woensdag 17 januari 2018 | Home | Bestenlijsten | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 20-01: 1e Dow trimloop Terneuzen
za 27-01: 4e Scheldesport cross Westdorpe
za 27-01: Eugene Vink Memorial Westdorpe
za 03-02: 20e Rammekensloop Ritthem
za 03-02: Berlaerloop Koewacht
zo 04-02: Midwinter Marathon Apeldoorn
zo 04-02: 27e Midwinter Halve Marathon Cadzand
za 10-02: Erpelkappersloop Axel
za 10-02: 24e Grevelingen cross Bruinisse
zo 11-02: 41e Groet uit Schoorl Run
za 17-02: 13e Zwaarste 10 van Zeeland Westenschouwen
za 17-02: 25 km Scheldeloop Terneuzen
zo 18-02: 7e Kapellecross Kapelle-Biezelinge
Recente uitslagen meer uitslagen
za 13-01: 46e Deltacross Westenschouwen (247)
za 13-01: 20e Steense Rattenloop Sint Jansteen (123)
zo 07-01: Scheidsrechtersloop Vlissingen (98)
za 06-01: 57e Wallenloop Goes (134)
za 06-01: Jeff Thuy Memorial Heikant (211)
vr 05-01: Ondoloop Sint Laurens (56)
zo 31-12: Tankloop Westkapelle (418)
zo 31-12: 2e Natuurloop Nieuwvliet (103)
za 30-12: Eindejaarscross Axel (217)
di 26-12: Kerstloop Dishoek (606)
za 16-12: Kriekeloop Clinge (110)
za 16-12: Stratenloop Menheerse Middelharnis
za 16-12: 18e Aagtekerke Run (458)
zo 10-12: Jules Unlimitedloop Breskens (50)
za 09-12: Halve Marathon Terneuzen (142)
 

Baanseizoen 2016 en de taak van atletiekclubs


woensdag 6 april 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

GOES - Je zou het bijna vergeten, maar er begint weer een baanseizoen. Eigenlijk verwacht je dit jaar een enorme belangstelling voor de baanatletiek, want het EK is dit jaar in ons land. En natuurlijk 2 maanden later de Olympische Spelen in Rio. Maar veel is er niet van te merken. Toch hebben enkele clubs al onderlinge c.q. testwedstrijden gehouden, maar verder zal er ook dit jaar niet veel veranderen.

De wedstrijd met de aansprekende naam Goes on Track op 12 augustus zal het enige hoogtepuntje zijn en voor de rest blijft het voorbehouden aan de jongste jeugd en zien we nog een paar krampachtige stuiptrekkingen van wat ooit onze sport was. Al mijn pogingen hebben daar ook geen verandering in gebracht, dus verder aandringen heeft geen zin. Wel vraag ik me het volgende af:

Beantwoorden atletiekclubs nog aan hun oorspronkelijke doelstelling?

Voetbalclubs hebben het zwaar, zeker op de kleinere dorpen. Men verwacht in Zeeland over 10 jaar ongeveer 30 clubs minder, omdat er door de krimp samengewerkt moet worden en dat betekent fusies. De wel aanwezige leden willen uiteraard wel voetballen en dus wedstrijden kunnen spelen, want daar is die sport toch voor. Stel je eens voor: Een voetbalvereniging met ruim 400 actieve leden en toch maar 6 teams ( inclusief reserves een man of 16/17 per team ) in de competitie. Dat betekent 300 leden die uitsluitend trainen. Ondenkbaar, maar in de Zeeuwse en ik denk te mogen zeggen Nederlandse atletiek is dit realiteit.

Clubs met honderden leden verschijnen op een wedstrijd in de provincie met 40 á 50 deelnemers en zelfs bij een thuiswedstrijd zijn er maximaal 100. Bij de jeugd moeten vertegenwoordigende teams uitkomen onder de vlag van de VZA, omdat men anders niet kan meedoen. Er is dus de laatste decennia iets verkeerd gelopen, want toen ik lid werd deed in principe iedereen mee aan wedstrijden.

Nu maken ze zich druk om starters, trimmers, asielzoekers, ouderen zoals ik, mensen die een marathon in 5 uur willen lopen en een heleboel niet leden, kortom groepen waar de echte atletiek niets aan heeft. Dat je deze groepen een plaats geeft binnen je vereniging is niet het probleem, maar dat je de oorspronkelijke doelstelling compleet uit het oog verloren bent wel.

Welke veranderingen je voor de cross- en baanwedstrijden (sommige stratenlopen komen ook al in de problemen) ook verzint, het helpt niets als de clubs niet voor een deel terug gaan naar hun oorspronkelijke functie: het bevorderen en stimuleren van de wedstrijdgerichte atletiek met, naast alle tegenwoordig geldende sociale aspecten, het doel om het beste uit de atleten te halen. En dat betekent niet alleen sport voor de toppers, want dat kan ook op een lager niveau. Als clubs dat niet meer willen, kunnen of om een andere reden niet uitvoeren, moeten we wellicht naar een andere structuur, omdat het binnen een grote bond niet werkbaar is.

De Belgische vrije bond KAVVV is daar in de atletiek een goed voorbeeld van. Zij laten zien dat het anders kan en dat gewone wedstrijden voor elk niveau geen utopie is. Bij het wielrennen kennen ze deze zogenaamde vrije bonden ook. Het doel is om laagdrempelige wedstrijden ( dus geen toertochten ) te organiseren voor alle niveaus. In Zeeland is TMZ de voorloper en als jurylid van deze vrije wielerbond weet ik goed dat zoiets werkt. Misschien moeten we daar in de atletiek, dus ook bij het hardlopen, in de toekomst wel naar toe.

Reacties
hoi Jan, bij AV '56 maakt men zich vooral niet druk om bovengenoemde doelgroepen. Het hoort er gewoon bij, laagdrempelig zijn als club. Vroeger had je inderdaad meer fanatieke atleten die tijdens wedstrijden met elkaar de strijd aangingen. Dat is, helaas voor jou, wat minder geworden. Nog steeds is bij AV '56 één van de doelstellingen "het bevorderen en stimuleren van de wedstrijdgerichte atletiek". Ook voor baanwedstrijden worden recreanten uitgenodigd maar het is aan de persoon zelf om te beslissen om wel of niet mee te doen. Een andere doelstelling is om mensen aan het bewegen te krijgen in de ruimste zin van het woord. Dat gebeurt inderdaad door startersgroepen, trimlopen, Nordic walking, het uitnodigen van asielzoekers tijdens de oliebollenloop en training voor ouderen: Open en Dynamisch.
Jos den Hollander - Goes - 06/04/2016 13:43:40


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
14-01: 46e Halve van Egmond (14)
17-12: 12e Spark marathon Spijkenisse (11)
26-11: Halve Marathon Tarragona (1)
26-11: Firenze Marathon Florence (4)
19-11: Ronde Venen Marathon Abcoude (2)
19-11: 34e Zevenheuvelenloop Nijmegen (72)
Recente video(s)
Atletiek Zeeland © 2018