woensdag 17 oktober 2018 | Home | Bestenlijsten | Bestenlijsten NL | Calculator eindtijd | Nieuws | Uitslagen | Videos | Wedstrijden | VZA Ranglijsten | Weer |
 
 
Wedstrijdagenda meer wedstrijden
za 20-10: Hulsterloo Loop Nieuw-Namen
za 20-10: 57e Singelloop Middelburg
zo 21-10: 43e Amsterdam Marathon
vr 26-10: 3e Halloween Run Middelburg
za 27-10: 17e Piet Spruit Memorial Loop Sluiskil
za 27-10: 7e Stelleplascross Heinkenszand
zo 28-10: 36e Marathon Brabant Etten-Leur
za 03-11: Appelloop Axel
za 03-11: 33e Moerschanscross Hulst
zo 04-11: 8e Trail By The Sea Renesse
za 10-11: Jeff Thuy Memorial Heikant
za 10-11: 51e Mosselloop Westenschouwen
za 17-11: Juul Van De Walleloop Kieldrecht
za 17-11: 18e Hobbeldebobbelloop Zoutelande
Recente uitslagen meer uitslagen
za 06-10: 16e Kustmarathon Zoutelande
vr 05-10: 11e Ladiesrun Zoutelande
za 29-09: 10 Miles Philippine (101)
vr 28-09: Pump-up Run 10k Middelburg (47)
zo 23-09: 2e Kraaieloop Lewedorp (51)
za 22-09: Bamisrun Kloosterzande (127)
vr 21-09: Vaart van Vlissingen (166)
za 15-09: 2e Bosse Pielenloop Vogelwaarde (79)
za 15-09: 15e Tielemanloop Middelharnis
vr 14-09: 23e Stadsloop Goes (188)
za 08-09: 5e d'Ossekoppenloop Ossenisse (133)
 

Tim Pleijte heer en meester in 5e Trail by the Sea


vrijdag 26 februari 2016 - Auteur/Bron: Eddie Pekaar

BURGH-HAAMSTEDE – Wat een mazzel hadden deelnemers, organisatie en toeschouwers, afgelopen zondag met het weer. Waar het zaterdag en maandag flink regende, viel er zondag tijdens de trail geen drup. Wel woei er een stormachtige wind. Vooral op het strand en de duinovergangen geselde deze de deelnemers met stuifzand. En op de laatste twee stukken strand, van de in totaal vier, stond deze vol tegen. Maar dat is toch juist typisch Zeeuws? En eigenlijk graag gewenst. De weersomstandigheden mogen bij een trail immers best aan de barre kant zijn. Het is tenslotte geen schoolreisje. Heftig weer maakt het bovendien gedenkwaardiger. Je moet het mee hebben gemaakt om over het afzien te mogen romantiseren. Zoals bij de winterse editie van 2013, de stormachtige Kustmarathon van 2009 of die heroïsche Elfstedentocht van 1963.

Vorig jaar ondernam ik een poging om zowel de hele als halve marathon te volgen. De shorttrail, die daarvoor tweemaal in september werd georganiseerd, was om efficiency redenen toegevoegd aan de lange trail. Maar dat volgen werd al snel een fiasco. Bovendien raakten meerdere deelnemers op de halve marathon toen het spoor bijster. Overigens was dat dit jaar ook weer het geval. Daarom dit keer me beperkt tot puur de marathon. Al zag ik rond de 11 km in de verte toch ook een aantal deelnemers aan de marathon verkeerd lopen. Meestal komt dat omdat iemand niet oplet en de rest er als domme ganzen achteraan gaan. Want het was op een punt, waar in de voorgaande jaren wel die kant op werd gelopen.

Dat volgen ging toch ook dit jaar niet van een leien dakje. Om en nabij de 20 km, bij het verlaten van de Zeepeduinen, was het nog kantje boord, maar bij 36 km kwam ik echt te laat en was Tim Pleijte al gepasseerd. Mijn ongevraagde advies zou daarom zijn het parcours compacter te maken, zodat de wedstrijd mogelijk beter te volgen is. Al ben ik waarschijnlijk de enige die dat wenst. Toch zie ik ook voor de deelnemers voordeel, want de 2 km betonpad van het Duinhoevepad incl. aanloop zou ik niet direct trailwaardig willen noemen.

