me zien lopen en vertelde me bijna vijf jaar later op het terras dat hij zeker zou zijn uitgestapt in de staat waar ik destijds in liep. Maar ik kon gewoon niet nog eens uitstappen na die mislukking van een jaar eerder. Ik herinner me trouwens nog het commentaar dat Henk Noor gaf nadat ik hem in de buurt van de verzorgingszone passeerde, na 71 of 81 kilometer: ‘’Je ziet er vreselijk uit, en speelt met je gedachten’’. Dat spelen met gedachten doe ik wel vaker tijdens ultra’s, maar zodra ik het spelletje dreig te verliezen raak ik in spiraal van nativiteit. In dat soort situaties ben ik figuurlijk gesproken tussen de oren met grote mokers op stukken ijzer aan het slaan. Het moet destijds een oorverdovend lawaai in mijn kop zijn geweest. Maar als je na zo’n vreselijke mentale strijd de finish toch kunt halen, kun je eigenlijk alleen maar huilen van opluchting nadat je voor de laatste keer over de registratiemat bent geschuifeld, en eindelijk kunt gaan zitten.

Bij korte bestudering van het wedstrijdverslag constateer ik dat een gebrek aan wedstrijdinformatie – waar loopt de rest? – een van de belangrijkste oorzaken was geweest van grote mentale onrust. Dat krijg je natuurlijk ook als je geen begeleiding meeneemt of hebt. De doorkomst na 50 kilometer in 3.56 uur was duidelijk boven het schema, en toen moesten er nog enkele lichamelijke en mentale inzinkingen komen. Op de vraag of ik de man met de hamer wel eens ben tegengekomen, moet ik toch vaak eerst denken aan Winschoten 2012. Te vaak had ik op de rand van de stoep gezeten, languit op het asfalt gelegen, of in het beste geval gewandeld. Het had na 65 kilometer in ieder geval weinig meer te maken met hardlopen. Ik ging kapot – meerdere malen. En het publiek in Winschoten is dan overigens ook niet altijd even coulant. Het verslag geeft aan dat ik rond 85 kilometer nog was vernederd door een groepje dronken supporters. Vernedering die mij overigens tijdens mijn eerste deelname in 2010 ook ten deel was gevallen. Ik kan me nog levendig herinneren dat ik destijds ter hoogte van de Boschsingel door een stuk langharig tuig tot op het bot werd beledigd in mijn poging om de wedstrijd uit te kunnen lopen. Elke editie nog kijk ik bij eerste passage door die straat of hij er is, in de hoop dat hij weer iets zal doen dat me niet aanstaat, zodat ik hem alsnog die verdiende knal kan geven.

Maar in 2012 liet ik mij wederom niet uit het veld slaan door het publiek of mijn lichamelijke malaise. Dat het wellicht wat onverantwoord was, zoals Barkman me nog eens op dat heerlijke terras vertelde, wil ik na het teruglezen van misschien wel een heel klein beetje beamen. Want zo lees ik terug, en ik citeer: ‘’Er komt in het voorlaatste rondje een motor van de EHBO naast me rijden. Een aardige madame vraagt of het wel gaat. Ik loop als aangeschoten wild. De rechterheup is niet meer in staat om het bovenbeen goed op te tillen. Ik schuifel met links en sleep met rechts. 'Of ik in orde ben? Alle belangrijke zaken werken nog.' 'Bent u al naar de massage geweest?' 'Nee, en dat doe ik ook niet, daar breken ze me.' 'Gaat het echt wel goed met u, want als het niet verantwoord is om door te gaan...?' 'U kunt net zo lang op me inpraten en me overhalen om uit te stappen, maar ik blijf in de race.' Daarmee is de zaak afgedaan. Ze beseft dat het zinloos is en de motor rijdt verder.’’ Achteraf bezien was dit overigens de eerste keer dat ik echt kennismaakte met problemen met het SI gewricht. Een probleem waar ik tot op de dag van vandaag nog hinder van ondervind, als ik de door de fysio voorgeschreven oefeningen te weinig doe.

