vrijdag 21 september 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator eindtijd | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
vr 21-09: Vaart van Vlissingen
za 22-09: Bamisrun Kloosterzande
zo 23-09: 2e Kraaieloop Lewedorp
zo 23-09: 34e Dam tot Damloop Amsterdam
vr 28-09: Pump-up Run 10k Middelburg
za 29-09: Ten Miles Philippine
vr 05-10: 11e Ladiesrun Zoutelande
za 06-10: Clingse Bosloop Kapellebrug
za 06-10: 16e Kustmarathon Zoutelande
zo 07-10: 33e Singelloop Breda
zo 14-10: 35e Marathon Eindhoven
za 20-10: Hulsterloo Loop Nieuw-Namen
za 20-10: 57e Singelloop Middelburg
zo 21-10: 43e Amsterdam Marathon
vr 26-10: 3e Halloween Run Middelburg
Recente uitslagen meer uitslagen
za 15-09: 15e Tielemanloop Middelharnis
za 15-09: 2e Bosse Pielenloop Vogelwaarde (79)
vr 14-09: 23e Stadsloop Goes
za 08-09: 5e d'Ossekoppenloop Ossenisse (133)
za 01-09: 12e Kustloop Vrouwenpolder (486)
wo 29-08: Kreekloop Terneuzen (74)
zo 26-08: Lamsorenloop Lamswaarde (27)
zo 26-08: Hardloop3Daagse Ritthem
za 25-08: 32e Halve Marathon Westenschouwen (399)
vr 24-08: 9e Kapelsedag Loop Kapelle-Biezelinge (103)
za 11-08: 15 van Wolphaartsdijk (111)
di 07-08: 6e Zomerloop Zuidzande (71)
 

Strandlopen in Zeeland


maandag 28 maart 2016 - Auteur/Bron: Jan Roose

Zeeland is voor veel mensen zee, strand en duinen. De provincie heeft strandsporten zelfs gepromoveerd tot één van de drie kernsporten. Persoonlijk zet ik daar vraagtekens bij, maar daar gaat het nu even niet om. Hardlopen over het strand doen we genoeg en ook bij wedstrijden vergeten we dat mooie strand met altijd andere omstandigheden niet.

De stukken strand maken bij deze wedstrijden echter maar een deel uit van het parcours en eigenlijk is er bij mijn weten alleen aan de Zeeuws-Vlaamse kust een pure strandloop in december. Zijn al die paalhoofden en zelf de beste route zoeken het grote struikelpunt, is het te zwaar of is het te ééntonig? Bij de Jan Knippenberg Memorial afgelopen weekend liepen de deelnemers 125 km over het strand.

Zaterdag komt daar echter verandering in, want er staat een nieuwe echte strandloop op de kalender: van Dishoek naar Zoutelande en terug. Is dit dan helemaal nieuw? Nee, maar dan moeten we toch wel ruim 40 jaar terug in de tijd. Toen werd er op ongeveer hetzelfde parcours als nu een strandloop georganiseerd op een avond in de zomervakantie. Om precies te zijn te op 28 juli 1969 met start en finish ter hoogte van Huuvers in Westduin.

De wedstrijd werd gewonnen door de in Zeeland vakantie houdende Sjaak van Eekelen uit Roosendaal. Niet zo verwonderlijk, want Sjaak was toen één van de beste lopers in ons land. Een jaar later verhuisde deze wedstrijd naar november, maar in 1971 werd het omgedoopt tot de KMS cross. Er werd toen nog wel op het strand gestart, maar ter hoogte van Dishoek gingen de lopers van het strand af. Vervolgens een stukje over het duinpad en via bospaden en B wegen terug naar Huuvers. In Vlissingen wisten ze toen blijkbaar nog niet hoe een echte cross er uit moest zien, maar verder was dit wel een erg leuke wedstrijd.

Officieel zijn er daarna geen pure strandlopen meer geweest. Wel hield/houdt Delta Sport in het voorjaar een soort trainingswedstrijd over het strand van de ene dam naar de andere dam over ongeveer 18 km. De superstrandloop vanaf het Nollestrand over 10 EM was lang geleden alleen een prestatieloop en kende in Zoutelande bij het keerpunt toch nog een stuk tegels.

In al die jaren zijn er wel een paar toevallige strandlopen gehouden. Men moest dan op het laatste moment een ander parcours zoeken, omdat het voorgestelde parcours onbeloopbaar was. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een Galgecross en een paar jaar geleden nog bij de Kerstloop. Strandlopen vond ik altijd iets bijzonders hebben, want meestal kon ik er op blote voeten lopen. Een heerlijk gevoel, maar het kon ook wel eens verkeerd uitpakken. Te veel schelpjes of andere scherpe voorwerpen is niet zo goed voor de voeten.

In het Belgische Middelkerke liep ik meerdere malen de Golfbrekersloop. Gelukkig staan daar geen palen op de brekers, maar het zijn wel harde klappen voor blote voeten. Wie dat dus ook eens wil proberen, moet zich wel vergewissen van de aard van het parcours. Zaterdag dus een strandloop bij Dishoek, maar helaas heb ik maanden geleden al andere afspraken gemaakt. Toch hoop ik nog eens een keer mee te kunnen doen aan een strandloop. Eigenlijk valt een strandloop in Zeeland toch ook onder de bijzondere lopen, want zoveel zijn er niet en ook niet geweest. Als de trend van “we doen alleen mee aan de bijzondere lopen” zich respecteert, mogen ze daar veel deelnemers verwachten.