Trouwens meerdere afstanden (14 km en halve marathon) zijn mij altijd een doorn in het oog. Voor elk wat wils willen doen, leidt qua wedstrijden meestal tot vlees noch vis. De 263 finishers op de marathon durf ik ook best karig te noemen. Pakweg hetzelfde als de 254 van vorig jaar, maar beduidend minder dan de 366 in 2012, de 359 in 2013 en de 395 in 2014, toen er maar één afstand was. Het mag dan met afstand de zwaarste Zeeuwse marathon worden genoemd, voorlopig is het door de eigen concurrentie van meerdere afstanden ook de kleinste.

De 5e editie van Trail by the Sea kreeg met Tim Pleijte overigens een sterke en aansprekende winnaar. Al blijft het lastig om zijn prestatie echt goed te waarderen. Daarvoor ontbrak het eenvoudigweg aan gelijkwaardige tegenstand. Pascal van Norden, winnaar in 2013, tweede in 2012 en 2015 en vierde in 2014, koos al vroeg in de wedstrijd, na zo'n 7 km, voor een gematigder tempo. Hij gokte er op dat Erwin Harmes en Tim Pleijte zich mogelijk zouden vergalopperen. Maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Sterker nog zijn achterstand bleef maar aandikken. Vooral omdat hij op de open stukken, waar de wind zich stevig roerde, alles alleen moest doen. De vriendelijke Gouwenaar mag voorlopig, vanwege zijn ereplaatsen in elke editie, van mij best de ongekroonde koning van Trail by the Sea worden genoemd.

Erwin Harmes, die onverbeterlijk de dag er voor nog een 12.4 km in het Belgische Watervliet had gelopen, kon tot 34 km mee, maar moest Tim Pleijte toen laten gaan. Daardoor kwam ook zijn zwakke punt om het juiste spoor te kunnen blijven volgen, om de hoek kijken. En dat bleek al enkele kilometers verder, waar hij fout liep. Op het stukje betonpad van de Adriaan van de Weijdeweg, miste hij de afslag naar de Boswachterij. Vanuit de verte zag ik dat hij door een goedbedoelende wandelaar terug werd gestuurd, omdat hij te ver was doorgelopen. Het was echter beter geweest om hem daar direct rechtsaf te laten gaan, zodat zijn tijdverlies minder zou zijn geweest. De door hem genoemde 2 a 3 min. tijdverlies lijken me echter overschat. Want volgens mij liep hij daar hooguit 250 meter teveel. Of hij verder ook nog heeft gedwaald, is me overigens niet duidelijk, maar uiteindelijk werd hij zelfs nog achterhaald door Pascal van Norden. Al kon de Middelburger in de laatste kilometer toch nog eenvoudig de tweede plaats pakken.

Kortom, graag had ik Tim Pleijte, de Nederlandse kampioen Trail, zien duelleren met zijn tegenstanders van het NK Trail. Maar geduchte tegenstanders uitnodigen is niet de sterkste kant van deze kleine organisatie, die verder overigens zijn zaakjes op een ontspannen wijze goed op orde heeft. Een pracht voorbeeld van wat er met een hecht team allemaal mogelijk is. Al is het soms misschien ook een beetje uit de losse pols. Maar dat heeft ook zijn charme.

De finish heb ik ook een kort bezoekje gebracht. Waar op het merendeel van het parcours de rust overheerste, was er hier echter sprake van hectiek. Dus een plek om snel te ontvluchten. En dat deden ook al veel deelnemers van de halve marathon. Omdat de wind er bijna vrij spel had, was het verre van een aangename plek. Daarom maar weer gauw de beschutting van het bos gezocht om nog wat van de zwoegers te zien, die aan hun laatste loodjes bezig waren. Voor veel van hen waren de Schouwse zandpuisten in de laatste kilometers er teveel aan. Daar werd veelvuldig gewandeld. Toch bleef de stemming er goed inzitten. Al was voor velen een prangende vraag “hoe ver nog”.

Vooral Staatsbosbeheer, maar ook Natuurmonumenten, had dit keer voor het verlenen van een vergunning nogal wat noten op hun zang. Zo werd er dreigende taal geuit als er op niet toegestane plekken zou worden gelopen. Mede daarom moest het parcours dit jaar flink worden omgegooid. De Elzelingeklim, die al vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw de spil is van de Mosselloop en ook steeds in alle edities van de Trail by the Sea zat, was zelfs tot spergebied verklaard. Sterker nog Staatsbosheer meende door het afzagen van forse zijtakken dit pad in zijn geheel te moeten blokkeren. En dat stuit toch geweldig tegen de borst. Want wat heeft dit voor nut? Zeker als je het vergelijkt met het forse geweld dat in stelling werd gebracht voor de ingrijpende bomenkap in de strook tegen de duinen en aan de grens met de Meeuwenduinen. Als regelmatig bezoeker van de Boswachterij ben ik benieuwd hoe lang het zal duren voordat dit deel, dat er nu bij ligt als een slagveld, weer een natuurlijke aanblik zal krijgen.