Ik haalde de finish, maar daar was ook alles mee gezegd. En de opluchting was er gek genoeg al tijdens de race zelf: ‘’Met nog twee kilometer te gaan krijg ik het merkwaardig genoeg nog even te kwaad. Een brok in de keel en tussen de oren een moment van uitzinnigheid omdat ik in de wedstrijd ben gebleven. Ik heb weer een honderd uitgelopen en dat is een mooie gedachte.’’ Op dat moment moet ik al hebben geweten dat ik diverse zaken uit die race voor de rest van mijn leven bewust of onbewust zou meenemen in mijn herinnering. De mislukking van die dag was leerzaam geweest, en ik ben tot de dag van vandaag toch wel trots. Want die pijn die je tijdens zo’n de race en de dagen erna ervaart, is lang niet altijd een slecht iets. De dagen na de race word je op die manier namelijk ook herinnerd aan het feit dat je moedig bent geweest, en niet bent weggelopen op de momenten dat het niet goed ging. En de pijn verdwijnt, maar de prestatie blijft, zoals Jannet Lange zou zeggen.

Bijna drie jaar na de race kreeg ik nog eens een lange mail van Dik Jagersma met onder andere wat herinneringen aan die moeilijke race. Ik kreeg ook nog een foto, waaruit blijkt dat ik toch nog een beker heb overgehouden aan die dag: de tweede plaats in de categorie mannen senioren. Misschien is het wel mijn mooiste trofee, als beloning voor het feit dat ik niet was uitgestapt. Ik heb hem inmiddels uit een verhuisdoos gevist en op een kast gezet in mijn nieuwe kamer in Rotterdam. Op die manier is het niet alleen ‘’De Bark’’ die levendige herinneringen naar boven haalt, maar ook het bewijsmateriaal uit 2012 zelf.

Ik ben overigens weer een paar weken aan het trainen en de resultaten zijn hoopgevend. In september zal ik opnieuw aan de start staan bij de hoogmis. Hopelijk zal de wedstrijd weer nieuwe herinneringen toevoegen aan een belangrijk onderdeel van mijn leven waar ik minstens iedere dag wel een keer aan denk: Winschoten en haar Run.

Lees hier het verslag van 2012.


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reacties:
Jan Roose: Levensduur Van Sporthorloges..
Jan Roose: Hardloopsprokkels..
Jan Roose: Warmathon..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
09-12: Marathon Malaga (2)
halve Ingrid Koene (PR 1.38.21)1.49.30  V55
marath Marius Besuijen (PR 2.43.21)3.24.50  M55
09-12: 30e Bruggenloop Rotterdam (85)
02-12: Surpriseloop Halsteren (6)
25-11: Halve Marathon Tarragona (1)
25-11: Tis (voor) Niks Loop Geldrop (2)
18-11: 35e Zevenheuvelenloop Nijmegen (79)
18-11: Kievitloop Bergen op Zoom (6)
18-11: Marathon Kasterlee (3)
17-11: Juul Van De Walleloop Kieldrecht (140)
11-11: Istanbul Marathon (3)
04-11: 13e Drechtstadloop Dordrecht (10)
04-11: New York City Marathon (2)
28-10: Brussels Marathon (1)
28-10: 36e Marathon Brabant Etten-Leur (61)
28-10: Ghent Marathon Gent (5)
28-10: Marathon Ljubljana (7)
21-10: 43e Amsterdam Marathon (26)
21-10: 10 van AVR Rucphen (6)
21-10: Kievitloop Bergen op Zoom (4)
Recente video(s)
26e Inkelcross
26e Inkelcross in Evenement van de week
Tim van den Broeke na 26e Inkelcross
Atletiek Zeeland © 2018