Reacties
Na enig speurwerk toch nog andere feiten kunnen achterhalen. Een jaar eerder op 29 juli 1968 was er ook al een strandloop Valkenisse, maar toen nog over ongeveer 8 km. Waarschijnlijk is die toen gewonnen door Sjaak van Eekelen en heb ik een paar dingen door elkaar gehaald. Bijna 50 jaar geleden allemaal, dus niet zo verwonderlijk. Mijn broer Wim werd 7e en ik eindigde op de 16e plaats. Zijn er nog meer oudgedienden met verhalen over de strandlopen uit die jaren? Volgens mij leest ook de huidige generatie lopers deze hardloopgeschiedenis met plezier.
Jan Roose - Goes - 29/03/2016 13:35:51

Heb jij van die strandlopen nog uitslagen Jan, want misschien was er wel sprake van 2 strandlopen in de zomer van 1969. Ik ben al mijn uitslagen uit die tijd kwijt. Ze lagen op zolder, maar vanwege lekkage en dus wateroverlast was alles beschadigd en heb ik het maar weggegooid. In mijn archief staat de "strandloop Valkenisse" op 28 juli 1969 en ik zou daar als 14e zijn gefinsht. Ik herinner me de deelname van Sjaak van Eekelen en nam aan dat hij gewonnen had. Bij de strandloop op 7 november 1970 werd ik volgens datzelfde archief 30e in 39.27 min. Toen ik je reactie las, kwam er bij mij nog een spontane gedachte naar boven. Als we over het verleden van het Zeeuwse afstandslopen spreken, komen altijd de namen van Hein Cujé, Piet Vonck, Jo Schout, Wies van Houte, John Vermeule, Kim Reynierse en nog een paar anderen naar boven, maar niemand spreekt meer over Cas Mulder. Misschien in gelopen tijden niet helemaal hetzelfde niveau, maar als opvolger van Hein Cujé ( dat vond men toen ) behaalde de Middelburgse glazenwasser behoorlijke resultaten. Toen ik tussen 1967 en 1972 in Middelburg op school zat waren vader en zoon Mulder een vertrouwd straatbeeld in de binnenstad met kar en ladders. Ja, toen was zware lichamelijke arbeid en trainen de normaalste combinatie.
Jan Roose - Goes - 29/03/2016 13:15:12

En nog even over strandlopen gesproken...Donderdag 30 juli 1970; De Meeuwen Strandloop met 432 deelnemers waaronder veel Zeeuwse atleten. en 3-8-1970; Strandloop Domburg met 133 deelnemers ( 4km.) De eerste "echte" grote strandloop was ook in 1970 en wel op 07 november. De Strandloop van Zeeland Sport over een afstand van 10 kilometer met start en finish bij Westduin. Een wat eentonige strandloop...aldus de PZC. Ruim 400 deelnemers met als winnaar de bekende Middelburgse atleet Cas Mulder voor o.a. Rinus de Witte (Thor) Johan Antheunisse, Frans Bos ondergetekende kwam als 1e junior op de vijfde plaats binnen. Ook nog van de partij; Wim Back, Cees vd Bulck, Koos Oggel, Gerard Bras en Niek Flipse(17e).
Dus a.s. zaterdag geen Jan Roose aan het vertrek, maar wel Jan Jansma..
Jan Jansma - Vlissingen - 29/03/2016 10:33:58

Hallo Jan. Volgens mijn plakboek was de wedstrijd op 4-8-1969, maar ook ik kan mij vergissen. Maar dat deze wedstijd, met ruim 400 deelnemers, werd gewonnen door de Thor atleet Rien Marijnissen staat wel vast. De tweede en derde plaats waren ook voor de atleten uit Roosendaal en wel de reeds vernoemde Sjaak van Eekelen en op de derde plaats kwam Jan van Bastelaar. Zelf werd ik vierde en eerste Zeeuw. Groetjes Jan Jansma
Jan Jansma - Vlissingen - 29/03/2016 10:05:54


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
16-09: Berlin marathon Berlijn (4)
marath Marlon Roels (PR)3.08.07  M45
marath Paola van Gilst (PR)3.09.15  V45
marath Ada Geuze (PR)3.17.39  V35
marath Michel Ridderhof (PR 3.19.10)3.24.00  M45
09-09: Flanders Field Marathon Ieper (4)
09-09: Münster marathon (4)
09-09: Quikrun Roosendaal (7)
09-09: Halve Marathon Oostland Pijnacker (5)
08-09: WK 100 km Sveti Martin na Muri (2)
08-09: 43e Run Winschoten (3)
02-09: 30e Tilburg Ten Miles (30)
01-09: Memorial Polspoel Vilvoorde (1)
01-09: Halve Marathon Evergem (6)
31-08: Track Meeting Utrecht (4)
28-08: 10km van Groot Steenbergen (3)
23-08: 3000m Meeting Rotterdam (3)
18-08: Memorial Jos Verstockt Lier (2)
17-08: 4e Goes on Track (45)
15-08: We All Love Running Zomergem (4)
08-08: Internationale meeting Sint-Niklaas (3)
04-08: Meeting voor Mon Kessel-Lo (2)
03-08: Track Meeting Utrecht (7)
28-07: Memorial Rasschaert Ninove (2)
Recente video(s)
Atletiek Zeeland © 2018