Voor meer wedstrijddetails zie het videoverslag hieronder van de Trail by the Sea Marathon. Hopelijk is de matige kwaliteit niet teveel een storende factor.

Reacties
Hebben we deze wanorde niet zelf in de hand gewerkt met al onze wedstrijden/trimlopen, waar meerdere afstanden voor dezelfde groepen tegelijk van start gaan? Bij de vroegere prestatielopen was dat geen enkel probleem, want daar waren geen uitslagen en kon je onderweg beslissen over de te lopen afstand. Zaterdag a.s. in Oostkapelle ( waar ik graag zou deelnemen als ik vervoer had ) liefst 4 afstanden en wie gaat dat allemaal controleren? Nu is er hier niets te verdienen, maar ik heb het voorbeeld van de “winnaar” op de 7 km bij de Patrijzenloop 2012 in Colijnsplaat al eens aangehaald. Ingeschreven voor de 10,5 km, maar na 2 van de 3 ronden gestopt en toch in de uitslag! We hebben ons altijd aangepast aan de wensen van de lopers ook al kostte dat bloed, zweet en tranen. Meestal gaat het over lopers die een kortere afstand dan waar voor ingeschreven is nemen en dan is er maar één conclusie: uitgevallen dus een DNF. Een paar keer komt het voor, dat iemand besluit een langere afstand te lopen. Ook niet leuk, maar deze atleet komt dan automatisch als één van de laatsten in de uitslag van de door hem opgegeven afstand. Anderen hebben het al gedaan, maar ook van mij deze oproep aan organisaties: Beperk je tot één afstand of laat een andere afstand apart starten. Nog even dit: in mijn vorige reactie over de crosscompetitie zijn de getallen toch niet mooi onder de naam van de crossen blijven staan. Hopelijk was het toch duidelijk.
Jan Roose - Goes - 03/03/2016 09:44:49

Een afstand per start voorkomt de enorme hoeveelheid wijzigingen. ca 100 stuks in de week voor de wedstrijd, rond de 80 stuks op de dag zelf en nog eens een stuk 50 die toch een andere afstand liepen dan was opgegeven. Een flink aantal deelnemers maakten er een zootje van. Bij één afstand wordt ieder die niet de juiste afstand heeft gelopen zoals reglementair uit de uitslag gehaald zoais is voor geschreven
Sjaak Sinke - Koudekerke - 02/03/2016 19:01:46

Eddie,

Geweldig mooi is het visualiseren van jouw verslag. Ook een goede vondst is het af en toe
ondersteunen met een ondertiteling. Dit maakt het bekijken van de site een stuk interessanter.
Voor het verslag ben ik je dankbaar voor de opbouwende kritische benaderingen.
Helaas kan de organisatie niet altijd aan alle wensen voldoen
Het stuk beton (komt men ook in de trails boven de 2500 meter tegen, en dan nog meestal van graniet) was nodig om aan de wegkant een EHBO-post en een drankenpost te kunnen zetten,
die toch op het parcours moeten staan. Scheelde in ieder geval weer een aantal medewerkers.
We moeten logisch en synergetisch omgaan met de beperkingen.
Voorbeelden: Een brede aanloop van enkele km's is vereist anders wordt het direct al filelopen.
Direct het trailgebied betreden is in overleg met bosbeheer onder andere daarom weggelaten.
Ook het compacter maken van het parcours leidt tot files en verwarringen.
Om toch nog iets in die richting te kunnen doen zullen we de volgende edities jouw voorstel
volgen en niet meer dan één afstand nemen, waarbij we tevens een limiet van 500
deelnemers gaan nemen (als het parcours door natuurgebieden gaat).
Hoewel we een toch alleszins respectabele lijst van deelnemers met gevestigde namen
hadden spreek jij over het ontbreken van..... en dan alsnog vinden wij dat het lopen van een trail eerder uit moet gaan van een mooi parcours met een sociale beleving dan het te kwalificeren op bekende namen. Want wie weet er nog later wie er nummer zeven of acht was.
Bij onze editie van de Halve van Renesse hadden we een wereldtopper aan de start die overal
in de wereld topprestaties levert. En zelfs dat kan er nog niet toe bijdragen dat negen van de tien, die dit bericht lezen zijn naam niet kunnen noemen........What's in a name

Sportieve groeten van Cor
Cor Muller - Renesse - 02/03/2016 16:00:29


Reageer!     Alleen geregistreerde bezoekers mogen reacties plaatsen.
Ben je nog niet geregistreerd? Lees dan eerst onderstaande forumregels en registreer als je deze accepteert.

