zaterdag 17 maart 2018 | Home | Bestenlijsten | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 17-03: 51e Massaloop Oostkapelle
zo 18-03: 4e Stevensloop Nijmegen
zo 18-03: 25e Zwinstedenloop Sluis
zo 18-03: 30e Parelloop Brunssum
za 24-03: 2e Dow trimloop Terneuzen
za 24-03: 7e Ronde van BRU Bruinisse
zo 25-03: 13e Venloop
za 31-03: 25 km van Hulst
za 31-03: Vrijburgloop Vlissingen
ma 02-04: Paas Kustloop Breskens
za 07-04: Sluitingsprijs SSP Westdorpe
za 07-04: 12e Oosterscheldeloop Goes
zo 08-04: 38e Marathon Rotterdam
wo 11-04: Kika KWF Run Heinkenszand
vr 20-04: Avondbaanwedstrijd Goes
vr 20-04: 7e Oranjemuidenloop Arnemuiden
za 21-04: 10e Marathon Zeeuws-Vlaanderen Hulst
Recente uitslagen meer uitslagen
za 10-03: 46e Pannekoekloop Westenschouwen
za 10-03: Corn Boys Loop Sas van Gent (91)
za 03-03: 29e Kustcross Vlissingen (125)
zo 25-02: 3e Natuurloop Cadzand (56)
za 24-02: Halve van Axel (235)
zo 18-02: 7e Kapellecross Kapelle-Biezelinge (53)
za 17-02: 13e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen (202)
za 17-02: 25 km Scheldeloop Terneuzen (116)
za 10-02: Erpelkappersloop Axel (139)
za 10-02: 24e Grevelingen cross Bruinisse (102)
zo 04-02: 27e Midwinter Halve Marathon Cadzand (374)
za 03-02: 20e Rammekensloop Ritthem (297)
 

Baanseizoen 2016 en de taak van atletiekclubs


woensdag 6 april 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

GOES - Je zou het bijna vergeten, maar er begint weer een baanseizoen. Eigenlijk verwacht je dit jaar een enorme belangstelling voor de baanatletiek, want het EK is dit jaar in ons land. En natuurlijk 2 maanden later de Olympische Spelen in Rio. Maar veel is er niet van te merken. Toch hebben enkele clubs al onderlinge c.q. testwedstrijden gehouden, maar verder zal er ook dit jaar niet veel veranderen.

De wedstrijd met de aansprekende naam Goes on Track op 12 augustus zal het enige hoogtepuntje zijn en voor de rest blijft het voorbehouden aan de jongste jeugd en zien we nog een paar krampachtige stuiptrekkingen van wat ooit onze sport was. Al mijn pogingen hebben daar ook geen verandering in gebracht, dus verder aandringen heeft geen zin. Wel vraag ik me het volgende af:

Beantwoorden atletiekclubs nog aan hun oorspronkelijke doelstelling?

Voetbalclubs hebben het zwaar, zeker op de kleinere dorpen. Men verwacht in Zeeland over 10 jaar ongeveer 30 clubs minder, omdat er door de krimp samengewerkt moet worden en dat betekent fusies. De wel aanwezige leden willen uiteraard wel voetballen en dus wedstrijden kunnen spelen, want daar is die sport toch voor. Stel je eens voor: Een voetbalvereniging met ruim 400 actieve leden en toch maar 6 teams ( inclusief reserves een man of 16/17 per team ) in de competitie. Dat betekent 300 leden die uitsluitend trainen. Ondenkbaar, maar in de Zeeuwse en ik denk te mogen zeggen Nederlandse atletiek is dit realiteit.

Clubs met honderden leden verschijnen op een wedstrijd in de provincie met 40 á 50 deelnemers en zelfs bij een thuiswedstrijd zijn er maximaal 100. Bij de jeugd moeten vertegenwoordigende teams uitkomen onder de vlag van de VZA, omdat men anders niet kan meedoen. Er is dus de laatste decennia iets verkeerd gelopen, want toen ik lid werd deed in principe iedereen mee aan wedstrijden.

Nu maken ze zich druk om starters, trimmers, asielzoekers, ouderen zoals ik, mensen die een marathon in 5 uur willen lopen en een heleboel niet leden, kortom groepen waar de echte atletiek niets aan heeft. Dat je deze groepen een plaats geeft binnen je vereniging is niet het probleem, maar dat je de oorspronkelijke doelstelling compleet uit het oog verloren bent wel.

Welke veranderingen je voor de cross- en baanwedstrijden (sommige stratenlopen komen ook al in de problemen) ook verzint, het helpt niets als de clubs niet voor een deel terug gaan naar hun oorspronkelijke functie: het bevorderen en stimuleren van de wedstrijdgerichte atletiek met, naast alle tegenwoordig geldende sociale aspecten, het doel om het beste uit de atleten te halen. En dat betekent niet alleen sport voor de toppers, want dat kan ook op een lager niveau. Als clubs dat niet meer willen, kunnen of om een andere reden niet uitvoeren, moeten we wellicht naar een andere structuur, omdat het binnen een grote bond niet werkbaar is.

De Belgische vrije bond KAVVV is daar in de atletiek een goed voorbeeld van. Zij laten zien dat het anders kan en dat gewone wedstrijden voor elk niveau geen utopie is. Bij het wielrennen kennen ze deze zogenaamde vrije bonden ook. Het doel is om laagdrempelige wedstrijden ( dus geen toertochten ) te organiseren voor alle niveaus. In Zeeland is TMZ de voorloper en als jurylid van deze vrije wielerbond weet ik goed dat zoiets werkt. Misschien moeten we daar in de atletiek, dus ook bij het hardlopen, in de toekomst wel naar toe.

Reacties
hoi Jan, bij AV '56 maakt men zich vooral niet druk om bovengenoemde doelgroepen. Het hoort er gewoon bij, laagdrempelig zijn als club. Vroeger had je inderdaad meer fanatieke atleten die tijdens wedstrijden met elkaar de strijd aangingen. Dat is, helaas voor jou, wat minder geworden. Nog steeds is bij AV '56 één van de doelstellingen "het bevorderen en stimuleren van de wedstrijdgerichte atletiek". Ook voor baanwedstrijden worden recreanten uitgenodigd maar het is aan de persoon zelf om te beslissen om wel of niet mee te doen. Een andere doelstelling is om mensen aan het bewegen te krijgen in de ruimste zin van het woord. Dat gebeurt inderdaad door startersgroepen, trimlopen, Nordic walking, het uitnodigen van asielzoekers tijdens de oliebollenloop en training voor ouderen: Open en Dynamisch.
Jos den Hollander - Goes - 06/04/2016 13:43:40


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Komen Sportorganisaties Onder ..
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
11-03: 44e CPC Loop Den Haag (83)
11-03: AttilaRun Tilburg (1)
30 km Lion Baas (PR)2.14.44  M40
10-03: Wegwedstrijd Rheine (1)
10-03: Dordtse Biesbosch halve marathon Dordrecht (5)
04-03: 20 van Alphen Alphen a/d Rijn (2)
25-02: Two Rivers Marathon Zaltbommel (6)
24-02: Halve Marathon Maasland (1)
17-02: NK indoor Senioren Apeldoorn (6)
11-02: 41e Groet uit Schoorl Run (8)
11-02: NK indoor A/B-junioren Apeldoorn (8)
04-02: Midwinter Marathon Apeldoorn (9)
27-01: Sri Chinmoy Races Amsterdam (1)
21-01: Halve Marathon Maassluis (2)
Atletiek Zeeland © 2018