Achternaam: Wachtwoord:

Atletiek Zeeland stelt inhoudelijke reacties op artikelen zeer op prijs. Zorgvuldigheid is echter een voorwaarde. Een reactie dient daarom te voldoen aan onderstaande forumregels.

Forumregels Atletiek Zeeland

>Een reactie op een artikel moet vanzelfsprekend betrekking hebben op het artikel waaronder het wordt geplaatst.
>De reactie mag uiteraard niet in strijd zijn met de Nederlandse grondwet.
>Een anonieme reactie is niet toegestaan. Een dergelijke reactie wordt zo spoedig mogelijk verwijderd. Ook een reactie onder valse naam is uit den boze!
>De inhoud van een reactie valt onder de volle verantwoordelijkheid van de auteur. Uiteraard behoeft Atletiek Zeeland de inhoud van een reactie niet te delen of te ondersteunen. Voor de inhoud van een reactie kan Atletiek Zeeland derhalve op geen enkele wijze aansprakelijk of verantwoordelijk worden gesteld.
>Het forum is louter bedoeld voor onderlinge discussie over het hardlopen in haar breedste vorm. Reclame voor evenementen of wedstrijden, commerciële uitingen en soortgelijke bijdragen zijn niet toegestaan. Ook het overbrengen van persoonlijke felicitaties, bedankjes of anderzijds horen niet thuis in het forum.
>In de bejegening van andere deelnemers aan het forum dient respect en wellevendheid het uitgangspunt te zijn. Scherp discussiëren is uiteraard mogelijk en zelfs wenselijk, maar de reactie mag nooit bedreigen, beledigen, discrimineren of nodeloos kwetsen. De reactie mag ook geen privé-gegevens van derden bevatten.
>Een reactie dient kort en bondig te zijn geformuleerd. Bovendien dient deze voor een brede groep begrijpelijk leesbaar te zijn.
>Het gebruik van BLOKLETTERS is niet toegestaan. Voorkom ook onnodige spelfouten in een reactie door gebruik te maken van spellingcontrole.
>Atletiek Zeeland gaat uit van de goede wil van de forumdeelnemers. Reacties die niet stroken met de hiervoor genoemde forumregels, worden zonder enige uitleg uit het forum verwijderd.

Registreer hier en respecteer bovenstaande forumregels bij het geven van een reactie.
 
Laatste reactie:
Jan Roose: Het Zwarte Gat Na De Marathon...
Recente Zeeuwse prestaties meer prestaties
14-10: 35e Marathon Eindhoven (10)
14-10: Linker Oevert marathon Antwerpen (5)
10 km Maurice Steketee (PR 41.35)47.07  M35
halve Rinus van de Woestijne (PR 1.28.50)1.40.19  M35
halve Marije Besuijen (PR 1.45.31)1.56.12  V40
marath Crum van der Linden (PR 2.56.12)3.16.57  Mse
marath Ingrid IJsebaert (PR 3.10.27)3.44.08  V50
07-10: 33e Singelloop Breda (41)
23-09: Berenloop Beernem (5)
23-09: 34e Dam tot Damloop Amsterdam (24)
23-09: Vestingloop Willemstad (21)
16-09: Berlin marathon Berlijn (4)
09-09: Quikrun Roosendaal (7)
09-09: Halve Marathon Oostland Pijnacker (5)
09-09: Flanders Field Marathon Ieper (4)
09-09: Münster marathon (4)
08-09: 43e Run Winschoten (3)
08-09: WK 100 km Sveti Martin na Muri (2)
02-09: 30e Tilburg Ten Miles (30)
01-09: Halve Marathon Evergem (6)
01-09: Memorial Polspoel Vilvoorde (1)
31-08: Track Meeting Utrecht (4)
28-08: 10km van Groot Steenbergen (3)
23-08: 3000m Meeting Rotterdam (3)
Recente video(s)
Atletiek Zeeland © 2018